4/11/11

Θέατρο Σκιών: Ο Παπανδρέου Καραγκιόζης

http://www2.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=25942&format=.jpg


Οι Τούρκοι τον γνώριζαν, τώρα τον μάθαμε και σε όλους τους Ευρωπαίους. Για τον Καραγκιόζη ο λόγος, αυτή την καμπούρικη, τεμπέλικη, κουτοπόνηρη, φοβιτσιάρικη καρικατούρα που τείνει να γίνει αναπόσπαστο μέρος της εθνικής μας ταυτότητας.

Παράσταση παρουσία εκατομμυρίων θεατών έδωσε τρεις συνεχόμενες μέρες ο έλληνας πρωθυπουργός, ο πρωθυπουργός που αξίζει σε τούτη την κυβέρνηση. Μια παράφρονη παράσταση, χωρίς καραγκιοζοπαίκτη, χωρίς μπερντέ, χωρίς σαράϊ, χωρίς παράγκα, και το πιό παράδοξο, χωρίς καν Καραγκιόζη!

Τι έγινε; Βασικά δεν είχε γίνει τίποτα. Είχε επέλθει συμφωνία κουρέματος, τα χαράτσια καλώς είχαν, τα νέα χαράτσια ήταν δρομολογημένα, η χώρα γονατισμένη, πτωχευμένη, φτωχιά, άρα και...σωσμένη. Κι΄εκεί που όλη η Ευρώπη είπε να ξαποστάσει λιγάκι από την σωστική αποστολή,εκεί που την είχε αράξει στην πολυθρόνα της και διασκέδαζε βλέποντας Simpsons, ακούγεται ξαφνικά από τον Νότο μιά στεντόρεια φωνή να ουρλιάζει με καρπενησιώτικη προφορά!

"Ιελάτι πασάδις, μ΄ακούτι ουρέ; Θα τ΄ βάλου να ΄πουφασίσν αυτά, αν του θέαλουν τ΄ πακέτου τα ΄γγουνάκιαμ τα κουλλητήρια".

Σάστισε όλη η Ευρώπη! Άρχισαν τα τηλέφωνα. Μεσιέ λε πρεζιντάν, ιχ μπιν ντι Άνγκελα. Βας βας ο παρασκε βάς βαρ ντας; Μετάφραση: Έλα ρε κοντέ, εγώ είμαι ρε, ο διάολος με το αγγελικό πρόσωπο, όχι, ο άγγελος με το διαολικό πρόσωπο, όχι, τέλος πάντων η Μέρκελ ρε. Τι ήτανε ρε συ αυτό που γκάριζε από την Αθήνα;

Δεν ήξερε ο Σαρκοζής. Δεν πειράζει, λέει η Μέρκελ, θα ρωτήσω τον Ερντογάν που έχει έρθει για τριήμερη, νάτονα! Ρε συ Μεμέτη, το άκουσες ρε συ το κλάξον από την Αθήνα; Ντα, απαντάει ο Ερντογάν. Και ξέρεις ρε τι ήταν; Ντα, πάλι ο Ερντογάν. Και κατάλαβες τι είπε; Ντα, ο Ερντογάν. Τι ντα και ντα ρε ντερβίση, ρωτάει μπαϊλντισμένη η καγκελάριος. Μαθαίνω ρώσσικα μωρή βραχνιασμένη κλαπαδόρα της χώνει ο περήφανος τούρκος ηγέτης...

Τελικά της τα ξέρασε όλα: Το και το, ο Παπανδρέου ήταν, έκανε τον Μπαρμπαγιώργο, τον θείο του Καραγκιόζη, τον καράβλαχο, πολύ ξύλο! Είπε ότι θα κάνει δημοψήφισμα, στο οποίο θα αποφασίσουν τα εγγόνια του, αν θα δεχτούνε τα δάνεια που τους δώσατε με το ζόρι για να πληρώσουνε τις τράπεζές σας.

Τρελλάθηκε το Μερκόζι! Τι λε ρε ο γκάϋ, φώναξε ο Σαρκοζύ. Μπορεί νάπε και γκαίϋ, δεν άκουσα καλά. Μας παρακάλαγε γιά παραδάκι στα τέσσερα ο ζήτουλας, και τώρα που του τα σκάσαμε χοντρά, θέλει να το περάσει από λαϊκή έγκριση; Για έλα ρε συ Ερντογάν, για πες μας πως λειτουργεί αυτό το θέατρο σκιών, να δούμε τι θα κάνουμε.

