20/11/10

Τι είναι νεποτισμός μπαμπά;

http://2.bp.blogspot.com/_ehLH0ZvUXAU/TKNmut6JNhI/AAAAAAAAAaM/cNBDypzKYGo/s640/%CE%95%CE%A1%CE%A4%CE%A3%CE%A3%CE%A3%CF%82.jpg
 http://1.bp.blogspot.com/_f1dVR0qW0go/Ss95MerGSoI/AAAAAAAAASk/bORRkTWI-cQ/s320/dfada.jpg
http://www.dentnews.net/wp-content/uploads/2008/11/nepotismos.png
 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFuSkx-g1eDzncCcSSQ7dOltUaQYcmOMWxZVsL1Q1m3g2-W8vDc138OEBUrOmYinKc3RftQE8ptW-xiNlJLgEqNCBk5JCD4ENWT2paQMK-EqsoZgLWKAvlSLfPFhPXQteOJ754FQ1C1HoJ/s400/whatTV02.jpg
 http://cafedorichard.files.wordpress.com/2008/08/nepotismo2.jpg?w=402&h=363
 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiyes1UWLKA24xzC6i5km_7RhF46kzO-CLB3T6jGFYqCfY-dEaiwDUVSfHl9Q8F1cIn5cGRkEd1wv3BIErEPYsQG4ON-cr3dSgwW2ah9wU0FS_5tb1Mw1tQ-fac0qJ-b74khMwKf231sIY/s400/charge-bebechorao-nepotismo.jpg


Βγαίνει ο Πανάρετος, όνομα και πράγμα, και σκίζει ιμάτια, μαζί και καλσόν,  γιατί «το  διδακτικό του προσωπικό απαρτίζεται σχεδόν αποκλειστικά από συγγενείς πάσης φύσεως, όπως σύζυγοι, τέκνα, γαμπροί, κουμπάροι κ.α., φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των Πανεπιστημίων στην  Ελλάδα αλλά και διεθνώς».
Στην συνέχεια του άρθρου του Βήματος για τις δηλώσεις του Ρομπέν των Αρετών, Πανάρετου διαβάζουμε ότι ο υφυπουργός "επισημαίνει επίσης την ύπαρξη «σωρείας παρανομιών» (όπως χορήγηση διδακτορικών με επιβλέποντες τους γονείς των υποψηφίων και διπλών πρακτικών συνεδριάσεων εκλεκτορικών σωμάτων) και την παραβίαση κανόνων ακαδημαϊκής δεοντολογίας που είχαν ως αποτέλεσμα πολλαπλές ακυρώσεις διορισμών μελών ΔΕΠ που είχαν γίνει από το Τμήμα.
Ως γνωστόν, στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος κ. Παναγιώτης Χριστινάκης είχε την εποπτεία του διδακτορικού της θυγατέρας του Ειρήνης Χριστινάκη, η οποία μετά την απόκτηση του τίτλου εξελέγη αμέσως Επίκουρος Καθηγήτρια και στη συνέχεια κατευθείαν τακτική καθηγήτρια.
Επίσης, εξελέγη επίκουρος καθηγητής ο κ. Αθανάσιος Γλάρος, σύζυγος της κ. Ειρήνης Χριστινάκη. Η κυρία Ελένη Χριστινάκη (σύζυγος του Παναγιώτη) είναι αυτή καθηγήτρια στο ίδιο Τμήμα και διετέλεσε κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής."

Παρακάτω ορισμένα ενδιαφέροντα περί νεποτισμού, χωρίς σχόλιο.

Πανεπιστημιακός συντροφικός νεποτισμός...



Εκτός των κλασσικών εκλογών ΔΕΠ στις οποίες ως γνωστόν ψηφίζονται ομόφωνα οι κόρες, οι γιοί, οι γαμπροί κλπ των Καθηγητών, υπάρχει μια πολύ σκανδαλώδης εκλογή μέλους ΔΕΠ στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ που έγινε το Νοέμβριο του 2009.
Οι εκλέκτορες, γράφοντας στην κυριολεξία στα παλιά τους τα παπούτσια το επισυναπτόμενο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, εξέλεξαν ομόφωνα τον "σύντροφο" των μελών της Εισηγητικής Επιτροπής για μια θέση Λέκτορα.

Δυο από τους Εισηγητές ήταν "σύντροφοι" κολλητοί του...
 εκλεγέντα Λέκτορα, εκ των οποίων η μια ήταν και υποψήφια Βουλευτής..
Κρίσιμο στοιχείο ήταν η προϋπηρεσία του "συντρόφου" με σύμβαση Π.Δ. 407.
Έλα όμως που όταν ο "σύντροφος" προσλήφθηκε με ΠΔ 407 (παρανόμως), δεν είχε εκπληρώσει την στρατιωτική του θητεία!!
Οι "σύντροφοι" αποθρασύνθηκαν τελείως. 
press.gr
 Νεποτισμός; Σιγά το καλσόν!
«Το ΠΑΣΟΚ έδωσε χρίσμα στην περιοχή αυτή που είναι η γυναίκα μου, δεν υπήρχε άλλη πρόταση. Δεν θα υπήρχε άλλος υποψήφιος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ για πολλοστή φορά. Εκλέγεται ένας δήμαρχος του ΣΥΝ, όπου ο ΣΥΝ εκεί παίρνει 10%. εκλέγεται δηλαδή ο δήμαρχος από το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν απέρριψε αυτή την υποψηφιότητα. 
Για να τελειώνουμε με τον νεποτισμό. Κατά ποια λογική η γυναίκα αποτελεί μέλος μιας πολιτικής δυναστείας; Πρέπει να πάψουμε να έχουμε γυναίκες ή όταν παντρεύονται, ότι και αν είναι, με όποια σταδιοδρομία και αν έχουν, έχουν το δικαίωμα να μπουν στην πολιτική, στον δήμο και να κάνει την δουλειά τους. 
Αν το κάνουμε αυτό τότε πάμε δεκαετίες πίσω. Από εκεί και πέρα τα παιδιά σου μπορεί να είναι απόπειρα δημιουργίας πολιτικής δυναστείας. Υπάρχει κανόνας ηθικής που λέει ότι το παιδί σου δεν μπορεί να μπει στην πολιτική; Είναι κουτσομπολιό κακοηθέστατο. 
Τα επιχειρήματα του ?Ριζοσπάστη? είναι ότι είμαι χοντρός και ο παππούς μου. Η συζήτηση είναι άθλια και δείχνει το κατώτατο επίπεδο. Νεποτισμός είναι να σε διορίζω εσένα, κόρη μου, ανιψιέ μου, σε θέσεις δημόσιες όπου δεν δικαιούσαι να είσαι διορισμένος. Να επιτραπεί σε συγγενή πολιτικού να διεκδικήσει μια θέση, αυτό δεν είναι νεποτισμός. 
Όλοι όσοι με υποστηρίζουν, δεν υποστηρίζουν και την γυναίκα μου. Η γυναίκα μου έχει το απόλυτο δικαίωμα να κάνει την επιλογή της, το ενέκρινα και αναλαμβάνω την ευθύνη....Δεν νομίζω ότι είναι σοβαρά επιχειρήματα. Σέβομαι τον κάθε λαό, μέχρι ενός ορίου. Αν επικρατεί η άποψη ότι οι συγγενείς δεν έχουν δικαίωμα στην πολιτική ζωή, τότε ο ελληνικός λαός θα επιβάλλει την άποψη του». 
Θεόδωρος Πάγκαλος
 
Νεποτισμός vs ΤΕΙ



Το άκρον άωτον του νεποτισμού και της αλαζονίας έμελλε να ζήσουν όσοι παραβρέθηκαν στη συνάντηση που έγινε χθες στο Δημαρχείο Τρικάλων, για το μέλλον του ΤΕΙ της πόλης.

Με τους εκπροσώπους του Τύπου παρόντες, ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων κ. Σδρόλιας δε δίστασε να εκστομίσει ακραίες – και σαφέστατα μηνύσιμες – ύβρεις κατά των φοιτητών που διαμαρτυρήθηκαν για τα τεκταινόμενα.

Όταν μάλιστα ο δήμαρχος, Μιχάλης Ταμήλος, του θύμισε την παρουσία του Τύπου, εκείνος δεν πτοήθηκε και συνέχισε το χυδαίο υβρεολόγιο, που, αν μη τι άλλο, δεν τιμά έναν εκπαιδευτικό.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν παρά η κορυφή του παγόβουνου.

Χθες μάθαμε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο κινδυνεύουν τα Τρίκαλα να χάσουν 550 σπουδαστές και δύο σχολές ΤΕΙ, που ίδρωσαν να αποκτήσουν. Σας θυμίζουμε πόσες συναντήσεις, πόσα χιλιόμετρα, πόσες συζητήσεις στο Δήμο, πόση πολιτική παρέμβαση, πόση προσπάθεια έχει καταβληθεί για να έρθουν αυτές οι δύο σχολές στην πόλη.

Χωρίς καμία ντροπή, ο κ. Σδρόλιας, ομολόγησε ότι από το ΑΣΕΠ εγκρίθηκε προκήρυξη για την πρόσληψη διοικητικού προσωπικού (σ.σ. γραμματειακή υποστήριξη) μεταξύ πολυτέκνων, αλλά ο ίδιος αποφάσισε να την απορρίψει, επειδή έτσι, δεν μπορούσαν να διορίσουν τα άτομα που είχαν προ-αποφασίσει να διορίσουν!!!

Εάν μείνατε με ανοιχτό στόμα, να το επαναλάβουμε: το ΑΣΕΠ υπέδειξε να προσλάβουν πολύτεκνους ... και αυτοί είπαν “ευχαριστούμε, αλλά δε θα πάρουμε!”. Το αποτέλεσμα αυτής της αλαζονείας το βιώνουμε σήμερα: λόγω έλλειψης προσωπικού, τα δύο τμήματα ενδέχεται σοβαρά να μεταφερθούν στη Λάρισα. Και όλος ο κόπος που έγινε για να έρθουν εδώ, να πάει στο βρόντο.

Όταν ο κ. Ταμήλος πρότεινε να καλύψει το κόστος των τριών γραμματέων ο Δήμος, ώστε να παραμείνει το ΤΕΙ στα Τρίκαλα, ο κ. Ζδρόλιας είχε έτοιμη (σ.σ.!!!!) τη λίστα των “εκλεκτών”, δηλώνοντας ευθαρσώς ενώπιον όλων “αυτούς θέλουμε, εκείνους όχι”!!!
Τα λόγια είναι περιττά ...

Ποια είναι τα άτομα που είχαν προ-επιλεγεί; Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν από τους φοιτητές, το ένα εξ αυτών είναι συγγενικό του κ. Σδρόλια (εξ αγχιστείας) ενώ τα άλλα δύο, οι φοιτητές κατήγγειλαν συγγενική σχέση με τον κ. Κόκκορα.




«Η περίπτωση των τριών αδελφών Παπαρσένου,

οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε ηγετικές θέσεις Δημοσίων Φορέων αποτελούν «μνημείο» κομματικής εύνοιας, νεποτισμού και έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις «αερολογίες» της Κυβέρνησης Παπανδρέου περί αδιάβλητων και αξιοκρατικών διαδικασιών στην επιλογή κρατικών αξιωματούχων! 

Χιλιάδες Έλληνες πτυχιούχοι άνεργοι, επιστήμονες των 700 και 800 ευρώ περιμένουν μια καλή εξήγηση για το ότι ο Γιώργος Παπαρσένος, το Φλεβάρη του 2010, διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος στο εθνικό φορέα του φυσικού αερίου, τη ΔΕΣΦΑ ΑΕ, φορέα με διαχείριση δις Ευρώ, ενώ ένα μήνα πριν ο αδελφός του, ο Αλέξανδρος Παπαρσένος διορίστηκε το Γενάρη, Πρόεδρος του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ), το οποίο διαχειρίζεται επίσης δις Ευρώ. 

Και σαν να μην έφτανε αυτό και τρίτος αδελφός, ο Αχιλλέας Παπαρσένος ορίστηκε Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γενεύη, τοποθέτηση που χαρακτηρίζεται από άλλους Διπλωματικούς ως «Παράδεισος», ενώ άλλοι συνάδελφοι του κάνουν χρόνια να δουν τοποθέτηση σε αντίστοιχη θέση και βρίσκονται μονίμως στην κεντρική υπηρεσία.

Ειδικά σήμερα που η αγορά διψάει για ρευστό και το ΤΕΜΠΜΕ από το Μάιο έως σήμερα έχει δώσει μόνο 250 δάνεια, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2009 είχε εγγυηθεί για 20.000 δάνεια μικρών επιχειρήσεων. 

Από την άλλη, η ΔΕΣΦΑ διαχειρίζεται το ενεργειακό μέλλον της χώρας και υπογράφει συμβάσεις δις ευρώ με παγκόσμιους ενεργειακούς κολοσσούς. Τέλος, αναρωτιέται ο απλός πολίτης, πως η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά μας θέματα θα πάνε καλά, όταν μια κλειστή κάστα «καρεκλοκένταυρων»  του διπλωματικού χώρου ανακυκλώνεται στις πιο σημαντικές διπλωματικές αποστολές της Ελλάδας;

Φανταζόμαστε πως και οι τρεις αδελφοί απέστειλαν βιογραφικά στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης Παπανδρέου μέσω του τρομερού πλέον θεσμού «www.οpengov.gr…» και επικράτησαν μεταξύ χιλιάδων υποψηφίων, στις κορυφαίες αυτές θέσεις λαμβάνοντας κάθε μήνα αποδοχές που οι περισσότεροι επιστήμονες δεν βλέπουν ούτε σε ένα έτος!» 

olympia.gr

Για οικογενειοκρατία και αναξιοκρατία στα πανεπιστήμια γράφαμε την περασμένη εβδομάδα. Με γενικότητες· δεν θέλαμε να δώσουμε παραδείγματα με ονόματα συγγενών και με στημένες εκλογές. Είχαμε όμως αναφερθεί στα προπύργια του νεποτισμού: στην Ιατρική, τη Νομική, τη Θεολογική. Πρόσφατη δημοσιογραφική έρευνα επιβεβαίωσε με αριθμούς την υπόδειξή μας. Θλιβερά.

Ακόμη πιο αποκαλυπτικό για την αναξιοκρατία που παραλύει τις ιατρικές σχολές και τις πανεπιστημιακές κλινικές είναι το τελευταίο βιβλίο του καθηγητή Ιατρικής Χαράλαμπου Μουτσόπουλου «Μικρές ιστορίες… μακράς πορείας».

Ο διεθνούς κύρους ερευνητής και κλινικός εκθέτει τις πλούσιες εμπειρίες του από το ελληνικό πανεπιστήμιο, οι οποίες συχνότατα είναι απογοητευτικές: Στημένες εκλογές διδασκόντων, κοσμήτορες και πρόεδροι που ποδηγετούν εκλεκτορικά σώματα, εκλογές με συναλλαγή και έμμεσο εκβιασμό, βουλευτές και υπουργοί που εκμαιεύουν ή νομοθετούν καθηγητικούς τίτλους και ειδικά προνόμια.

Οι διηγήσεις του καθηγητή Μουτσόπουλου, άλλοτε με ονόματα και άλλοτε φωτογραφίζοντας «μεγάλα» ονόματα, διηγήσεις πραγματικών περιστατικών όλες, αποκαρδιώνουν τον αναγνώστη, τον πολίτη που έχει μάθει να σέβεται τον πανεπιστημιακό δάσκαλο και γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, τον πολίτη που συντηρεί με φόρους και εισφορές σχολές και νοσοκομεία.

Η ασθένεια δεν θεραπεύεται εντούτοις με επεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας· το πανεπιστήμιο είναι αυτοτελές, αυτοδιοικούμενο, συνταγματικά κατοχυρωμένο. Η αξιοπιστία του πανεπιστημίου επαφίεται άρα στον πατριωτισμό των διδασκόντων. Μπορούν;

Είναι υποχρεωμένοι, τούτη τη δύσκολη στιγμή που υποφέρει η χώρα, εξαιτίας και τέτοιων φαινομένων σήψης· και είναι υποχρεωμένοι κάθε στιγμή να εκλέγουν τους αξιότερους, να διαμορφώνουν περιβάλλον αριστείας και όχι μετριότητας, να δίνουν παράδειγμα αμεροληψίας στους φοιτητές αντί να ανταλλάσσουν κουκιά εξουσίας μαζί τους.

Στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι κανονικότητες ανατρέπονται: λ.χ. η διαφθορά αποκαλύπτεται, γίνεται δημόσια και επαίσχυντη. Αυτή η εσπευσμένη δημοσιότητα μπορεί να φέρει και αθώα θύματα, αλλά τουλάχιστον ας απλώσει την καταισχύνη στα πρόσωπα των δικτατόρων της αναξιότητας. Κατόπιν, ας απλωθεί η καταισχύνη και στα πρόσωπα των πολιτικών, των «ημετέρων» και των νεποτιστών, που βουλιάζουν τη δημοκρατία.

vlemma.wordpress.com

Ψηφιζόμενη φεουδαρχία


Click here to find out more!
.Πολιτικοί με οικογενειακές πλάτες και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τι καλύτερο για τον γόνο μιας πολιτικής οικογένειας να κάνει το «αγροτικό» του σε κάποιο δήμο ή την περιφέρεια και στη συνέχεια να κατέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή, για να αναλάβει τις τύχες του ελληνικού λαού.Ο Κ. Μπακογιάννης δεν έχει αντίπαλο στο Καρπενήσι, ενώ ο Μ. Βαρβιτσιώτης, γιος του Ιωάννη, διεκδικεί το Δήμο της Γλυφάδας βγάζοντας από το παιχνίδι την Αλεξάνδρα Πάλλη, κόρη της Φ. Πετραλιά, που θα κερδίσει έτσι έδρα στη Βουλή.
Τέκνα, ανίψια, αδέλφια και σύζυγοι πολιτικών, έχουν εξασφαλίσει και σ' αυτές τις εκλογές μία θέση στα ψηφοδέλτια, γιατί, κακά τα ψέματα, όταν το «μαγαζί» υπάρχει γιατί να πάει χαμένη τόση εκλογική πελατεία... Στις υποψηφιότητες των Κ. Μπακογιάννη, Δ. Ψωμιάδη, Χρ. Χριστοφάκη και Μ. Βαρβιτσιώτη στράφηκαν τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς όμως να είναι και οι μοναδικές συγγενών γνωστών πολιτικών.
O Κ. Μπακογιάννης έθεσε υποψηφιότητα στο Καρπενήσι, τόπο καταγωγής του πατέρα του. Εκεί ακριβώς όπου έκανε τα πρώτα της πολιτικά βήματα η μητέρα του. Δείγμα νεποτισμού; Οχι βέβαια. Γιατί όπως προσφάτως δήλωσε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, πρόκειται για «φυσική εξέλιξη ενός τέκνου που μεγαλώνει σε πολιτική οικογένεια και όπως το παιδί ενός δικηγόρου έχει πολλές πιθανότητες να γίνει δικηγόρος ή ενός γιατρού να γίνει γιατρός, έτσι τα παιδιά των πολιτικών είναι πολύ πιθανόν να ασχοληθούν και αυτά με την πολιτική...». 
Η Χρ. Χριστοφάκη, υποψήφια δήμαρχος στο Δήμο Σαρωνικού, έχει δηλώσει ότι δεν πήρε χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, δύσκολα μπορεί κανείς να παραβλέψει ή να ξεχάσει ότι είναι σύζυγος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου. Αλλωστε, η υποψηφιότητά της είναι από τις πλέον προβεβλημένες. 
Στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε μέχρι και οικογενειοκρατικός πόλεμος ξέσπασε μεταξύ δύο γνωστών πολιτικών τζακιών της Ν.Δ. Μήλον της Εριδος ο Δήμος Γλυφάδας, που «κατοχυρώθηκε» στον βουλευτή Β' Αθήνας Μ. Βαρβιτσιώτη, υιό του Ι. Βαρβιτσιώτη, επί μισόν αιώνα κεντρικού στελέχους της δεξιάς. Η χαμένη της μάχης, η θυγατέρα της Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, Αλεξάνδρα Πάλλη. 
Σε κάθε περίπτωση όμως, και η δεύτερη οικογένεια δεν θα βγει ζημιωμένη. Εάν τελικώς εκλεγεί ο υιός Βαρβιτσιώτης, την έδρα του στη Βουλή θα καταλάβει η κ. Πετραλιά...Η κατάσταση είναι κωμικοτραγική. Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς με σημαία την πάταξη της οικογενειοκρατίας καρατόμησε τον αδελφό του νομάρχη (Διονύση Ψωμιάδη) για να τον αντικαταστήσει... με υιό βουλευτή (Απ. Τζιτζικώστα).
  
Την ίδια στιγμή το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο του Κ. Γκιουλέκα βρίθει από θυγατέρες και υιούς πρώην βουλευτών, ευρωβουλευτών, δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, που επιθυμούν να κάνουν το ντεμπούτο τους στην πολιτική.Υποψήφια είναι η δικηγόρος Μελίνα Δερμετζοπούλου, κόρη του πρώην βουλευτή Εβρου Αλ. Δερμετζόπουλου. 
Με τον κ. Γκιουλέκα κατεβαίνει και η δημοσιογράφος Ανθή Σαλαγκούδη, κόρη του πρώην υφυπουργού Γ. Σαλαγκούδη, η οποία μάλιστα δέχτηκε ανάλογη πρόταση και από την πλευρά Μπουτάρη. Υποψήφιοι είναι επίσης οι υιοί των Θ. Ασπασίδη και Κ. Εγγλέζου, αντιδημάρχων επί σειρά ετών στο Δήμο Θεσσαλονίκης. 
Στον συνδυασμό Γκιουλέκα είναι και ο Σωκ. Δημητριάδης, υιός πρώην δημάρχου της πόλης, Δημ. Δημητριάδη και τέλος ο Αντ. Βακάλης, γιος του πρώην ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Νίκου Βακάλη.Την περασμένη Τετάρτη, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη Ν.Δ. Β. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι πρότεινε ως υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Βόρειας Αττικής τον πρώην δήμαρχο Χαλανδρίου Γρηγόρη Ζαφειρόπουλο, υιό του Νώντα Ζαφειρόπουλου, βουλευτή της Ν.Δ.
Κι άλλος γιος Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Ν. Κακλαμάνη είναι ο Διονύσης Παπαδόγγονας, υιός του πρών υπουργού Αλ. Παπαδόγγονα που εξελέγη και στις προηγούμενες εκλογές. Στο Δήμο Παιανίας κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος ο Γ. Κατσίκης, υιός του πρώην βουλευτή Γ. Κατσίκη. Υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής με το ΠΑΣΟΚ είναι ο Νώντας Σπυρόπουλος, αδελφός του διοικητή του ΙΚΑ, πρώην υφυπουργού και σημαίνοντος στελέχους του ΠΑΣΟΚ. 
Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε κατηγορηματικά, κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητάς του, οποιαδήποτε ανάμειξη του αδελφού του Ροβέρτου: «Θα ήταν προσωπική προσβολή προς εμένα η ανάμειξη του αδερφού μου. Οταν γίνονταν οι συζητήσεις όχι μόνο δεν ήταν παρών, άλλαζε όροφο», τόνισε χαρακτηριστικά. Δύο αδέλφια δίνουν τη δική τους μάχη στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο Ανατολικής Μάνης είναι ο Κυριάκος Μιχαλολιάκος, αδελφός του νυν υποψηφίου δημάρχου Πειραιά και μέχρι πρότινος υπεύθυνου της Ν.Δ. για την ανάδειξη υποψηφίων.  
Η αδελφή του βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ. Στ. Καλογιάννη, Τατιάνα, είναι υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων με το ψηφοδέλτιο του νυν νομάρχη Αλέκου Καχριμάνη, υποψήφιου περιφερειάρχη Ηπείρου. Να σημειωθεί ότι τα αδέλφια Καλογιάννη είναι γόνοι πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Οταν ο κ. Καχριμάνης παρουσίασε το ψηφοδέλτιό του, αφιέρωσε πολύ χρόνο στο όνομα της κ. Καλογιάννη, επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική περί διαιώνισης της οικογενειοκρατίας: «Θλίβομαι για όσα λέγονται, θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι αξίες και οι ικανότητες δεν έχουν συγγένεια». 
Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στη Δυτική Ελλάδα στο ψηφοδέλτιο Παπαναστασίου που στηρίζει η Ν.Δ., είναι η σύζυγος του βουλευτή της Ν.Δ. Ν. Νικολόπουλου, Α. Μανωλοπούλου. 
Ο Θωμάς Στάικος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας με τον συνδυασμό του Κλέαρχου Περγαντά που στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ, είναι επίσης νεαρός γόνος πολιτικής οικογένειας. Υιός βουλευτή ΠΑΣΟΚ που θήτευσε ως γ.γ. στο υπουργείο Εργασίας.Και τέλος, υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο Δίου - Ολύμπου με το χρίσμα της Ν.Δ. είναι ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιάννη Δημόπουλου και εγγονός του βουλευτή Κώστα Δημόπουλου.Βάσει των συζητήσεων που γίνονται, οι προαναφεθέντες δεν είναι οι μόνοι γόνοι πολιτικών οικογενειών. Αναμένονται κι άλλα ονόματα, καθώς πολλά ψηφοδέλτια συνδυασμών δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη.
πηγη ΕΝΕΤ

Kαι όμως ο Πανάρετος παραμένει υφυπουργός Παιδείας

Ο κ. Πανάρετος, ο νεποτισμός και η ανείπωτη υποκρισία



Παραφράζοντας ελαφρά τα λόγια του Tristan Bernard, ο οποίος έγραφε για την αθωότητα, καταλήγω στο «Κανείς δεν φαίνεται μεγαλύτερος υπέρμαχος της διαφάνειας , από έναν ένοχο που δεν κινδυνεύει πια» , απ’ όπου  θεωρώ ότι προκύπτει ο «ορισμός» της ανείπωτης υποκρισίας!
Μαθαίνω ότι ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος έλαβε την απόφαση να ακυρώσει την εκλογή λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, λόγω παραβίασης της νομιμότητας.Κατά τον έλεγχο νομιμότητας των πρακτικών εκλογής προέκυψε ότι ο πρόεδρος του εκλεκτορικού σώματος που ασχολήθηκε με την εκλογή του συγκεκριμένου λέκτορα, ήταν …πατέρας του!
Το γνωστό ελληνικό  φαινόμενο του νεποτισμού στα Πανεπιστήμια της χώρας μας, του οποίου ΟΜΩΣ μέρος του είναι και .. ο υφυπουργός Γιάννης Πανάρετος !
Ο κ. Πανάρετος διορίστηκε καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν πρόεδρος του Τμήματος ήταν… η γυναίκα του, το 1991. Και για τα επόμενα 12 χρόνια μάλιστα, τη θέση του προέδρου την κατείχαν εναλλάξ… ο ίδιος και η γυναίκα του
«Κοίτα ποιος μιλάει;»
Ως γνωστόν ο υφυπουργός Γιάννης Πανάρετος είναι επιστήθιος φίλος του Γιώργου Παπανδρέου, και επί πολλές δεκαετίες στενός συνεργάτης του σημερινού Πρωθυπουργού, σε εκπαιδευτικά ζητήματα.
Λίγες ημέρες λοιπόν πριν τις εκλογές ο Γιάννης Πανάρετος ξεκίνησε μια «σταυροφορία» κατά του νεποτισμού στα Πανεπιστήμια, θέλοντας να ξεσκεπάσει όλους εκείνους που… τρύπωσαν, ως καθηγητές και προσωπικό στα ΑΕΙ, επειδή είχαν τις «πλάτες» κάποιου συγγενή τους.
Και τι έκανε ο κ. Πανάρετος; Με έγγραφό του ζήτησε στοιχεία για όσους πανεπιστημιακούς διορίστηκαν τα τελευταία 15 χρόνια στο πανεπιστήμιο των συγγενών τους.
Καταλάβατε την ανείπωτη υποκρισία; Η έρευνα  δεν περιορίζεται τυχαία στα 15 τελευταία έτη. Εάν θα έφθανε έως 20 χρόνια πίσω , θα έπρεπε στη λίστα να συμπεριληφθεί και… Ο ΙΔΙΟΣ !
«Κανείς δεν φαίνεται μεγαλύτερος υπέρμαχος της διαφάνειας , από έναν ένοχο που δεν κινδυνεύει πια» ! Ο  ορισμός της ανείπωτης υποκρισίας!
Υ.Γ  Ναι! Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο κ. Πανάρετος παραμένει … υφυπουργός Παιδείας! Υπάρχει  ο νεποτισμός ΚΑΙ στη πολιτική.

politis-gr

ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Με αφορμή την «αλλαγή φρουράς» στο ΠΑΜΑΚ, η ομάδα του tvxs στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να εισχωρήσει στα άδυτά του και να αναζητήσει τα μυστικά και τα… ψέματά του.

Οι φετινές πρυτανικές εκλογές χαρακτηρίστηκαν από ενστάσεις και κατηγορίες για παρατυπίες. Οι καταγγελίες ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ανομία, αδιαφάνεια, σύστημα διαπλοκής πρυτανικών αρχών και παρατάξεων -κάποιος θα μπορούσε να πει συγκεκριμένων προσώπων μέσα σ' αυτές- τρομοκρατία και διώξεις, νεποτισμός, ευνοιοκρατία, οικονομικά συμφέροντα δημιουργούν ένα κλίμα παντελώς άσχετο με ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα.
Έρευνα-Συνεντεύξεις: Ηλίας Παπαδόπουλος, Ομάδα tvxs Θεσσαλονίκης

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το tvxs προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τον απερχόμενο πρύτανη του ΠΑΜΑΚ, κ. Ηλία Κουσκουβέλη για να ακούσει και τη δική του άποψη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που διαπιστώνει κανείς όταν αρχίζει να ασχολείται με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι ένας υφέρπων φόβος από την πλευρά των συνομιλητών του. Οι περισσότεροι διστάζουν να ονομάσουν πρόσωπα και να μιλήσουν ανοιχτά για πράγματα που βλέπουν και βιώνουν, φοβούμενοι «συνέπειες».

Νιώθει πως όλοι βρίσκονται ανά πάσα στιγμή επί ποδός πολέμου, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους το πρώτο ολίσθημα κάποιου συναδέλφου, ενώ δημιουργούν «αμυντικές» συμμαχίες, φατρίες, για την προστασία τους. Εδώ, ο «ψυχρός» πόλεμος κατά περιόδους γίνεται θερμός....

...Η αυτοκρατορία της ΔΑΠ…

Φέτος αποτέλεσε είδηση ότι στις πρυτανικές εκλογές του ΠΑΜΑΚ υπήρξε δεύτερο υποψήφιο σχήμα, κάτι που είχε να συμβεί για 12-14 χρόνια. Τι άλλαξε όμως ειδικά φέτος;
«Στο ΠΑΜΑΚ υπήρχε μέχρι τώρα κάθε φορά ένα υποψήφιο πρυτανικό σχήμα, το οποίο οριζόταν από την προηγούμενη πρυτανεία, ή, εν πάσει περιπτώσει, προέκυπτε κατόπιν συμφωνίας με την προηγούμενη πρυτανεία.

Πέρα απ' αυτό, έπρεπε να είσαι αρεστός σε συγκεκριμένες παρατάξεις για να έχεις ελπίδες να διεκδικήσεις την πρυτανεία», αναφέρει η κ. Παρούλα Περράκη, καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και υποψήφια πρύτανης στις φετινές εκλογές.

…η συμμαχία με την ΠΑΣΠ….

«Το ΠΑΜΑΚ έχει την ιδιομορφία να ελέγχεται εδώ και πολλά χρόνια από μια φοιτητική παράταξη πλειοψηφικά. Αυτή είναι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία αυτά τα χρόνια ήλεγξε και την ψήφο της ΠΑΣΠ», παρατηρεί ο κ. Δημήτρης Καιρίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών και υποψήφιος αντιπρύτανης με το σχήμα της κας. Περράκη.

…και η αποχή των Αριστερών σχημάτων

Με τα Αριστερά σχήματα να απέχουν από τις πρυτανικές εκλογές για λόγους αρχής και τους εκλέκτορες της πρυτανείας να προέρχονται από εκπροσώπους των παρατάξεων, ουσιαστικά όλη η ψήφος των φοιτητών ελεγχόταν μέχρι φέτος από τις δύο παρατάξεις, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, με τη δεύτερη να ακολουθεί την πρώτη στις επιλογές της. Με την ψήφο τους να συμμετέχει με ποσοστό 40% στην εκλογή του πρύτανη δεν ήταν δύσκολο για το εκάστοτε «εκλεκτό» σχήμα να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία, κάτι που απέτρεπε πιθανούς ανταγωνιστές.

Φέτος τα πράγματα άλλαξαν, καθώς για πρώτη φορά οι φοιτητές ψήφιζαν καθολικά και όχι μέσω αντιπροσώπων, οπότε δημιουργήθηκε η ελπίδα ότι ο έλεγχος των παρατάξεων θα σπάσει. Αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος που συνετέλεσε στην εμφάνιση και δεύτερου υποψήφιου πρυτανικού σχήματος.

Παρά το ευνοϊκό κλίμα που δημιουργούσε η καθολική φοιτητική ψήφος, τα μέλη του σχήματος «ΠΑΜΑΚ-Δύναμη Δημιουργίας», με επικεφαλής την κ. Περράκη, κατήγγειλαν συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους της πρυτανείας με σκοπό την κατάργηση της για πρώτη φορά εφαρμοζόμενης καθολικής ψηφοφορίας στην πράξη.

«Δεν υπήρξε ενημέρωση των φοιτητών ότι ψηφίζουν και ούτε έγινε προσπάθεια ενημέρωσής τους», δηλώνει ο κ. Καιρίδης, ενώ η κ. Περράκη συμπληρώνει ότι «Ζητήσαμε να μπει στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου ότι όλοι οι φοιτητές ψηφίζουν. Αυτό έγινε πολύ αργότερα και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

Οι πρυτανικές εκλογές στο ΠΑΜΑΚ χαρακτηρίστηκαν και από άλλες ενστάσεις για παρατυπίες, αλλά όλα αυτά αποτελούν μόνο την τελευταία πράξη σε μια κατάσταση που έχει πολύ βαθύτερες ρίζες και βρίθει φαινομένων διαπλοκής στο εσωτερικό του ιδρύματος. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η εκλογή του κ. Ιωάννη Χατζηδημητρίου στη θέση του πρύτανη με 57,33%, έναντι 39,77% που συγκέντρωσε το σχήμα της κας Περράκη.

Κλειστό μπλοκ εξουσίας, «στρατηγοί» και «στρατοί», ανίερες συμμαχίες 


Στη βάση όλων των προβλημάτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας φαίνεται πως βρίσκεται ένα κλειστό μπλοκ εξουσίας αποτελούμενο από μια μικρή ομάδα ανθρώπων. Ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και φετινός υποψήφιος αντιπρύτανης, Λόης Λαμπριανίδης έχει αναφέρει σε ομιλία του το 2008 ότι για τα ζητήματα του ΠΑΜΑΚ «Υπαίτια είναι μια ολιγομελής ομάδα που ελέγχει τώρα το πανεπιστήμιο σε αγαστή συνεργασία με κάποιους άλλους ελάχιστους (...) και κυρίως με μια ακόμα πιο ολιγομελή ομάδα που ελέγχει τις δύο μεγάλες φοιτητικές παρατάξεις».

