13/11/10

Πετάει πετάει ο Volker Jung; Με πασόκ και νδ πετάει και ο γάϊδαρος!




Volker Jung, πρώην μάνατζερ της Siemens, πρώην (;) πράκτωρας των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών BND, πρώην κάτοικος Πάρου και πάνω απ΄ όλα αρχιλαμόγιο-συνδετικός κρίκος μεταξύ των λαμόγιων της γερμανικής εταιρείας παραγωγής μίζας και ηλεκτρικών συσκευών και της ελληνικής εταιρείας αποδοχής μίζας και παραγωγής σκανδάλων, Πασόκ-Νδ. ΕΧΑΚE. (Εταιρείες χωρίς απολύτως καμία ευθύνη).





Ο πανέντιμος αυτός φίλος της Ελλάδας και του μαύρου χρήματ....(σβής-σβής) εεεε, παριανού κρασιού διέμενε τον τελευταίο καιρό υποχρεωτικά στο όμορφο νησί των Κυκλάδων, αφού μετά από απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης (ναι υπάρχει, λένε) του είχε απαγορευθεί η έξοδος από την χώρα λόγω της "σχέσης αγάπης" που "προωθούσε" μεταξύ ψυγείων Siemens και θερμών ελληνικών πολιτικών και κομμάτων.

Ο εντελώς αθώος και αξιαγάπητος αυτός γερμανός παρεξήγησε προφανώς την απαγόρευση εξόδου από την χώρα και την κοπάνησε όλως αιφνιδίως με κατεύθυνση το Μόναχο. Η ελληνική δικαιοσύνη που τον είχε τόσο "στο μάτι" και του συμπεριφερότανε με τόση κακία και απίστευτο χωροεξοδοαπαγορευτικό μένος, δεν είχε φυσικά την μικροπρέπεια να κλείσει τέτοιο φίνο πουλάκι στο κλουβί. Έτσι, εκτός της βαριάς τιμωρίας της παραμονής στο πανέμορφο νησί, του ζητούσε να κελαηδάει μόνο κάθε πέντε μέρες στο αστυνομικό τμήμα της παραλίας που έκανε μπάνιο. Τέτοια κακία!
http://www.skai.gr/files/temp/F29A6CA0A0689207010EF2F00421F933.jpg
Ε, βαρέθηκε κάποτε τα μαύρα κρασιά, τις ρετσίνες και τα μπαρμπούνια στην σχάρα ο άνθρωπος, λέει άντε να πάμε πάλι Μόναχο να πιούμε και καμιά μπύρα και να φάμε κάνα άσπρο λουκάνικο από εκείνα τα καλά τα βαυαρικά της μάπας, και αφού δοκίμασε να την κάνει νόμιμα προς Βαυαρία μεριά και απέτυχε για το θεαθήναι, δεν κάθησε να χολοσκάσει με τα "δήθεν" της ελληνικής κρατικής μηχανής, κάνει μπραφ λοιπόν και αφήνει τα παιδιά στο αστυνομικό τμήμα να τον περιμένουν άδικα για να τον κεράσουν καφέ, και είναι το μοναδικό για το οποίο θάχει ο γερμανός τύψεις μια ολόκληρη ζωή, γιατί είναι γνωστό ανά τον κόσμο, ότι όσα εκατομμύρια και να έχει ένας γερμανός, η νιρβάνα του είναι το τζάμπα.

Με άλλα λόγια την σκαπούλαρε όμορφος κι΄ωραίος, γράφοντας πολιτεία και δικαιοσύνη στο παλιό του το παπούστη (τα παπούστηα δεν ακούγονται το ίδιο καλά).


Η ηρωική Έξοδος της Πάρου έγινε αναίμακτα αφού ούτε η αστυνομία, ούτε το λιμενικό, ούτε οι μυστικές νησιώτικες υπηρεσίες, ούτε οι τοπικοί προύχοντες, ούτε η πυροσβεστική, ούτε και η γειτόνισσά του η αρχικουτσομπόλα, η Ελένη η ζωντοχήρα που έχει ντέρτι η κακομοίρα, ένα γέρο άντρα έχει, εεεε, τον πήρανε πρέφα! Πάνω από τα δυο τρίτα της χώρας κοιτάζανε αλλού για να μην τον πάρουνε χαμπάρι τον γερμανολεχρίτη!


http://bilder.bild.de/BILD/politik/wirtschaft/2010/04/30/siemens-volker-jung/Volker-Jung-15957810-qf,templateId=renderScaled,property=Bild,width=465.jpg


Έτσι μετά την "ανικανότητα" του καραμανλικού καθεστώτος να κρατήσει το ελληνογερμανικό λαμόγιο της Siemens, τον Herr Michael Christoforakos, προς στρίμωγμα ίνα ξεράσει κάνα όνομα από αυτούς που χαντακώσανε τις τσέπες τους με δεσμίδες πεντακοσάρικων ή φλομώσανε τα κομματικά ταμεία με ευρά και τιγκάρανε μέχρι πάνω, τέτοιο χάλι, ήρθε και η "ανικανότητα" του παπανδρεϊκού καθεστώτος να αποτρέψει την παρέλαση του γερμανού από την Πάρο στο Μόναχο.

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ.Τσουκάτος
Πασόκ και ΝΔ έχουν μια απαράμιλλη ικανότητα να τους "ξεφεύγουν" κελεπούρια μέσα από τα χέρια, όταν αυτά τα κελεπούρια έχουν ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό: Ότι αν ανοίξουν το στόμα τους και πούνε όσα γνωρίζουν, τότε θα ψάχνει και η ίδια η πασοκνουδούλα για ανάλογες "πτήσεις" ούτως ώστε να ξεφύγει και του λόγου της!



Πέταξε λοιπόν και ο κύριος Jung, πέταξε και ο Χριστοφοράκος, πέταξε και ο Χρήστος Καραβέλας, δεν έχει βλέπετε σημασία ποιός φυλάει το κλουβί, πασόκος ή νουδάκιας, σημασία έχει η...πτήση! Και όλα τούτα, όπως και όλα τα άλλα που συμβαίνουν σ΄αυτήν την καραδιεφθαρμένη χώρα του κερατά συμβαίνουν διαρκώς, πάντα και τελείως τυχαία!

Η δόση Δημοκρατίας που αντέχει αυτή η καραπουλημένη καραξεφτυλισμένη πατρίδα περιορίζεται στην δυνατότητα που έχει ο μαλάκας ο πολίτης να δείξει τον κλέφτη, να πει, να αυτός είναι! Ο τάδε πολιτικός, η τάδε εταιρεία, το τάδε κόμμα! Αλλά μέχρι εκεί!

Γιατί άλλο να λές και άλλο να γίνεται κάτι. Και τι περιμένετε να γίνει; Από ποιόν; Περιμένετε από πασόκ και νδ να βγάλουν μόνοι τα μάτια τους; Όλοι αυτοί που παραμυθιάζουν τον κοσμάκη με "αλλαγές" και "ολικές επιστροφές" να βγούνε και να κράξουνε "είμαστε κουφάλες και ένοχοι, κλείστε μας μέσα να σωθείτε";


http://www.zoomnews.gr/wp-content/uploads/2010/03/makeat-xristoforakos.jpg

Αν έκανε η αστυνομία ξαφνικά ντου τα μεσάνυχτα στα σπίτια όλων των βουλευτών και υπουργών του πασόκ και της νδ από τη μεταπολίτευση και μετά, και τους έλεγε ο μπάτσος καθώς τους περνάει χειροπέδες την πρόταση " Σε πιάσαμε επιτέλους λαμόγιο! Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται", πόσοι απ΄αυτούς νομίζετε θα λέγανε "φτου σου γαμώτο" και πόσοι θα ρωτάγανε "τι έκανα κύριε";

http://cdn.thebest.gr/media/images/frontNews/cazonrgpws4bfd170da2153.jpg

Ο τύπος είναι εξαρτημένος, τα κανάλια πουλημένα, ο δικομματισμός εμπλεκόμενος, η δικαιοσύνη τυφλή και δεσμευμένη, δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ τίποτα! Φυσικά και δεν θα βγεί η πράσινη ή μπλε παρθενογέννεση να σου πει ότι αμάρτησε! Φυσικά και δεν θα καταφέρει ποτέ η εξεταστική επιτροπή της Βουλής να πλησιάσει την αλήθεια.