Τους τάπε με το νι και με το σίγμα ο Τούρκος, μάθανε. Μόλις τελείωσε ο Ερντογάν, βουτάει ο Σαρκοζύ το κινητό και τηλεφωνάει στον Παπανδρέου. Καλημερά μεσιέ λε Μπαρμπαγιωργός, τικανετέ; Καλά; Καλαμιά! Κάτι πήγε να πει ο σαστισμένος έλληνας πρωθυπουργός, αλλά δεν πρόλαβε!

Άκου μάγκα βαριέ κι΄ασήκωτε, του χώνει ο Γάλλος, τσακίσου και έλα αύριο με τον χοντρό Κάννες να σε σκίσω, μη σε πάρει και σε σηκώσει!

Τι να κάνει ο Παπανδρέου, βουτάει τον Βενιζέλο από την κλινική που είχε πάει να ξεγεννήσει κάτι μπιφτέκια γεμιστά, και πάει Κάννες. Κατεβαίνει στο αεροδρόμιο, δεν τον περίμενε κανένας. Μόνο ένας λίγδης του πρωτόκολλου τον βούτηξε από το μανίκι και τον έσυρε σε ένα αμάξι που περίμενε. Κατεβαίνουν Κάννες, δεν περίμενε κανένας. Περιμένετε όρθιοι εκεί δίπλα στον μπουφέ με τα φαγώσιμα μέχρι να σας φωνάξουν μέσα, τους λέει ο λίγδης. Φάτε κάτι να στανιάρετε, γιατί έχει γερό σκίσημο το επεισόδιο. Και μη κάνετε κάνα...ελληνικό, τα μαχαιροπήρουνα είναι μετρημένα!

Να μη τα πολυλογώ, τα λένε οι μεγάλοι μέσα στην αίθουσα, τελειώνουν, κάνουν τσιγάρο, λένε πεντέξη ανέκδοτα, τρώνε, βουτάνε τις ρακέτες και παίζουν κάνα μισάωρο πινγκ πονγκ να χωνέψουν, πέφτουν καμμιά ωρίτσα και τον ψιλοπαίρνουν, και όταν σηκώνονται, κάνουν καφέ, σκοτώνουν κάτι αργοπορημένες μύγες που κάνανε τα δικά τους, και στέλνουνε μετά έναν λακέ να μπάσει μέσα τους Έλληνες.

Μπαίνουν μέσα, πάνε να πουν καλησπέρα, τους κάνει νόημα η Μέρκελ με το χέρι: Μόκο! Δημοψήφισμα να αποφασίσουν τα κολλητήρια ήθελες ντήαρ Τζώρτζ; Ε τράβα τότε πίσω και κάνε ένα με θέμα "Να με πηδήξει ο Βεληγκέκας με το ζόρι ή να συναινέσω γιατί μπορεί και να μου αρέσει;". Κατάλαβες ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗ;

Δράμα, όταν μάθουν οι ξένοι να παίζουν Καραγκιόζη...

Γυρίζει ταπεινωμένος ο Παπανδρέας στην Αθήνα, τον διπλαρώνουν τα τζίνια. Τι κάναμε πρόεδρε, τον ρωτάνε. Τι να κάνουμε,  χτύπαγε στην φτέρνα το πρώτο δημοψήφισμα και μας το αλλάξανε, απαντάει ο Γιώργος. Το νέο θέμα; Το και το!

Χαμός! Δεν γίνεται-γίνεται! Δεν θέλω-θέλε! Φύγε-δεν πάω πουθενά! Πάρτο πίσω- δεν το παίρνω! Φεύγω αν δεν το πάρεις πίσω-φύγε! Παραιτήσου-μόνο νεκρός! Άστο καλύτερα γιατί θα φύγουμε όλοι πρόεδρε-Οκ ρε, το παίρνω πίσω, μη φεύγετε!

Και έτσι ξαφνικά, το ίδιο ξαφνικά όπως εμφανίστηκε, έπαψε να υφίσταται θέμα Δημοψηφίσματος! Οι Ευρωπαίοι εταίροι και φαρισαίοι κουνάγανε με θαυμασμό τα κεφάλια τους. Ο έλληνας πρωθυπουργός είχε μεγαλουργήσει και στον τρίτο ρόλο του:

Στον ρόλο του Καραγκιόζη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου