12/1/12

Ανεργία: Τίποτα, τίποτα, δεν την σταματά. Το εκατομμύριο θα φτάσει και με τον Λουκά

http://ellas2.files.wordpress.com/2011/03/ceb1cebdceb5cf81ceb3cebfceb9-cebaceb1cf80cebdceb9cf83cf84ceb5cf83.jpg




903.525

Τι κάνουμε; 
Ο/η σύζυγος; 
Τα παιδιά;

Εννιακόσιες τρεις χιλιάδες, πεντακόσιοι είκοσι πέντε....

Δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, έπρεπε να το δημοσιοποιήσει, αλλιώς θα μέναμε με την απορία: 903.525 τεμμάχια οι άνεργοι τον σωτήριο μήνα Οκτώμβρη, του σωτήριου έτους 2011, ο σώζον ευατόν σωθήτω! Άντε, να κλείσουμε το εκατομμύριο και φεύγουμε, όπως θάλεγε αν ήμασταν λεωφορείο ο εισπράχτωρας, αλλά δεν είμαστε και γλυτώνει και την απόλυση ο εισπράχτωρας, πάλι καλά.


Τι λένε τα νούμερα; Λένε, ότι τα νούμερα που εχουν πέσει με τα μούτρα στην σωτηρία μας, παράγουν τέτοια νούμερα, επειδή εμείς είμαστε νούμερα!


17,5% το ποσοστό ανεργίας τον Σεπτέμβρη 2011, 18,2% τον Οκτώμβρη και ο καλπασμός συνεχίζεται! Ευτυχώς που υπάρχει η τρόϊκα της κυβέρνησης της τρόϊκας και μας σώζει από την ανεργία (και όχι μόνο), αλλιώς μπορεί να χάναμε και την δουλειά μας.


Είμαστε δυό, είμαστε τρεις, είμαστε εννιακόσιες τρεις, λοιπόν, αλλά χιλιάδες αυτή τη φορά, μεγαλείο! Κατά τα άλλα και τα πασόκ υπάρχουν, και οι νέες δημοκρατίες, και τα mega, και τα σκάϊ, και κάτι aktor, και κάτι πασκε/δακε, και όλα όσα υπήρχαν πριν, τίποτα δεν κουνήθηκε από την θέση του, λίγο ακόμα και σωθήκαμε.


Ο επίσημα εκατομμυριοστός τυχερός άνεργος* θα κερδίσει ταξίδι αναψυχής στον Προφήτη Ηλία Άνω Γρατσίας, και γαμώ τις ανηφόρες! 






* Οι υπόλοιποι άνεργοι δεν θα κερδίσουν αυτό το ταξίδι. Θα το πληρώσουν από την τσέπη τους!
 

Μιά μοναδική θεία μέσα στις τόσες




Η θεία (να την πούμε Λουκία, ωραίο όνομα. ταιριάζει και στο λούκι που περνάμε) Λουκία ήταν Πασόκ. Πρώτη φορά γράφω το πασόκ με κεφαλαίο πι, θεία από τις ελάχιστες η θεία. Πασόκ από την γέννησή του η τρομερή όσο και αγαπημένη μου θειά, πασόκ ψυχή τε και σώματι και πίσω όλοι σας κουφάλες και σας έφαγα!

Και μόνο της πλάκας δεν είναι η παραπάνω απειλή, απίστευτος τσαμπουκάς και μεταξωτή διαόλου κάλτσα η θεία Λουκία! Μερικοί την θεωρούν μόνο περίεργη, ή απλά παράξενη, ή ιδιόρρυθμη, ή τρελλάρα, ή όλα αυτά μαζί, συν όλα όσα ξέφυγαν από το κουτί της Πανδώρας.

Μπορεί νάχουν και δίκιο.

Αλλά παρ΄όλα αυτά η θεία Λουκία είναι μοναδική: Αυτοπεποίθηση άνακτα, προσωπικότητα λιονταριού, περηφάνια μιάς μεραρχίας τορέρο, καρδιά φάλαινας! Μιά τεράστια καρδιά που έχει χωρέσει όλον τον πόνο του ντουνιά συν τον μεγάλο τον δικό της, και όλον τον πόνο τον δικό μας.