Καθηγητές του ΠΑΜΑΚ που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους τοποθετούν ως επικεφαλής αυτής της ολιγομελούς ομάδας τον απερχόμενο Πρύτανη του ΠΑΜΑΚ, κ. Ηλία Κουσκουβέλη, τον σημερινό πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, κ. Ανδρέα Παπαμιμίκο και τον κ. Αντώνη Σαουλίδη, αρχηγό της ΠΑΣΠ και διδακτορικό φοιτητή στο ΠΑΜΑΚ (μεταξύ άλλων ιδιοτήτων).

Γύρω και κάτω από αυτούς βρίσκονται διάφοροι «στρατηγοί», αντιπρυτάνεις και μέλη φοιτητικών παρατάξεων (με μόνιμο πόστο στα τραπεζάκια των παρατάξεων), οι οποίοι ωφελούνται με διάφορους τρόπους από τη θέση τους. Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος θεωρείται ο αρχιτέκτονας της παντοδυναμίας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, οργανώνοντας τα μέλη της κατά τα πρότυπα «στρατού» και έχοντας τη δυνατότητα να τα κινητοποιεί όποτε χρειάζεται.

Ο ίδιος, σε μια κίνηση που φανερώνει, αν μη τι άλλο, στρατηγική σκέψη σε βάθος χρόνου, φαίνεται ότι προώθησε το 2004 τον κ. Κουσκουβέλη για αντιπρύτανη με στόχο να διεκδικήσει το 2006 την πρυτανεία. Το σύστημα αυτό και οι ρόλοι των κύριων πρωταγωνιστών του έχουν αναλυθεί σε άρθρο της εφημερίδας Μακεδονία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για ένα σύστημα που δεν γνωρίζει ιδεολογίες και λειτουργεί με αντικειμενικό σκοπό την κατάληψη της εξουσίας και ό,τι αυτή συνεπάγεται (στην περίπτωση του ΠΑΜΑΚ, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα πλούσιο πανεπιστήμιο, σημαντικά οικονομικά οφέλη). Ο εντελώς απολιτικός χαρακτήρας φαίνεται, μεταξύ άλλων από την σύμπλευση ΔΑΠ και ΠΑΣΠ σε όλα τα σημαντικά ζητήματα.

«Αυτό που είναι φανερό και μπορούν να το πουν όλοι είναι ότι, για ανεξήγητους λόγους, μέσα στο ΠΑΜΑΚ η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ πάνε μαζί. Ψηφίζουν τον ίδιο για πρύτανη, ψηφίζουν τον ίδιο για πρόεδρο τμήματος, ανεξάρτητα από ποιον χώρο προέρχεται», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Βελέντζας, καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από το 2004 έως το 2006.

Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί εύλογα για τους λόγους που το σχήμα της κας. Περράκη, αποτελούμενο από υποψήφιους γνωστούς για τις σχέσεις τους τόσο με το χώρο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Αριστεράς, δεν έτυχε της υποστήριξης φοιτητικών παρατάξεων.

Ακόμα και το γεγονός ότι στο ΠΑΜΑΚ λειτουργεί παρανόμως Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών και όχι σύλλογος ανά τμήμα, όπως προβλέπει νόμος του 2007 (νόμος Γιαννάκου), θεωρείται ότι γίνεται μόνο εν μέρει λόγω του φόβου απώλειας κυριαρχίας της ΔΑΠ πάνω στο Πανεπιστήμιο. Μεγαλύτερο ζήτημα φαίνεται πως είναι η διάσπαση της εξουσίας σε περισσότερες ομάδες και άρα η αποδυνάμωση του συστήματος, όπως αυτό λειτουργεί σήμερα, μια αποδυνάμωση που θα διευκολύνει και τον έλεγχο των πεπραγμένων ανά τμήμα.
Το παράδειγμα του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής είναι ενδεικτικό.

Στο τμήμα αυτό έχει ιδρυθεί Σύλλογος Φοιτητών από τον Σεπτέμβριο του 2005 με σκοπό όμως να κρατηθεί ανενεργός. Ο Σύλλογος φέρεται να είναι πλήρως ελεγχόμενος από την παράταξη της ΔΑΠ και η ύπαρξή του (στα χαρτιά τουλάχιστον) χρησιμοποιείται για την παρεμπόδιση δημιουργίας ενεργού συλλόγου.

Γιατί όμως έγινε αυτό στο συγκεκριμένο τμήμα; «Ήταν περισσότερο θέμα συσχετισμού δυνάμεων μέσα στη ΔΑΠ. Κάποιοι φοιτητές ήθελαν να γίνει σύλλογος και κάποιοι δεν ήθελαν. Κυκλοφόρησε η φήμη ότι κάποιοι φοιτητές ήθελαν να κάνουν σύλλογο και κάποιοι άλλοι τους πρόλαβαν με σκοπό να τον κρατήσουν ανενεργό», εξηγεί στο tvxs ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής κ. Γιώργος Στεφανίδης.

«Πρυτανεία Κλειστή, αδιαφανής και εσωστρεφής»


Από συζητήσεις με διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου, προκύπτει το στιλ διοίκησης της απερχόμενης πρυτανείας. «Το προσωπικό του ΠΑΜΑΚ πάντα βρισκόταν υπό αυστηρή επιτήρηση και πάντα υπήρχαν προβλήματα. Αυτό που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια με την συγκεκριμένη πρυτανεία δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.

Με τους προηγούμενους πρυτάνεις υπήρχε μια σχέση επικοινωνίας για να λυθούν τα όποια προβλήματα», αναφέρει ο κ. Γαβριήλ Κοροξενίδης, πρόεδρος των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου, προερχόμενος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. «Παίρναμε θέσεις και αυτό δεν άρεσε. Ζητούσαμε να συναντηθούμε μαζί του και έκανε 9-10 μήνες να μας δει», συμπληρώνει.

Το αποκορύφωμα όμως ήρθε όταν το σωματείο υπαλλήλων πήρε θέση για τη μη τήρηση της σύμβασης που είχε υπογράψει η εταιρία καθαρισμού του Πανεπιστημίου. Πέρα από λασπολογίες και συκοφαντίες ο κ. Κοροξενίδης έφτασε να βρει πάνω στο αυτοκίνητό του σημειώματα που έγραφαν: «Πρόσεχε!».

Η κα. Αντωνία Ψάλτου, Γενική Γραμματέας του σωματείου εργαζομένων του ΠΑΜΑΚ και μέλος στο δευτεροβάθμιο όργανο των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ-ΤΕΙ συμπληρώνει: «Ο κ. Κουσκουβέλης έκανε για το προσωπικό ένα πολύ μεγάλο λάθος: έβαλε ισχυρό κομματικό κριτήριο στο Πανεπιστήμιο».