Οι εξεταστικές είναι για την κονόμα του εξτρά επιδόματος στους συμμετέχοντες βουλευτές και για την συγκάλυψη της αλήθειας! Μια ματιά στην σύνθεσή της αρκεί: Δέκα πασόκοι, πέντε νεοδημοκράτες και ένας από ΚΚΕ, ΣΥΝ, Λα.ος και ΔΑ! Δεκαπέντε στους δεκαεννέα σημαίνει στην ουσία "δεν πρόκειται να ανοίξει ούτε μύτη"!


http://s.enet.gr/resources/2009-09/13a-2-thumb-large.jpg

Και η Δικαιοσύνη;

"Γιατί ο κ. Χριστοφοράκος κυκλοφορεί ελεύθερος;


Θυμηθείτε την ώρα που το έγραψα (25/6/2008 2:37 πμ).


Η ουσία και η αλήθεια της υπόθεσης Ζήμενς θα χαθεί μέσα στις πολυπλόκαμες offshore, τις δεκάδες ψευδώνυμα και τους αχυράνθρωπους που καλύπτουν τους πραγματικούς παραλήπτες του «μαύρου» χρήματος και περιγράφουμε στο προηγούμενο post.


Επειδή ποτέ στην ιστορία της μίζας και της διαπλοκής δεν υπήρξε πολιτικός που να τα πήρε μέσω …τραπέζης.


Είτε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, εκτός από βαλίτσες, μαύρες σακούλες και καμία φορά και …πάμπερς. Έναν μόνο έπιασαν με τιμολόγια κι αυτόν θα έπρεπε να το έχουν ήδη οδηγήσει έξω από τη Βουλή, μόνο και μόνο για λόγους ….παραδειγματισμού (αν όχι για άλλους).


Ποιος όμως είναι το μοναδικό αποδεδειγμένα υπαρκτό πρόσωπο στον δαίδαλο των εταιρειών διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος και τα ψευδώνυμα που περιγράφουμε προηγουμένως; Ο κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος πρώην γενικός διευθυντής της Ζήμενς, διακινητής εκατομμυρίων μαύρου χρήματος και στενός φίλος της αγίας οικογένειας. Από πού ξεκινάει ο δαίδαλος των offshore εταιρειών και των εμβασμάτων που περιγράφουμε στο προηγούμενο post; Από τον ίδιο, βασικά.

Θα αρκούσε λοιπόν μια πολύ απλή κίνηση εκ μέρους της δικαιοσύνης, αν ήθελε πραγματικά (όπως και η κυβέρνηση) να βρεθεί άκρη στην υπόθεση και να καθαρίσει ο τόπος. Να προφυλακίσει τον κ. Χριστοφοράκο ως ύποπτο, όπως έκανε η γερμανική δικαιοσύνη σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως έκανε και η ελληνική δικαιοσύνη σε πρόσφατες περιπτώσεις.

Αντιθέτως ο κ. Χριστοφοράκος κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσά μας, για να μπορεί έτσι και να χαράζει ελεύθερος την υπερασπιστική του γραμμή, αλλά και να διαρρέει όποια στοιχεία νομίζει αυτός ότι τον βοηθούν στην υπόθεσή του. Και προφανώς η σχέση του με την αγία οικογένεια είναι το καθοριστικό στοιχείο. Αυτό στη σημερινή Ελλάδα αποκαλείται ισονομία."


Aξίζει μια πιο προσεκτική ματιά στον ρόλο της Δικαιοσύνης. Διαβάζουμε στην Βικιπαίδεια:

"Από την πλευρά της ελληνικής Δικαιοσύνης με την υπόθεση έχουν ασχοληθεί:
  • ο 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός, με προανάκριση από το 2005 ως τον Σεπτέμβριο του 2008. Αργότερα ο προϊστάμενος επιθεώρησης των δικαστηρίων Ιωάννης Παπανικολάου άσκησε ποινική δίωξη κατά του κου Ζαγοριανού για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας κατά τους χειρισμούς του στην υπόθεση. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης ζήτησε την προσωρινή αργία του κου Ζαγοριανού, κάτι που απερρίφθη από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου[2].
  • ο εισαγγελέας πρωτοδικών Παναγιώτης Αθανασίου, με προανάκριση από τα τέλη του 2006 μέχρι το καλοκαίρι του 2008, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2008 ανέλαβε την κύρια ανάκριση[3]
  • ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς
  • η εφέτης ανακρίτρια Μαρία Νικολακέα"
Aς δούμε οριμένες σχετικές δημοσιεύσεις, δεν κάνει κακό!

Καταγγελίες για προστασία δικαστών!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2009 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
 
Κύκλωμα προστασίας μέσα στο χώρο της Θέμιδος, που άπλωσε δίχτυ ασφαλείας γύρω από τον ποινικά και πειθαρχικά ελεγχόμενο δικαστή Νίκο Ζαγοριανό, κατήγγειλε ο πρώην προϊστάμενος της Επιθεώρησης των δικαστηρίων και πρώτος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Γιάννης Παπανικολάου.
Ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου με έγγραφο -καταπέλτη που κοινοποίησε στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χ. Καστανίδη, τον εισαγγελέα και τον πρόεδρο του ΑΠ, Ι. Τέντε και Γ. Καλαμίδα, κάνει λόγο για ομάδα προστασίας υπέρ του 4ου ειδικού ανακριτή και ζητεί την αποκάλυψή του, ώστε να ξεκαθαρίσει αυτή η κατάσταση στη Δικαιοσύνη.
«Κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων μου προσέκρουσα σε σκληρό και αδίστακτο, πολυπρόσωπο μηχανισμό προστασίας του ελεγχόμενου και του ανακριτικού του έργου στην υπόθεση Siemens, τον οποίο, ως προς τα πρόσωπα και τους λόγους της προστασίας αυτής, είναι απαραίτητο να αποκαλύψουν τα αρμόδια δικαστικά όργανα, αφού εύλογα μου δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι η όλη υπόθεση όζει αποπνέουσα οσμές διαφθοράς, αδιαφάνειας και ανομίας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος», αναφέρει.
Επικρίνει τον πρόεδρο
Ο κ. Παπανικολάου, που διενήργησε τον πειθαρχικό έλεγχο κατά του Ν. Ζαγοριανού, επικρίνει τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, γιατί δεν του κοινοποίησε ως όφειλε την αίτηση εξαίρεσης που είχε καταθέσει εναντίον του ο κ. Ζαγοριανός, υποστηρίζοντας ότι το μόνο που έγινε ήταν ένα τηλεφώνημα από τη γραμματέα του ανωτάτου δικαστικού λειτουργού, η οποία τον ενημέρωνε για το γεγονός.
Σημειώνει δε χαρακτηριστικά ότι «τα δικαιώματά του αυτά δεν τα στερήθηκε ούτε επί χούντας», ενώ καταγγέλλει ότι όχι μόνον δεν τηρήθηκε η δεοντολογία, αλλά και ότι η αίτηση εξαίρεσής του δε δικάστηκε από το φυσικό της δικαστή, το Τριμελές Συμβούλιο Επιθεώρησης, αλλά από ένα συμβούλιο που όρισε ο κ. Καλαμίδας.
Από τα βέλη του κ. Παπανικολάου δεν... ξέφυγε ούτε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, τον οποίο κατηγορεί, γιατί, όπως λέει, προσπάθησε να του αποσπάσει το φάκελο της πειθαρχικής έρευνας σε βάρος του Ν. Ζαγοριανού «κατά τρόπο παράνομο και πρωτοφανή σε μια προσπάθεια φίμωσής μου, ώστε να μην εκφέρω την τελική μου κρίση επί της υπόθεσης, τη στιγμή μάλιστα που ερευνούσα καταγγελίες για διαφθορά και ανομίες κατά τη διενέργεια της ανάκρισης στο μέγιστο σκάνδαλο Siemens Hellas, καθώς και στο μερικότερο σκάνδαλο Καραβέλα-Χριστοφοράκου».

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΕΡΓΟΙ. ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ

«Με δόλο ενήργησε ο Ζαγοριανός»

Δόλο στις ενέργειες του ανακριτή του σκανδάλου της Ζίμενς Ν. Ζαγοριανού αποδίδει το πόρισμα του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, προϊσταμένου επιθεώρησης Ι. Παπανικολάου, ενώ σήμερα ο Αρειος Πάγος προχωρεί, με διαδικασία που αμφισβητείται έντονα, στη συζήτηση της αίτησης εξαίρεσης που έχει υποβάλει ο ανακριτής κατά του αντιπροέδρου. 

Ο ανακριτής Ν. Ζαγοριανός αντιμέτωπος με το βαρύ «κατηγορώ»


Ο ανακριτής Ν. Ζαγοριανός αντιμέτωπος με το βαρύ «κατηγορώ»
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανικολάου, πέραν των βαρύτατων πειθαρχικών αδικημάτων για τα οποία διώκει τον ανακριτή, τον κατηγορεί ότι διέπραξε και τα ποινικά αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος με σκοπό να ευνοηθεί ο πρώην ισχυρός άνδρας της Ζίμενς Μ. Χριστοφοράκος και να μη λογοδοτήσει στην ελληνική δικαιοσύνη.


Επικαλείται το άρθρο 239 του Ποινικού Κωδικα για την ανάκριση αξιόποινων πράξεων, σύμφωνα με το οποίο εάν εν γνώσει του ο ανακριτής παρέλειψε να διώξει κάποιον υπαίτιο ή προκάλεσε την απαλλαγή του από την τιμωρία, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.
Οπως προκύπτει από το πόρισμα, ο κ. Ζαγοριανός με τις ενέργειές του παρέβη με πρόθεση τα καθήκοντά του (άρθρο 259 Π.Κ.) με συνέπεια να βλάψει το κράτος.

Κομβικό σημείο αποτελεί η παράλειψή του να απαγγείλει κατηγορίες κατά του Μ. Χριστοφοράκου για τη γαλάζια περίοδο 2004-2007 (το έκανε χθες κατόπιν εορτής και μετά την πειθαρχική του δίωξη) που είχε συνέπεια να εξασφαλίσει το ακαταδίωκτο, να παραγραφούν τα αδικήματα για τα οποία ζητείται η έκδοσή του και να διασυρθεί η χώρα διεθνώς.


Πρόθεσή του αποδίδεται και για την πεισματική του άρνηση να παραδώσει όλη τη δικογραφία στους κατηγορουμένους.

Παράλληλα, ο κ. Παπανικολάου εκτιμά ότι η ποινική δικαιοσύνη πρέπει να στραφεί και κατά παντός υπευθύνου, συνεργού ή ηθικού αυτουργού που στήριξε τις αντιδικονομικές ενέργειες του ανακριτή. Πρόκειται για εισαγγελικούς λειτουργούς που κατονομάζονται σε μαρτυρικές καταθέσεις, οι οποίοι παρείχαν κάλυψη είτε με ενέργειές τους είτε με τη μορφή ψυχικής συνδρομής στον Ν. Ζαγοριανό.

Στο μεταξύ, σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδας έχει συγκαλέσει το Β τμήμα διακοπών του ανώτατου δικαστηρίου (εισηγητής ο αρεοπαγίτης Ι. Παπαδόπουλος και μέλη οι Σαράντης Δρινέας, Νίκος Πάσσος και Σοφία Καραχάλιου) προκειμένου να εξετάσει την αίτηση εξαίρεσης του ανακριτή κατά του κ. Παπανικολάου για λόγους μεροληψίας.


Νομικοί κύκλοι αμφισβητούν ότι το β' τμήμα διακοπών νομιμοποιείται να εκδικάσει την αίτηση, υποστηρίζουν ότι ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας δεν προβλέπει αρμόδιο όργανο και ότι ο νόμιμος δρόμος που θα έπρεπε να ακολουθηθεί θα ήταν η σύγκληση της διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για να κρίνει επί του θέματος.

Αναφέρουν ότι η θητεία του β' τμήματος διακοπών έληξε χθες, ότι δεν μπορεί να συγκροτείται ad hoc δικαστήριο με δικαστές κατ' επιλογήν και ότι η εξέταση της αίτησης είναι άνευ αντικειμένου αφού η πειθαρχική έρευνα έχει ολοκληρωθεί.

Αν και από τον Αρειο Πάγο ομολογείται ότι πράγματι για πρώτη φορά τίθεται θέμα εξαίρεσης του προϊσταμένου επιθεώρησης, τονίζεται ότι με βάση την αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας το ενδεδειγμένο όργανο είναι το β' τμήμα.
Ερωτήματα, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι δεν είχε κοινοποιηθεί μέχρι χθες στον κ. Παπανικολάου η αίτηση εξαίρεσης για να λάβει γνώση, όπως ο νόμος ορίζει.

Ο κ. Ζαγοριανός κατηγορεί τον επιθεωρητή ότι είχε εκ των προτέρων διαμορφώσει άποψη εναντίον του, επικαλούμενος τη σπουδή του να ολοκληρώσει την έρευνα σε σύντομο διάστημα, το γεγονός ότι αρχικά είχε αναθέσει την έρευνα στον αρεοπαγίτη Μιχ. Θεοχαρίδη και του την αφαίρεσε για να τη συνεχίσει ο ίδιος και πως δεν κάλεσε τους μάρτυρες που πρότεινε.


Πηγές του περιβάλλοντος του κ. Παπανικολάου υποστηρίζουν ότι ο ίδιος ο κ. Θεοχαρίδης εγγράφως του ζήτησε να τον απαλλάξει από την πειθαρχική έρευνα επικαλούμενος φόρτο εργασίας και αποκρούουν τα περί σπουδής με το επιχείρημα ότι η έρευνα έπρεπε να ολοκληρωθεί διότι έληγαν τα καθήκοντά του ως προϊσταμένου.

Αγνωστο παραμένει αν θα έχει συνέπειες ως προς τη διενεργεηθείσα πειθαρχική έρευνα το ενδεχόμενο να γίνει δεκτή από τον Αρειο Πάγο η αίτηση εξαίρεσης σε βάρος του κ. Παπανικολάου. *






Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΕΡΓΟΙ. ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ

«Με δόλο ενήργησε ο Ζαγοριανός»


Διαβάζουμε στο Ροΐδη εμμονές:



Μετέωρα, μερική άποψη

Είμαι υποχρεωμένος να ομολογήσω ότι οι Εξεταστικές της βουλής έβγαλαν στη δημοσιότητα, σε σύντομο σχετικά διάστημα, δέκα φορές περισσότερα απ’ ότι η αρμόδια αρχή της Δικαιοσύνης (ένας τιμημένος θεσμός). Το αντίθετο θα με εξέπληττε σε μια χώρα όπου οι ελάχιστοι νομοταγείς πληρώνουν και τιμωρούνται (μεταφορικώς και κυριολεκτικώς) ενώ οι παρανομούντες επιβραβεύονται, νομιμοποιούνται, ή εξαφανίζονται (μεταφορικώς και κυριολεκτικώς).

Το πνεύμα «Τι κάθομαι και πληρώνω αγοράζοντας οικόπεδο, δεν διαλέγω ένα κομμάτι να βλέπει απέραντο γαλάζιο να το υιοθετήσω; θα νομιμοποιηθεί» κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα (μεταφορικώς και κυριολεκτικώς).

Μπορεί λοιπόν να μάθαμε πάρα πολλά από τις εξεταστικές «των πραγμάτων» επιτροπές της βουλής, αλλά το κυριότερο που μάθαμε (λέγονται, είναι αλήθεια περισσότερα στα καφενεία…) είναι και πάλι το «πολλά ακούγονται», λίγα αποδεικνύονται, ελάχιστοι (ή κανένας) τιμωρούνται, λιγότερα εισπράξαμε. Βάσει αυτών των δεδομένων, θεωρώ το γεγονός της τιμητικής αναβάθμισης-προβιβασμός πλείστων σκανδάλων σε υποθέσεις κοινωνικά-πολιτικά και οικονομικά αναπόφευκτο και μη απευκταίο (μεταφορικώς και κυριολεκτικώς).

Ενώ –απ’ ότι λένε- αυτήν την εβδομάδα βαίνουμε στη σύνταξη του πορίσματος Ζήμενς βρίσκουν-λένε- ότι πολλά είναι ακόμη τα μετέωρα βήματα του… πελαργού.

- Μετέωρο παραμένει το ζήτημα των πολιτικών εμπλεκομένων στο σκάνδαλο.

- Μετέωρο και στο σκοτάδι παραμένει -αν ποτέ απαντηθεί- το αίτημα του «άπλετου φωτός» για τις εισροές χρημάτων στα κομματικά ταμεία.
- Μετέωρο παραμένει το ζήτημα για παραπομπή –έστω- των «καμένων» πρώην υπουργών και υφυπουργών και στελέχη από τα δυο μεγάλα κόμματα («λένε» προσεγγίζουν τους τριάντα)
- Μετέωρο: θα καταλήξει οριστικά, για πρόσωπα και πράξεις, η προκαταρκτική επιτροπή η οποία και θα παραπέμψει το θέμα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για να αποφασίσει αν τα αδικήματα έχουν παραγραφεί ή όχι;
- Μετέωρο: εκτός από Μαντέλη ποιοι ακόμη εισέπραξαν χορηγίες; αφού τα ποσά του εν λόγω κυρίου καλύπτουν –λένε- ελάχιστο ποσοστό των εκατοντάδων εκατομμυρίων που εδόθησαν με το χέρι στην καρδιά από τη Ζήμενς.
- Μετέωρη παραμένει η τύχη των πρώην υπουργών Μεταφορών (Τ. Μαντέλης, Χρ. Βερελής, Μ. Λιάπης).
- Μετέωρη και η τύχη του Δημόσιας Τάξης, για το C4Ι, κου Χρ. Μαρκογιαννάκη…

- Του κου Λιάπη μετέωρη κι αυτή, αν και προβλέπεται να παραπεμφθεί και για τη σύμβαση για τους ηλεκτρονικούς διερμηνείς που υπεγράφη επί των ημερών του από το υπουργείο Πολιτισμού.

- Το ενδεχόμενο μέλη της Επιτροπής να ταξιδέψουν στη Γερμανία για να συγκεντρώσουν νέα στοιχεία και μαρτυρίες από εκεί, προς το παρόν, μοιάζει μετέωρο. (οι συνήγοροι Χριστοφοράκου και άλλων μεγαλοστελεχών αποκλείουν να πουν κάτι περισσότερο από αυτά που ήδη έχουν καταθέσει…)

- Μετέωρα τα… ζητήματα όπως τα εξοπλιστικά και οι τομογράφοι του Υπουργείου Υγείας
- κλπ. κλπ. κλπ.

Να αναφέρω κι άλλα μετέωρα ζητήματα δεν είναι ακριβώς η δουλειά μου. Να, ας πούμε, λίγο τα Μετέωρα επιθυμούσα να αναδείξω.

Από εκεί επάνω το τοπίο είναι μαγευτικό. Εγγυημένα πράγματα.



Ζούμε σε μια χώρα όπου υπάρχει το εξής παράδοξο. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα, η Ελλάδα πνίγεται στα σκάνδαλα και ούτε ένας πολιτικός δεν βρίσκεται στη φυλακή.

Αμνηστευμένοι οι κατηγορούμενοι υπουργοί με το νόμο Σημίτη-ΓΑΠ περί μη ευθύνης υπουργών, πίνουν στην υγεία των κορόϊδων, ο κ.Τσουκάτος αν και έχει ομολογήσει δεν κάθισε ακόμη στο σκαμνί, ο πρωθυπουργικός φίλος κ.Τρεπεκλης με τα 6,5 εκατ. ευρώ νόμιμη προμήθεια για το αποτυχημένο σύστημα C4I δεν ακούστηκε να συνεισέφερε στον έρανο που ξεκίνησε ο κ.Παπούλιας, κανείς δεν φοβάται από τις εξεταστικές επιτροπές που στήνει ο ΓΑΠ χάριν εντυπωσιασμού, ο όσιος Εφραίμ κέρδισε τις καρδιές όλων μας χάρις στον εξαιρετικό δημοσιογράφο κ.Παπαχελά, φορολογικά πρόστιμα μεγάλων εταιρειών μειώνονται δραματικά και επίκειται η σύλληψη της φυγόδικης κας Αντωνίας Ηλία που φέρεται πως κρύβεται σε κάποιο μοναστήρι.

Η ανακρίτρια κυρία Μαρία Νικολακέα


.....συγκλόνισε το πανελλήνιο με την ιστορική της απόφαση να μην προφυλακίσει τον σύντροφο Μαντέλη όπως είδαμε εδώ:


Ελεύθερος ο Μαντέλης, υπόδουλη η χώρα. Μπράβο στην ανακρίτρια. Μαρία Νικολακέα για μια Ελλάδα νέα!

Εκεί λοιπόν που αναρωτιόμασταν πως βρήκε το ανάστημα αυτή η κυρία να αντισταθεί στον εθνικιστικό όχλο που ήθελε το κεφάλι του κυρίου Μαντέλη ως κλέφτη του κρατικού εθνικιστικού χρήματος, βρήκαμε την απάντηση σε παλαιότερο άρθρο του δημοκρατικού Έθνους (του αντιστασιακού κυρίου Μπόμπολα):

Πρόκειται για την κ. Μαρία Νικολακέα, πρόεδρο Εφετών, η οποία θεωρείται δημοκρατική…!!!

Έτσι λοιπόν εξηγείται. Η κυρία Νικολακέα είναι “δημοκρατική” ενώ προφανώς άλλοι συνάδελφοι της είναι χουντικοι, βασιλόφρονες, σταλινικοί, Αμιν Ντανταϊστές και λοιπών αντιδημοκρατικών φρονημάτων.

Αυτό λοιπόν είναι το μυστικό. Η “μεγάλη δημοκρατική παράταξη” που λέει και ο ΓΑΠ.

Οι αντιστασιακοί αγωνιστές της δημοκρατίας όπως ο Παναγής Βουρλούμης, ο Μιχάλης Σάλας, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Θόδωρος και η Πόπη Τσουκάτου, ο τιτάνας αντιστασιακός Τρεπεκλής, ο κολοσσός της αντίστασης Παντελεήμων ¨Βαποράκης¨ Καρακώστας και τόσοι άλλοι.

Δείτε που αλλού είχαμε συναντήσει την αποφασιστικότητα της κυρίας Νικολακέα:
Έγγραφο φωτιά της γερμανικής δικαιοσύνης κατέθεσε, την Τρίτη, στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Siemens ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου.

Ο δημοσιογράφος αποκαλύπτει ότι παραμονές των ευρωεκλογών του 2009, ο πρώην επικεφαλής της Siemens ειδοποιήθηκε από έλληνες φίλους του να λάβει τα μέτρα του, γιατί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης προχωρά και ότι σε περίπτωση που έρθει στην Ελλάδα κινδυνεύει με ισόβια.

Στο μεταξύ, εμπλοκή παρουσιάστηκε στη διαβίβαση της ογκώδους δικογραφίας και το θέμα καλείται να επιλύσει το Συμβούλιο Εφετών.

Αυτό γίνεται, διότι η ανακρίτρια Μαρία Νικολακέα υποστηρίζει πως δεν είναι εκείνη η αρμόδια για την αποστολή του αποτελούμενου από 80 κιβώτια υλικού. Η κα. Νικολακέα ζητά να αποφασίσει σχετικά ο αρμόδιος εισαγγελεάς κ. Χατζίκος, ο οποίος, όμως, επίσης υποστηρίζει πως δεν είναι αρμόδιος και ζητά τη σύγκλιση του Συμβουλίου Εφετών με σκοπό την έκδοση του σχετικού βουλεύματος.



Εντάσεις πυροδότησε στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens, η κατάθεση του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά. Από τη συνεδρίαση αποχώρησε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο που γινόταν η εξέταση του μάρτυρα από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, από τους οποίους τονίζεται, ότι ο κ. Σανιδάς, εμφανίστηκε πάλι, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής. 


Ακολούθησε η κατάθεση της Ουρανίας Ζυγογιάννη, γραμματέως του Παντελή Καρακώστα, για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει, ότι είχε ενεργό ρόλο, στο σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της Siemens. 

Σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης εξελίχθηκε η πολύωρη εξέταση του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens.

Ο πρώην ανώτατος δικαστικός λειτουργός κατηγορείται από το κυβερνών κόμμα ότι κινούσε τα νήματα μέσω του Δ' ειδικού ανακριτή Νικόλαου Ζαγοριανού, για τη συγκάλυψη της διερευνώμενης υπόθεσης Siemens, ενώ κατηγορείται και για μη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή της απόδρασης των Καραβέλα και Χριστοφοράκου.

Εξεταζόμενος ο μάρτυρας αρνήθηκε ότι ο ειδικός ανακριτής αμέλησε για τα ευρωπαϊκά εντάλματα που δεν έγιναν δεκτά, ενώ επέμεινε ότι ορθά δεν έδωσε την υπόθεση σε εφέτη - ανακριτή, «έχοντας προσωπική γνώση της ενεργητικότητας και της εργατικότητάς του», χαρακτηρίζοντας πάντως λάθος την άρνηση της Ολομέλειας Πρωτοδικών να του διατεθεί επίκουρος ανακριτής.

Ο μάρτυρας άφησε υπαινιγμούς ότι η Γερμανική Δικαιοσύνη δεν βοήθησε και καθυστέρησε τουλάχιστον 8 μήνες στην αποστολή στοιχείων και το άνοιγμα λογαριασμών, δεν απάντησε όμως λόγω άγνοιας, γιατί αφαιρέθηκε από τον εισαγγελέα Παπανικολάου η δικογραφία της πειθαρχικής δίωξης Ζαγοριανού.

«Η Δικαιοσύνη έκανε ό,τι επιβαλλόταν και ό,τι μπορούσε» με την προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε ο ίδιος στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου που άσκησε τελικώς τις ποινικές διώξεις», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας.


Δεν ήταν ωστόσο λίγες οι φορές που βουλευτές της ΝΔ ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση με τους συναδέλφους τους, του ΠΑΣΟΚ, αποδίδοντας οι μεν «απαξιωτική συμπεριφορά με ενεργοποίηση κομματικών αντανακλαστικών» στους δε και οι δε στους μεν προστασία και υποστήριξη στη συγκάλυψη.

Δεν μπορεί να έρχεται εδώ και να μας λέει ότι όλα έγιναν καλά, την ώρα που του έφευγαν δύο βασικοί μάρτυρες, σχολίασε ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ.

«Ο κ. Σανιδάς ευλόγησε τη βραδυπορία και αναποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης και λειτούργησε ως απόλυτος υπερασπιστής του προστατευόμενού του, Ζαγοριανού. Με τέτοια Δικαιοσύνη, λογικό είναι πρόσωπα, όπως ο Μαντέλης, ο Τσουγκράνης και ο Καρακώστας να μετατρέπονται σε κατηγορουμένους μετά την κατάθεσή τους στην εξεταστική», δήλωσε από το ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Παπαδημούλης.

Προκύπτουν όμως σημαντικές εξελίξεις από τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια είτε από το κατασχεθέν υλικό του μηχανικού Παντελεήμονα Καρακώστα, είτε από τη δικαστική συνδρομή.

Από την Εισαγγελία του Μονάχου, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στην επιτροπή ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, προκύπτει ένα έμβασμα 1,1 εκ. ευρώ που κατευθύνεται από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, στην εξωχώρια εταιρεία του ΟΤΕ «ΟΤΕ International ltd» και από εκεί στα Σκόπια, πιθανόν για να δοθούν μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους για την εξασφάλιση της μοναδικής άδειας κινητής τηλεφωνίας.

Αμφιλεγόμενα

Ως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απασχόλησε αρκετές φορές τα φώτα της δημοσιότητας λόγω των αποφάσεών του. Συγκεκριμένα η απόφασή του να μην διαβιβάσει αμελλητί τον φάκελο της υπόθεσης Βατοπεδίου στην βουλή αλλά και η άποψη που εξέφρασε περι περιπλανεθέντων υπουργών πριν η έρευνα των αρμοδίων εισαγγελέων ολοκληρωθεί προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης.


Επίσης κατά τη διάρκεια της θητείας του συγκρούσθηκε με τον τέως πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Γ. Ζορμπά, καθώς θεώρησε το πόρισμα που κατέθεσε στη βουλή για την υπόθεση των ομολόγων ως μη σύννομο, με τον πρόεδρο της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Σωτήρη Μπάγια, για τον οποίο ζήτησε την πειθαρχική του δίωξη, η οποία τελικά και δεν έγινε, καθώς και με τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτριο Λινό.[2]


Με τον τελευταίο διαφώνησε σχετικά με το αν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει διαβιβαστικό ή ουσιαστικό ρόλο κατά την διαβίβαση ενός φακέλου απο την δικαιοσύνη στη βουλή. Ο Λινός δήλωσε οτι έχει καθαρά διαβιβαστικό χαρακτήρα, ο Σανιδάς όμως υποστήριξε οτι με βάση την εγκύκλιο υπ` αριθμό πρωτ.4560/4 που είχε διαβιβαστεί προς τους Εισαγγελείς Εφετών της χώρας στις 24 Δεκεμβρίου 2003 και υπογράφεται από τον ίδιο τον Λινό, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο καθώς αναφέρεται ρητά οτι "οι αιτήσεις των Εισαγγελικών Αρχών θα υποβάλλονται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος, μετά από έλεγχο, θα τις υποβάλει στην Βουλή".

Καταγγελίες για αυθαιρεσία

Στις 22 Δεκεμβρίου 2004 σε αυτοψία που πραγματοποίησε η πολεοδομία Ελευσίνας κατόπιν καταγγελίας του κατοίκου της περιοχής, Τσαχαγιάκου, στο εξοχικό σπίτι του Σανιδά στο Πόρτο Γερμενό, διαπίστωσε πολεοδομικές παραβάσεις κοινοποιώντας προς τον ιδιοκτήτη πρόστιμο συνολικού ύψους 11.712 ευρώ.[3]


Δύο μέρες αργότερα, και ύστερα απο αίτηση που είχε κάνει ο ίδιος, εκδόθηκε άδεια νομιμοποίησης της οικοδομής. Αξίζει να σημειωθεί οτι μέχρι το 2003 η έκταση θεωρείτο διακατεχόμενη και ύστερα απο νόμο οι διακατεχόμενες εκτάσεις αναγνωρίστηκαν ως ιδιωτικές δασικές εκτάσεις, χωρίς όμως να έχει εξακριβωθεί ακόμα ποιος είναι ο χαρακτήρας τους.[3]


Με αφορμή την υπόθεση αυτή, το ΠΑΣΟΚ είχε προβάλει αντιρρήσεις σχετικά με την προαγωγή του Σανιδά στην θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.[2]


Για το συγκεκριμένο θέμα άλλωστε τρείς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν κάνει επερώηση, με την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τον τότε εισαγγελέα Δημήτριο Λινό να παρέχουν πλήρη κάλυψη στον Σανιδά.[4]

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2010 ο υπουργός δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης απέστειλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε τα πρακτικά της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που ερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου ζητώντας του να διερευνήσει εάν τυχόν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για κατάχρηση εξουσίας του Γιώργου Σανιδά βάσει του άρθρου 31 της Ποινικής Δικονομίας..[5]


http://cdn.thebest.gr/media/images/frontNews/gvufibaxyt4c9dac2942495.jpg


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgqiePZ7HDwIbDkPHK1mXVktm_i_3J3gDGe3mP1fe53-0j9yxfGpI56yyRXiNdAKJYjydALhS1vwzvG0hCApErlNah-ZGhp-zmrQTKUo5KeUA4_lBjoOHp_fElGi97F-ICzdfQRPJuILF8/s320/%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CF%82.jpg


Επιστολή-«φωτιά»

Επιστολή-«φωτιά» χαρακτήριζαν χθες αρεοπαγίτες αυτήν που απέστειλε ο α΄ αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ι. Παπανικολάου προς τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Γ. Καλαμίδα για την υπόθεση του 4ου ειδικού ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανού που χειρίστηκε την υπόθεση Siemens.

Την ίδια ώρα νομικοί κύκλοι έκαναν λόγο «για βεβιασμένη επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας για τον κ.Ζαγοριανό» καθώς χθες συνεδρίασε στο Εφετείο Αθηνών το πενταμελές πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο θα κρίνει επί της πειθαρχικής δίωξης που άσκησε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε βάρος του ανακριτή ο πρώην προϊστάμενος της Επιθεώρησης Δικαστηρίων κ. Παπανικολάου.

Ο κ. Παπανικολάου κ οινοποίησε την επιστολή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε, στον αντιπρόεδρο κ. Αν. Κανελλόπουλο που άσκησε την ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Ζ αγοριανού, καθώς και σε άλλους συναδέλφους του.

Ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Παπανικολάου υπογραμμίζει σε αυτήν ότι κατά τον πειθαρχικό έλεγχο που διεξήγαγε σε βάρος του Δ Δ ειδικού ανακριτή, «προσέκρουσε σε σκληρό και αδίστακτο πολυπρόσωπο μηχανισμό προστασίας του Δ Δ ειδικού ανακριτή και του ανακριτικού του έργου».

Τα πρόσωπα και τους λόγους προστασίας του κ. Ζαγοριανού είναι απαραίτητο να αποκαλύψουν τα αρμόδια δικαστικά όργανα, σημειώνει ο κ. Παπανικολάου. Εύλογα, υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έχει δημιουργηθεί στον ίδιο «η πεποίθηση ότι η όλη υπόθεση όζει, αποπνέουσα οσμές διαφθοράς, αδιαφάνειας και ανομίας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

Εντονη κριτική ασκεί ο κ. Παπανικολάου στον προϊστάμενό του κ. Καλαμίδα και επισημαίνει ότι ο κ. Ζαγοριανός στις έγγραφες εξηγήσεις που του έδωσε εμμέσως «αναγορεύει τον εαυτό του προστατευόμενοαπό πρόσωπα προσκείμενα στο τότε κυβερνών κόμμα» και διατείνεται ότι «οι πρόσφατες επιλογές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, και μάλιστα στις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έγιναν με κυρίαρχο κριτήριο τις εγγυήσ εις παροχής προστασίας» προς εκείνον.

Μάλιστα δεν παραλείπει να επαναλάβει ότι ο κ. Τέντες επιχείρησε «σε μια προσπάθεια φίμωσής του» να του αφαιρέσει την πειθαρχική δικογραφία προτού ασκήσει τη δίωξη σε βάρος του κ. Ζαγοριανού.

Εν τω μεταξύ το πενταμελές πειθαρχικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό την προεδρία του προέδρου Εφετών κ. Γερ. Φουρλάνου, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρα , αναμένεται να εκδώσει τις προσεχείς ημέρες την απόφασή του. Κατά τη χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών διαδικασία κατέθεσαν ως μάρτυρες οι κκ. Ρ. Κεδίκογλου και Γ. Σανιδάς, πρώην πρόεδρος και πρώην εισαγγελέας, αντίστοιχα, του Αρείου Πάγου, τους οποίους είχε προτείνει ο κ. Ζαγοριανός.

από Το Βήμα

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhALPns4zVJ3twGVMXX1koMzZu1z_E-h4nAKruLeprCMijndJcY1qukyko_xP3oMN7-6ONbCHm9TXTni-RgXRguxI090VEV3Ir-t2smkFewIMKkuVM7DQ5VF-fgHm95YLLfwC1w7WqRrhLo/s400/IMG_6294.JPG


Όσο υπάρχει ο δικομματισμός, θα υπάρχει και ο μηχανισμός διαπλοκής και διαφθοράς.
Δεν νοείται νέα αρχή με πασόκ και νδ.

Η Ιταλία τόλμησε κάποτε να κοιτάξει κατάματα την Μαφία...
Ας το κάνουμε κι΄εμείς επιτέλους με την δική μας!



.


Σχέδιο για να λάμψει ξανά το κέντρο

Με... συνταγή από το εξωτερικό, που περιλαμβάνει πάταξη της μικροεγκληματικότητας, ανακατασκευή ερειπωμένων κτιρίων, αναπλάσεις και συστηματική αστυνόμευση, το κέντρο θα αποκτήσει ξανά τη χαμένη του αίγλη, υποστηρίζουν οι ξενοδόχοι της Αθήνας

Οι ξενοδόχοι του κέντρου της Αθήνας, βλέποντας τα έσοδά τους να έχουν σημειώσει «βαθύ μακροβούτι», καταφεύγουν στη διεθνή εμπειρία και προτείνουν λύσεις που εφαρμόστηκαν σε μεγαλουπόλεις του εξωτερικού, όπως η Νέα Υόρκη, η Φρανκφούρτη, η Βαρκελώνη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Σικάγο.












Στην πολυσέλιδη μελέτη που συντάσσει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, μελετώνται βασικές θεωρίες αντιμετώπισης της αστικής εγκληματικότητας. «Σχεδόν παντού προέκυψαν αντίστοιχα προβλήματα, αλλά πουθενά δεν τα άφησαν να αλλοιώσουν την τουριστική εικόνα και τις βασικές λειτουργίες της πόλης», επισημαίνει ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΤΕΠ, Κυριάκος Ρερρές.
Ο ίδιος μιλά για τη «θεωρία των σπασμένων παραθύρων» που διατυπώθηκε από δύο Αμερικανούς κοινωνιολόγους (Wilson και Kelling) το 1982 και απασχόλησε όσο καμία άλλη τους κοινωνικούς επιστήμονες και τις αστυνομικές αρχές. Βασίζεται στην ιδέα πως η εγκατάλειψη ενισχύει την προδιάθεση ατόμων με παραβατική ή αντικοινωνική συμπεριφορά. Με άλλα λόγια, αν αφήσεις κάποια μικρά προβλήματα άλυτα, θα βρεις αργότερα μπροστά σου ένα πολύ μεγαλύτερο και δισεπίλυτο πρόβλημα...
«Ηταν προβλέψιμο ότι γκέτο θα δημιουργηθούν στην περιοχή γύρω από την Ομόνοια», λέει ο κ. Ρερρές και διευκρινίζει: «Εκεί το κτιριακό δυναμικό ήταν πολύ παλιό, οι δρόμοι εξαιρετικά στενοί, δεν υπήρχαν κοινόχρηστοι δημόσιοι χώροι». Ο ίδιος λέει πως τώρα πρέπει να «επισκευαστεί» το κέντρο και να παταχθεί η μικροεγκληματικότητα. Επόμενο βήμα είναι αυτό που έχει ονομαστεί διεθνώς gentrification -λέει η μελέτη του ΙΤΕΠ- η ενθάρρυνση δηλαδή της «επανάκτησης» του κέντρου από μεσαία και ανώτερα κοινωνικά στρώματα, συνήθως καλλιτέχνες, που υιοθετούν έναν μποέμ τρόπο ζωής. Πρωτοβουλίες τέτοιου τύπου έχουν ληφθεί σε πόλεις όπως το Ρότερνταμ, το Μπιλμπάο, η Γλασκόβη, το Παρίσι, η Ρεν.
Εικόνα

Εικόνα
Zoom in (real dimensions: 646 x 412)Εικόνα
Εικόνα
Πατησιων υψος Ιουλιανου - και τα 2 κτιρια υπαρχουν ακομα
Εικόνα

Zoom in (real dimensions: 800 x 567)Εικόνα
το αγαλμα του Κολοκοτρωνη στην αρχικη του θεση

Εικόνα

Zoom in (real dimensions: 800 x 581)Εικόνα
Πανεπιστημιου

Zoom in (real dimensions: 800 x 584)Εικόνα
Ομονοια

Zoom in (real dimensions: 800 x 538)Εικόνα
Ομονοια - κατασκευη του υπογειου σταθμου

Zoom in (real dimensions: 733 x 1023)Εικόνα
Κολωνακι

Zoom in (real dimensions: 800 x 593)Εικόνα

Zoom in (real dimensions: 800 x 587)Εικόνα
κατασκευη του μνημειου του Αγνωστου Στρατιωτη

Zoom in (real dimensions: 738 x 1024)Εικόνα
Κολωνακι

Zoom in (real dimensions: 756 x 1023)Εικόνα
αιθουσα στο κτιριο της Ακαδημιας

Zoom in (real dimensions: 800 x 618)Εικόνα


Zoom in (real dimensions: 800 x 578)Εικόνα
rex

Zoom in (real dimensions: 800 x 590)Εικόνα
απο Συνταγμα - στο βαθος το κτιριο του μετοχικου ταμειου στρατου - πριν υπηρχαν στο σημειο αυτο οι σταβλοι του βασιλεα

Zoom in (real dimensions: 800 x 569)Εικόνα
Ανακτορα

Zoom in (real dimensions: 800 x 583)Εικόνα

Zoom in (real dimensions: 745 x 1024)

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Στρατηγικές για την αποτροπή του εγκλήματος
Αρχιτέκτονες, εγκληματολόγοι και πολεοδόμοι έχουν προτείνει:
1 Παράθυρα με θέα στα πεζοδρόμια και στους χώρους στάθμευσης και όχι σε εσωτερικές περίκλειστες αυλές.
2 Ανοιγόμενα παράθυρα που προσφέρουν την αίσθηση ότι οι ένοικοι μπορούν να δουν έξω.
3 Ανεμπόδιστη θέα των διερχόμενων οδηγών αυτοκινήτων σε πλατείες, πάρκα και δημόσιους χώρους. Στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς από υαλοπετάσματα, όχι συστάδες θάμνων στα πεζοδρόμια.
4 Καλά φωτισμένα σημεία διέλευσης πεζών: χώροι στάθμευσης, στάσεις λεωφορείων, έξοδοι κτιρίων, τηλεφωνικοί θάλαμοι.
5 Πολλά φώτα χαμηλής έντασης και όχι προβολείς με εκτυφλωτικές αντανακλάσεις. Φωτισμός στο μέσο ύψος του ανθρώπου.
6 Σωστή συντήρηση των φωτιστικών σωμάτων, ώστε να μη μένουν καμένες ή σπασμένες λάμπες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
7 Αποφυγή κατασκευών που επιτρέπουν την πρόσβαση σε στέγες ή ανώτερους ορόφους.
8 Ακανθώδη φυτά δίπλα από φράκτες που διαχωρίζουν τον δημόσιο από τον ιδιωτικό χώρο, για να δυσχεραίνουν τη διαφυγή.