Λούκυ Λουκ η θεία! Πυροβολεί πιό γρήγορα και από τον ίσκιο της, αδυσώπητα σκληρή στην κρίση της και θανατηφόρα δηλητηριώδης στην κριτική της. Ομηρικές μάχες μεταξύ μας, για τα πολιτικά μέχρι τον Σεπτέμβρη και δεν υπάρχει πιό τιμητικό μετάλλιο για μένα, από την ισόπαλη έκβαση των μονομαχιών μας. Ισοπαλία τρόπος του λέγειν, τα παράτησα κάποτε για να σώσω τις διακοπούλες μου, είναι η πραγματική ανάγνωση της λέξης.

Την πήρα τηλέφωνο, να της ευχηθώ για τις γιορτές και δεν την γνώρισα! Σαράντα λεπτά τα λέγαμε και ήταν σαν να διάβασα όλες τις πολιτικές και οικονομικές εφημερίδες του πλανήτη!

Όχι παιδί μου, μου είπε, δεν υπάρχει πιά ελπίδα. Ο κόσμος έπαψε να αντιστέκεται, έβαλε το κεφάλι κάτω και κλαίει την μοίρα του. Ναι, θυμωμένοι είναι όλοι τους, αλλά δεν τολμούν να ...θυμώσουν περισσότερο από τον φόβο μήπως χάσουν και τα λίγα που τους έμειναν. Και προπάντων, δεν δείχνουν να έχουν μάθει τίποτα από όλα αυτά που τους έχουν βρει, και δεν έχουν διάθεση να αλλάξουν ούτε μιά γραμμούλα από τα πιστεύω και τις συνήθειές τους.

Η κυβέρνηση; Τι θες από την κυβέρνηση; Το ξέρουν τα καθάρματα ότι πεθαίνουμε, ότι δεν μπορούμε να πληρώνουμε άλλο, ότι τελείωσαν τα αποθέματα, ότι φτάσαμε πιά στο αμήν, αλλά δεν τους νοιάζει καθόλου. Έχουμε πολύ κατήφορο ακόμα μπροστά μας, δεν φτάσαμε ακόμα στον πάτο. Να δεις, που θα βγάλουν νέα δημοκρατία στις εκλογές, και μετά από αυτήν θα ξαναψηφίσουν πασόκ. Δεν έχει λυτρωμό! Τι θα κάνω εγώ; Εγώ ΔΕΝ θα πάω! ΔΕΝ ψηφίζω κανένα!

Μα ρε θεία, αν δεν πας να ψηφίσεις, ψηφίζεις! Αν δεν πας να τους δώσεις ένα μάθημα, κερδίζουν μία ψήφο τιμωρίας, αβάντα τους κάνεις.

Όχι! Μιά ζωή τους ψήφιζα. Είτε γιατί τους πίστευα, είτε για να μη βγουν οι άλλοι, είτε γιατί πίστευα ότι έμαθαν από τα λάθη τους ή επειδή νόμιζα ότι είναι οι λιγότερο κακοί. Αυτή τη φορά δεν θα πάω να ψηφίσω, επειδή δεν θέλω να ψηφίσω κανέναν! 

Καλά ρε θεία, και γιατί κανέναν....

Ούτε που πρόλαβα να τελειώσω την πρόταση! Ξέρω που το πας, μου λέει, Όταν λέω κανέναν, εννοώ κανέναν. Ούτε τον Καρατζαφέρη, ούτε την Αριστερά, ούτε κανέναν άλλο πούστη. Ούτε παλιόν, ούτε νέον! Δεν απαξιώνω τις ιδεολογίες, τους ανθρώπους που έχουν χάσει κάθε μέτρο και δεν είναι άξιοι να φέρουν τον τίτλο "άνθρωπος", απαξιώνω. Αυτή τη φορά δεν θα πάω για κανέναν πούστη να ψηφίσω, θα καθήσω στο σπίτι μου για μένα! Θα δωρήσω την μέρα εκείνη σε μένα και στο παιδί μου. Και ας βοηθάει όποιον νάναι η αποχή μου!

Αυτή τη φορά τελείωσε η κουβέντα εδώ. Ούτε αλληλοβριστήκαμε, ούτε χαλάσαμε, ως συνήθως, τις καρδιές μας. Απλά σταματήσαμε τη συζήτηση. Χωρίς νικητή και ηττημένο αυτή τη φορά, χωρίς προτάσεις ή απόδοση ευθυνών, χωρίς ανάλυση της οικονομικής κατάστασης ή αναδρομή στο φαύλο παρελθόν. Η θεία Λουκία σταμάτησε να ελπίζει, και -άκουσον άκουσον- παραδόθηκε στο μοιραίο! Ποιά; Η θεία Λουκία! Η προσωποποίηση του τσαμπουκά κατέθεσε τα όπλα! Το είδαμε και τούτο....

Τι απόμεινε;

Θλίψη!

Αυτή τη φορά ούτε δείγμα οργής, μόνο θλίψη...

Και τι να της έλεγα; Θεία στήριξε "εμάς"; Πόσες φορές να της το πω; Γι΄αυτό μίλησα για θλίψη. Επειδή υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες θειάδες, που προτιμούν να χτυπάνε με απόγνωση το κεφάλι τους στον τοίχο, παρά να πλησιάσουν τα κόμματα της Αριστεράς!

Θλίψη για την αδυναμία της Αριστεράς να μπορέσει να αγκαλιάσει ή να αφήσει να την αγκαλιάσουν τόσες άξιες θειάδες....

Γιατί υπάρχουν αυτές, φίλοι και συντρόφοι μου....

Και τριπλή θλίψη, γιατί η θεία Λουκία είναι απόλυτα υπαρκτή!

Οι υποψήφιοι πρόεδροι του πασόκ (Πρώτη επίσημη φωτογραφία!)

http://www.statesmen.gr/wp-content/uploads/2011/12/synedrio-PASOK.jpg

Οι υποψήφιοι πρόεδροι του πασόκ ακούνε την ομιλία του μοναδικού μέλους που δεν έβαλε υποψηφιότητα!

Σώσον Κύριε...

Δεν είναι πλάκα! Και άλλος ένας υποψήφιος για την θέση του Γιώργου Παπανδρέου στην αρχηγία του πασόκ! Μετά τις πολιτικές παρθενογενέσεις Βενιζέλο, Λοβέρδο, Χρυσοχοΐδη, Κατσελημπορειναιμπορεικαιόχι, Διαμαντοπούλου, Καστανίδη, Τζουμάκας άλλος ένας δελφίνος δήλωσε εμμέσως δειλά παρών για την καρέκλα του Γιωργάκη Παπανδρέου: Ο Γιωργάκης Παπανδρέου!

Αμέ! Μπορεί να δήλωσε μεν ότι, α μπα, δε βάζει, γιατί να βάλει, δεν γουστάρει καρέκλες και εξουσίες, μόνο δημοψήφισμα δώστου και πάρτου τη ψυχή, αλλά έβαλε τον Παπαγαλομπεγλίτη να τιτιβίσει προς πάσας πονηράς κατευθύνσεις:

"Δημοκρατικό δικαίωμα του Γιώργου Παπανδρέου να θέσει υποψηφιότητα....Είναι ακόμα μια εναλλακτική πρόταση. Μπορούμε να τη συζητήσουμε αν υπάρξουν οι αναγκαίες συνθέσεις και η αποδοχή από το σύνολο, ή από τη μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Είναι ακόμη ένα ανοιχτό ενδεχόμενο"

Χαρήκαμε λέτε νωρίς; Πιστέψαμε, ότι μπορεί να καθαρίσει τόσο εύκολα και γρήγορα η κόπρος τριών και δεκαετιών;

Πολύ νωρίς φίλοι μου! Και πως να γίνει αυτή η κάθαρση; Με αυτόματο πιλότο; Με πρόγραμμα αυτοκάθαρσης κάποιου πλυντηρίου; Με άφεση των αμαρτιών από την Εκκλησία; Με γενική αμνηστία; Με το νίψημο της χήρας κάποιου Μέγα; Ιδιαίτερα αν αυτή είναι μοντέλα. (Οι χείρες έπαψαν να προκαλούν το ενδιαφέρον του κοινού)...