Η ίδια μας πληροφορεί ότι στις φετινές πρυτανικές εκλογές ο πρύτανης καλούσε υπαλλήλους στο γραφείο του με σκοπό την άσκηση άμεσων και έμμεσων πιέσεων όσον αφορά τις επιλογές τους. «Είχαμε ίσως την πιο εσωστρεφή πρυτανεία των ΑΕΙ της χώρας. Εσωστρέφεια, απομόνωση, απουσία ενημέρωσης. Έγινε προσπάθεια να μεταφερθεί ο έλεγχος προς τα πάνω», καταλήγει.

Stick and carrot


Το σύστημα εξουσίας που λυμαίνεται το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τιμωρεί και επιβραβεύει. Και στις δύο περιπτώσεις, οι τρόποι ποικίλουν. «Υπάρχει το stick and carrot. Το carrot είναι το να μπεις σε επιτροπές, να πάρεις προγράμματα, να γίνεις πρόεδρος τμήματος και να προχωρήσει η καριέρα σου γρήγορα. Και, αν είσαι πλέον πολύ ισχυρός και χρήσιμος, θα έρθουν στο πανεπιστήμιο η κόρη, ο γιος, η γυναίκα, ακόμα και ο γαμπρός σου...», μας εκμυστηρεύεται ο κ. Καιρίδης.

Οι τιμωρίες επίσης είναι διαφόρων ειδών και σοβαρότητας. «Ξεκινώντας από την ελαφρότερης βαρύτητας, είναι ο αποκλεισμός από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου», προσθέτει ο κ. Καιρίδης. Πέρα από την Πρυτανεία, τη διοίκηση του Πανεπιστημίου αποτελούν και διάφορες επιτροπές (Ερευνών, Αναπτυξιακά, Σίτιση κ.τ.λ.), από τις οποίες οι «δυσάρεστοι» αποκλείονται.

«Δευτερευόντως, υπάρχουν και βαρύτερες συνέπειες, που είναι οι διώξεις και καταδιώξεις μελών ΔΕΠ στις εξελίξεις τους. Εκεί τα πράγματα αγριεύουν. Για κάποιους ανθρώπους, το βιος τους εξαρτάται από τις εκλογές και τις εξελίξεις, διότι μην ξεχνάμε ότι οι λέκτορες και οι επίκουροι είναι μη μόνιμοι, άρα μια αρνητική κρίση σημαίνει και αποχώρηση από το πανεπιστήμιο», συμπληρώνει ο κ. Καιρίδης. Και ενδιάμεσα στα δύο αυτά άκρα, υπάρχουν πειθαρχικά, ΕΔΕ, περικοπές στις αποδοχές κ.α… Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά στο ΠΑΜΑΚ.

Όλα αυτά φυσικά γίνονται με την επίφαση της νομιμότητας. Η διαδικασία εκλογής και εξέλιξης ενός μέλους ΔΕΠ είναι μια τρομερά γραφειοκρατική και νομικά περίπλοκη διαδικασία και είναι πολύ εύκολο για έναν πρύτανη, ο οποίος ασκεί τον έλεγχο νομιμότητας, να βρει κάποια μικρή παρατυπία για να καθυστερήσει ή και να ακυρώσει την εξέλιξη κάποιου υποψήφιου, όπως φανερώνουν και τα ακόλουθα περιστατικά.

«Το μεγάλο λάθος που έκανα ήταν ότι έκανα τη δουλειά μου»


Το tvxs μίλησε με καθηγητές του ΠΑΜΑΚ που δηλώνουν ότι έχουν υποστεί διώξεις. Οι περιπτώσεις ποικίλουν και σίγουρα δεν εξαντλούνται από την έρευνα αυτή. Κοινός παρονομαστής όλων φαίνεται να είναι η επιλεκτική ερμηνεία των νομικών διατάξεων, αλλά και μια «δυστοκία» στην εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων.

Η περίπτωση της Αννίτας Φλώρου, λέκτορα στο τμήμα Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής (Λ-Χ) είναι ίσως ενδεικτική. Εν συντομία, η κ. Φλώρου κρίθηκε για την εξέλιξη στη βαθμίδα της επίκουρης το 2007. Έλαβε μόνο μία θετική ψήφο από το εκλεκτορικό σώμα, με τη δικαιολογία ότι το διδακτορικό της δεν είχε συνάφεια με το αντικείμενο της Λογιστικής, το οποίο όμως δίδασκε ήδη από το 2002.

Η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά «Στην εκλογή του λέκτορα με ψήφισαν ομόφωνα και αναφέρεται στα πρακτικά, ότι το διδακτορικό έχει απόλυτη συνάφεια με τη λογιστική. Δεν μπορεί 5 άνθρωποι το 2002 να λένε ότι το διδακτορικό είναι συναφές και μετά από 5 χρόνια ότι δεν είναι. Βγάζει μάτι ότι κάτι άλλο έχει συμβεί». Το αποτέλεσμα ήταν να της αφαιρεθούν εν μέσω εξαμήνου τα μαθήματα που δίδασκε.

Προσωρινή δικαστική απόφαση έλεγε ότι πρέπει να συνεχίσει τα μαθήματα, αλλά το τμήμα σε συνέλευσή του αποφάσισε να μη συμμορφωθεί. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν 2 μαθήματα άνευ περιεχομένου, τα οποία της ανέθεσαν να διδάξει, ουσιαστικά ως βοηθός, χωρίς όμως να ενημερώσουν για τις ώρες και την αίθουσα διδασκαλίας. «Προσπάθησαν να μου τη στήσουν, προσπάθησαν να με πάνε πειθαρχικό με το αιτιολογικό ότι δεν πηγαίνω στα μαθήματα, ώστε να έχουν κάποιο διαπραγματευτικό χαρτί», εξηγεί η κ. Φλώρου.

Από τότε έχουν βγει τέσσερις αποφάσεις από το Διοικητικό Εφετείο που τη δικαιώνουν για το θέμα της αφαίρεσης και μη ανάθεσης μαθημάτων, ενώ έχουν υποβληθεί αγωγές και μηνύσεις ακόμα και προσωπικά εναντίον μελών του τμήματος για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση.

Παράλληλα, το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, μετά από καταγγελία, έχει βγάλει πόρισμα με το οποίο ζητά από τον τότε πρύτανη κ. Ηλία Κουσκουβέλη την παραπομπή σε πειθαρχικό των μελών του τμήματος που δεν συμμορφώθηκαν με τη δικαστική απόφαση. Ο ίδιος όμως, παρά τη διορία των 2 μηνών, δεν έχει κινηθεί σχετικά. Η υπόθεση έφτασε μέχρι και το σημείο προσωπικών επιθέσεων.

Γιατί όμως τέτοιο μένος; Η κ. Φλώρου εξηγεί: «Το μεγάλο λάθος που έκανα ήταν ότι έκανα τη δουλειά μου. Κατ' αρχήν, πήγαινα στα μαθήματα. Είχα ώρες γραφείου. Και έβγαζα βαθμούς στην ώρα τους. Δεν ψήφιζα στις συνελεύσεις αυτό που με είχαν πιέσει να ψηφίσω. Μεγάλο λάθος. Και το είπε κάποιος: όποιος έχει τη συμπεριφορά της Φλώρου, θα έχει και την κατάντια της Φλώρου. Αυτό δεν γράφτηκε στα πρακτικά όμως. Αρνούνται να μαγνητοφωνούνται οι συνελεύσεις για να μπορούν μετά να αλλοιώνουν τα πρακτικά».