Με τον Παπατζή υποψήφιο για τη θέση του Παπατζή το σενάριο της διαδοχής αποκτάει μεγαλύτερο σασπένς. Φυσικά εμείς χεστήκαμε αν βγει ο ένας ή ο άλλος πρόεδρος του πασόκ, δεν έχει απολύτως καμμία σημασία αυτό. Αυτό που θα λέγαμε να κάνει το Κίνημα (αφού σίγουρα δεν θα πήγαινε να πέσει από τον πρώτο βολικό γκρεμό. άμα του λέγαμε), είναι να κάνουν τις εκλογές για την προεδρία του κώματος όσο το δυνατόν πιό νωρίς. Γιατί όσο περισσότερο αργούν, τόσο περισσότεροι υποψήφιοι παρουσιάζονται. Μη φτάσουμε στο σημείο, να έχουν βάλει όλοι υποψηφιότητα και να βγαίνει πρόεδρος αυτός που έγραψε στην ψήφο του ένας μαλάκας, που δεν ήταν ικανός ούτε τον εαυτό του να ψηφίσει....

Τι κάνουμε; (Τώρα, γιατί αύριο κάνει και η κουτσή Μαρία)

http://i180.photobucket.com/albums/x196/richardsonad/alibi.jpg


Η πορεία της "ομάδας" είναι σταθερή: Καθοδική!

-Κερδίζουμε λιγότερα
-Ξοδεύουμε λιγότερα
-Καίμε λιγότερο
-Τρώμε λιγότερο
-Παράγουμε λιγότερα
-Δουλεύουμε λιγότερο
-Διασκεδάζουμε λιγότερο
-Οδηγούμε/ταξιδεύουμε λιγότερο
-Ελπίζουμε όλο και λιγότερο
-Ονειρευόμαστε λιγότερο

Τα μόνα που ανεβαίνουν είναι τα αρνητικά:

-Το έλλειμμα
-Το δημόσιο χρέος
-Οι τιμές των καυσίμων
-Τα ποσοστά της ανεργίας
-Το ΦΠΑ
-Οι άλλοι φόροι
-Τα λουκέτα
-Το ποσοστό των αστέγων
-Η εγκληματικότητα
-Η μετανάστευση
-Η εξαθλίωση, η απόγνωση όπως και το ποσοστό των αυτοκτονιών

Ο δρόμος, ίδιος. Απαράλλακτος! Στερεότυπα ηλίθιος, αλλά παρ΄όλα αυτά ιδιαίτερα αποτελεσματικός:

Κώδων Κινδύνου...Χάνεστε!...Μόνο με μέτρα μπορεί να σωθείτε!...Ή 1η δόση, ή πάπαλα!
--Την πήραμε! Σωθήκαμε!
Αχ, δεν σωθήκαμε ντιπ καταντίπ. Αχ, δεν μας βγήκανε τα νούμερα.... 



Κώδων Κινδύνου...Χάνεστε!...Μόνο με μέτρα μπορεί να σωθείτε!...Ή 2η δόση, ή πάπαλα!

--Την πήραμε! Σωθήκαμε!
Αχ, δεν σωθήκαμε ντιπ καταντίπ. Αχ, δεν μας βγήκανε τα νούμερα....  



Κώδων Κινδύνου...Χάνεστε!...Μόνο με μέτρα μπορεί να σωθείτε!...Ή 3η δόση, ή πάπαλα!
--Την πήραμε! Σωθήκαμε!
Αχ, δεν σωθήκαμε ντιπ καταντίπ. Αχ, δεν μας βγήκανε τα νούμερα....  


Κώδων Κινδύνου...Χάνεστε!...Μόνο με μέτρα μπορεί να σωθείτε!...Ή 4η δόση, ή πάπαλα!

--Την πήραμε! Σωθήκαμε!
Αχ, δεν σωθήκαμε ντιπ καταντίπ. Αχ, δεν μας βγήκανε τα νούμερα....  


κ.ο.κ.....

Πόσες φορές αντέχει αυτήν την βλακώδη επανάληψη ο εγκέφαλος ενός νορμάλ ανθρώπου; Δεν υπάρχουν δυστυχώς στατιστικές για την αντίδραση νορμάλ ανθρώπων, έτσι θα αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε νούμερα, που αφορούν τον μοναδικό μέχρι στιγμής διδάξαντα: Τον γίγαντα Έλληνα.


Πόσες φορές μπορεί να πέσει (ο μεγαλύτερος Μαλάκας της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας. Να λέμε του στραβού το δίκιο ντε) στην ίδια τρύπα λοιπόν; Απάντηση: Τουλάχιστον εφτά φορές! Στην έβδομη δόση φτάσαμε αισίως και έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας.

Και προσέξατε ένα νέο στοιχείο στην αντιστασιακή...θύελλα του λαού; Α, το προσέξατε και σεις! Μάλιστα, δεν κουνιέται φύλλο! Εμείς κι΄εμείς με σφιγμένες τις γροθιές στους δρόμους και στις πλατείες, εμείς κι΄εμείς στον αγώνα στα σχολειά και στον τόπο της δουλειάς...

Οι συνήθεις ένοχοι μόνο εκεί που δένεται το ατσάλι, η μάζα τράβηξε το κεφάλι μέσα στο καβούκι της και περιμένει το "εργόχειρο" του Παπαδήμου για να...ξεχελωνιάσει. Αλλά από βογκητά και κατάρες όσες θέλεις:

Αχ, αμάν, πεθαίνουμε!
Αχ, αμάν, δεν αντέχουμε!
Αχ, αμάν, και ως πότε παληκάρια...

Ψόφος!
Να μην αντέξετε!
Ως την πεντηκοστή έβδομη δόση, Μαλάκες!

Λύση;

Δεν υπάρχουν λύσεις στην φύση, μόνο αγώνας. Ένας αγώνας που μας οδηγεί ακριβώς εκεί που βρισκόμαστε. Σύνθεση ονομάζει ο φιλόσοφος το αποτέλεσμα του αγώνα, που είναι μιάς πρώτης τάξεως οχηματάκι και έχει όλα τα φόντα να σε πάει πιό ψηλά, αρκεί να κουνήσεις και εσύ λίγο την αρίδα σου.

Λοιπόν;

Το σκεφτόμαστε ακόμα, ε; Βρίσκουμε ακόμα ένα άλλοθι; Επιμένουμε στην διαστρέβλωση της πραγματικότητας; Ελπίζουμε στην ξαφνική συμπόνια κάποιου Ανώτερου Όντος; Αντέχουμε στην αυτοϋποβάθμιση της νοϋμοσύνης μας και εξακολουθούμε να πιστεύουμε τα καθήκια; Πιάνουμε τις Ιδεολογίες και τις περνάμε γενεές δεκατέσσερεις, μέχρι να γίνουν υπάκουα και άβουλα γαϊδουράκια που κουβαλάνε/δικαιολογούν την απραξία μας; Φτιάχνουμε από τα Πιστεύω μας φανταστικά οικοδομήματα από πλαστελίνη, μόνο και μόνο  για να μπορούν να χωρέσουν στα καλούπια που έχει κατασκευάσει η δειλία μας;

Πιό αόριστα, πιο προσεκτικά δεν θα μπορούσαν να γίνουν οι παραπάνω ερωτήσεις. Και γιατί αόριστα και προσεκτικά ρε συ Βράχε, θα ρωτήσουν τώρα αυτοί που δεν έχουν να κάνουν άλλη δουλειά, από το να μου φτύνουν στη σούπα. Έλα ντε! Δίκιο έχετε! Άντε τότε να κλείσω λιγότερο "αόριστα και προσεκτικά":

Σε εποχές κοινωνικής καταστολής και οικονομικής εξαθλίωσης, που την πληρώνουν μαζικά οι "πολλοί" και περνάνε ιδιαίτερα καλά οι "λίγοι", πρέπει οι "πολλοί" να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με όσα λένε και κάνουν οι "λίγοι" που εκπροσωπούν "πολλούς" και "λίγους".

Λοιπόν, θα κουνήσουμε επιτέλους την αρίδα μας;

Θα σταματήσουμε να παριστάνουμε την γατούλα, που νιαουρίζει για την μικροζημιά που προκάλεσε "παρδόν, άλλοθι ζώου";

Θα γίνουμε επιτέλους τα λιοντάρια που είμαστε πραγματικά και θα βρυχηθούμε "τέρμα τα παρδόν, ζώα!";