Οι αποφάσεις υπάρχουν αλλά δράση... πουθενά


Η αδιαφορία της διοίκησης του ΠΑΜΑΚ για τις αποφάσεις του Υπουργείου και των δικαστηρίων είναι εμφανής και στην περίπτωση της κας Κατερίνας Λυρούδη. Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Λ-Χ, υπέβαλε αίτηση μονιμοποίησης τον Απρίλιο του 2004. Μετά από δύο αναβολές λόγω έλλειψης απαρτίας, κρίθηκε εντέλει τον Σεπτέμβριο του 2006 (ο νόμος ορίζει ότι η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών από την πρώτη). Σε εκείνη τη συνέλευση λοιπόν, οι ψήφοι ήταν 6 υπέρ και 4 «κατ' οικονομία υπέρ». Ο ασκών τον έλεγχο νομιμότητας πρύτανης, κ. Κουσκουβέλης αναπέμπει την εκλογή, καθώς ο νόμος δεν προβλέπει ψήφο «κατ' οικονομία υπέρ».

Το θέμα είναι ότι αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία για να γίνει δεκτό το αποτέλεσμα. Εντούτοις, έγινε νέα, παράνομη ψηφοφορία τον Οκτώβριο του 2007, όπου υπήρξαν δύο θετικές ψήφοι, 5 αρνητικές και 2 λευκά. Από τον Μάρτιο του 2008 η κα. Λυρούδη βρίσκεται εκτός του Πανεπιστημίου.

Εντούτοις, το θέμα δεν έμεινε εκεί: Με απόφαση του 2008 του τότε Υπουργού Παιδείας, κ. Ευριππίδη Στυλιανίδη, η αρχική ψηφοφορία είναι έγκυρη και η κ. Λυρούδη πρέπει να επαναπροσληφθεί στο τμήμα και να μονιμοποιηθεί. Προσβολή της απόφασης από μέλη ΔΕΠ του τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίφθηκε το 2009 και η κα. Λυρούδη δικαιώθηκε εκ νέου.

Ο κ. Κουσκουβέλης, όπως μας λέει η κ. Λυρούδη, έχει προσφύγει ο ίδιος στο ΣτΕ κατά της απόφασης μέσα στο 2010, πράγμα όμως που δεν αποτρέπει τον διορισμό. Παρ' όλες τις αποφάσεις υπέρ της, ο πρώην πρύτανης αρνήθηκε να την διορίσει και η κα. Λυρούδη παραμένει εκτός Πανεπιστημίου, εδώ και περίπου δυόμιση χρόνια.

Το tvxs διαθέτει αντίγραφα όλων των σχετικών εγγράφων που αποδεικνύουν τα γεγονότα. Στα ίδια έγγραφα παρουσιάζονται δύο αντίγραφα πρακτικών της ίδιας συνέλευσης με διαφορετική αιτιολόγηση όσον αφορά τον λόγο αναβολής. Πρόκειται για εσκεμμένη (;) αλλοίωση.

«Ενοχλούμε κάποιους που θεωρούν ότι θα κλονιστεί το σύστημα εξουσίας»


Προσκόμματα με την επίκληση «νομικιστικών» δικαιολογιών που υποκρύπτουν πολιτικές διαφορές καταγγέλλει και ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών (ΟΕ) κ. Σταύρος Μαυρουδέας. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2006 ξεκίνησε η διαδικασία εκλογής του, όπως και του συναδέλφου του κ. Λευτέρη Τσουλφίδη, στη βαθμίδα του Καθηγητή.

Από το στάδιο ακόμα της συγκρότησης του εκλεκτορικού σώματος, ο τότε αντιπρύτανης κ. Στέλιος Κατρανίδης έθετε ζητήματα όσον αφορά τον τρόπο συγκρότησης και τον αριθμό των αναπληρωτών εκλεκτόρων, ενώ η πρακτική που ακολουθήθηκε ήταν η συνηθισμένη σε πλήθος τέτοιων περιπτώσεων, χωρίς ποτέ να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα. Στο θέμα ενεπλάκη και ο κ. Κουσκουβέλης, ο οποίος ασκεί μεν τον έλεγχο νομιμότητας, αλλά μόνο μετά το πέρας της διαδικασίας και συνεπώς δεν παρεμβαίνει σε τέτοιο στάδιο.

Εντέλει, η εκλογή έλαβε χώρα και οι δύο υποψήφιοι εξελέγησαν. Ακολούθησαν καθυστερήσεις πέραν των προβλεπόμενων στην καθαρογραφή των πρακτικών των σχετικών συνελεύσεων, οι οποίες έληξαν μόνο όταν οι κ. Μαυρουδέας και Τσουλφίδης κινήθηκαν δικαστικά με μήνυση για παράβαση καθήκοντος από δόλο. Τα πρακτικά περιείχαν λάθη, εσκεμμένα, κατά τον κ. Μαυρουδέα, με σκοπό την καθυστέρηση της διαδικασίας. Τελικά, ο κ. Κουσκουβέλης ανέπεμψε τις εκλογές τον Οκτώβριο του 2007 με το αιτιολογικό της μη σύννομης συγκρότησης εκλεκτορικών σωμάτων.

Ο κ. Μαυρουδέας υποστηρίζει ότι όλα αυτά έγιναν «Επειδή ενοχλούμε κάποιους που θεωρούν ότι θα κλονιστεί το σύστημα εξουσίας. Όταν δεν είσαι άνθρωπος του συστήματος θα κυνηγηθείς». Σε ερώτηση που απηύθυναν βουλευτές του ΚΚΕ στις 23/07/2007 στην τότε Υπουργό Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου για το θέμα αναφέρεται ότι «Οι προσπάθειές τους αυτές (σημ.: της πρυτανείας) εντάσσονται σε μια μακρά σειρά ενεργειών τους που στόχο έχουν τον εξοβελισμό κάθε διαφορετικής από τα κυρίαρχα θέσφατα επιστημονικής άποψης και κάθε κριτικής στα πεπραγμένα της εν λόγω πρυτανείας φωνής».

Καθρέφτης της κοινωνίας μας;


Το χειρότερο, το πλέον απογοητευτικό στην όλη αυτή ιστορία, είναι ότι η κατάσταση στο ΠΑΜΑΚ δεν είναι μοναδική περίπτωση. Όλοι σχεδόν οι συνομιλητές μας ανέφεραν ότι τα ίδια γίνονται, λίγο ή πολύ, και στα άλλα πανεπιστήμια της χώρας. Μπαίνοντας κάποιος στα άδυτα της ανώτερης εκπαίδευσης, βγαίνει αηδιασμένος και απογοητευμένος. Αν τα Πανεπιστήμια είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας, τότε το είδωλό που δημιουργείται είναι τερατώδες... Υπάρχει άραγε ελπίδα να αλλάξει κάτι με την ανάληψη καθηκόντων των νέων πρυτάνεων, και μάλιστα εν μέσω οικονομικών περικοπών; Οψόμεθα.

ΣΧΟΛΙΟ-Μία εξαιρετική δουλειά από την ομάδα του tvxs που καταφέρνει να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και να φέρει στο φως την τραγική κατάσταση πελατειακών σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Θαυμάστε τα χάλια τους (μας).

tvxs