Ομόνοια (1940)

Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν

Η «μεταμόρφωση» ξένων μεγαλουπόλεων
Νέα Υόρκη: Το 1985 ο Τζορτζ Κέλινγκ, ο ένας από τους δύο κοινωνιολόγους που διατύπωσαν τη θεωρία των «σπασμένων παραθύρων», προσελήφθη ως σύμβουλος από τη δημοτική αρχή της Νέας Υόρκης. Στις κεντρικές συνοικίες καθαρίστηκαν οι τοίχοι από graffiti, καθώς στο μυαλό των περιοίκων συνδέονταν με την ύπαρξη οργανωμένων συμμοριών, καθαρίστηκαν οι σταθμοί του μετρό και εκδιώχτηκαν περιθωριακά άτομα.
Αργότερα εξελέγη δήμαρχος ο Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος υιοθέτησε το 1993 την πολιτική «της μηδενικής ανοχής». Η αστυνομία εφάρμοσε με μεγάλη αυστηρότητα τον νόμο στο κέντρο της πόλης. Πατάχτηκε το παραεμπόριο, απαγορεύτηκε η δημόσια κατανάλωση τροφίμων στο μετρό, η δημόσια ούρηση και εκδιώχτηκαν όλοι οι άνδρες που καθάριζαν τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων ή πωλούσαν μικροαντικείμενα στα φανάρια. Μελέτη του 2001 έδειξε πως η εγκληματικότητα στη Νέα Υόρκη σημείωσε απότομη πτώση μετά την εφαρμογή των μέτρων και συνέχισε να μειώνεται για τα επόμενα 10 χρόνια.
Φιλαδέλφεια: Με πρωτοβουλία του δήμου και ορισμένων επιχειρηματιών συνεστήθη ένας ημι-δημόσιος οργανισμός (Old Philadelphia Development Corporation), που ανέλαβε την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου. Ο δήμος έβαλε το 30% των κεφαλαίων, η πολιτειακή κυβέρνηση το 67% και οι κατασκευαστές το 3% του αρχικού κεφαλαίου. Μετά τις πρώτες πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις δημόσιων χώρων, η πρωτοβουλία των κινήσεων πέρασε στις τράπεζες που χρηματοδότησαν μαζικά την αναπαλαίωση των παλιών κτιρίων.
Φρανκφούρτη: Στο ιστορικό κέντρο της Φρανκφούρτης ανακατασκευάστηκαν όλα τα ιστορικά κτίρια και σε ορισμένες περιπτώσεις ανεγέρθηκαν νέα που σεβάστηκαν τον αρχιτεκτονικό ρυθμό των παλαιότερων κτιρίων. Σε πολλές περιπτώσεις κατασκευάστηκαν μεταμοντέρνα κτίρια, με σαφείς αναφορές στις μορφές και την κλίμακα των ιστορικών κτιρίων. Σε όλες τις περιπτώσεις η προσπάθεια ενισχύθηκε από την εγκατάσταση μεγάλων δημόσιων οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού, όπως μουσεία, γκαλερί, θέατρα και πολυχώροι καλλιτεχνικής έκφρασης. Προωθήθηκαν, επίσης, οι γραφειακές χρήσεις και η ανάπτυξη της τουριστικής υποδομής.
Αποτελέσματα
Το πείραμα της Μασαχουσέτης
Το 2005 τα πανεπιστήμια του Harvard και του Suffolk σε συνεργασία με την αστυνομία της Μασαχουσέτης μελέτησαν την εγκληματικότητα σε 34 επικίνδυνα σημεία στην πόλη Lowell. Στα μισά βελτιώθηκε σημαντικά ο φωτισμός των κοινόχρηστων χώρων, συντηρήθηκαν οι προσόψεις των κτιρίων, καθαρίστηκαν τα σκουπίδια και απομακρύνθηκαν οι περιθωριακοί. Η αστυνομία πραγματοποίησε συνεχείς συλλήψεις και οι δημοτικές αρχές ενίσχυσαν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και φιλοξενίας αστέγων. Στα άλλα μισά συνέχισαν να εφαρμόζουν τα συνήθη αστυνομικά μέτρα. Εναν χρόνο μετά οι τομείς που αναβαθμίστηκαν αισθητικά εμφάνισαν 20% μείωση στις καταγγελίες που δεχόταν η αστυνομία για εγκληματικές ενέργειες.
Κείμενο: Έθνος
Φωτο: άλλες πηγές



Παρέμβαση για την εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας.


Με πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών –Αττικής (ΕΞΑΑ) και της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΚΙ.ΠΟ.Κ.Α.), υπό την αιγίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουλίου 2010 σύσκεψη στα γραφεία του ΞΕΕ, με αντικείμενο την ταχύτατα επιδεινούμενη κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, την επαπειλούμενη περιθωριοποίησή του και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τουρίστες εξ αυτού του γεγονότος .

Στην σύσκεψη παρέστησαν, πλην των εκπροσώπων των φορέων, και οι εκπρόσωποι 37 ξενοδοχείων του κέντρου της Αθήνας.

Παραβρέθηκαν και απάντησαν σε ερωτήσεις, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών κ. Λιούγκας και ο Αντιδήμαρχος (σημείωση βραχόκηπου: Ο Δήμαρχος, και όχι μόνο, δεν θεώρησε την σύσκεψη τόσο σπουδαία, ούτως ώστε να παραστεί ο ίδιος. Θα δούμε παρακάτω και άλλες εκφράσεις κομματικής-πολιτικής αδιαφορίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος) Αθηναίων κ. Παπαδάκης.

Τη συνάντηση παρακολούθησαν και εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη κ. Καμινάρη, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΟΑΑ ( Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθήνας) κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Δεν παρέστησαν, καίτοι είχαν προσκληθεί και επιβεβαιώσει την παρουσία τους, εκπρόσωποι του υπουργού Δικαιοσύνης, που θεσμικά και ουσιαστικά ως αρμόδιος φορέας φέρει σημαντικό μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο. (!!!!!!!!!!!!!!!)

Κατά τη συζήτηση που επακολούθησε, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ Λιούγκας αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΛΑΣ στο έργο της εξαιτίας της μη συνεργασίας των εμπλεκομένων δημόσιων φορέων.

Η μαζική εισροή λαθρομεταναστών, περίπου 500 την ημέρα, είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τους αριθμούς των εξερχομένων ή απελαυνομένων,γεγονός που οδηγεί στη συσσώρευση ξένων λαθρομεταναστών στο κέντρο της Αθήνας.

Η λειτουργία των ΟΚΑΝΑ στο κέντρο επιβαρύνει επίσης την εγκληματικότητα. Η γενική διαπίστωση είναι ότι το παραεμπόριο δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από όλους τους φορείς.

Ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στη θεσμική αδυναμία του Δήμου Αθήνας να παρέμβει δραστικότερα. Υποσχέθηκε ότι οι δημοτικές αρχές θα εντείνουν τους ελέγχους τους στα παρανόμως λειτουργούντα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η δημοτική αστυνομία, της οποία ο ίδιος προΐσταται, θα ενεργοποιηθεί, ώστε να αντιμετωπίσει τις καταλήψεις πεζοδρομίων και άλλων κοινοχρήστων χώρων και τόνισε επίσης την ανάγκη να «κλείσουν τα σύνορα». Επεσήμανε τέλος το πρόβλημα των 260 οίκων ανοχής που λειτουργούν στο κέντρο, εκ των οποίων μόνο 5 εξ αυτών διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας.

Από πλευράς παρισταμένων ξενοδόχων έγινε σαφές ότι η μη παρέμβαση των αρμόδιων φορέων του κράτους θα οδηγήσει στην «γκετοποίηση» του κέντρου της Αθήνας και τελικά στην τουριστική απαξίωσή του. Τα ξενοδοχεία του κέντρου, 105 στον αριθμό, αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα και εάν συνεχισθεί η ίδια κατάσταση, πολλά εξ αυτών θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Στην συνέχεια, έγινε παρουσίαση από τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΙΤΕΠ κ. Κυριάκο Ρερρέ , των στοιχείων που αφορούν τα ξενοδοχεία, στο πλαίσιο της μελέτης που εκπονείται από το ΙΤΕΠ για τις οικονομικές επιπτώσεις της περιθωριοποίησης του κέντρου της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, τα ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας σε σχέση με αυτά που ευρίσκονται εκτός κέντρου, υστερούν κατά 48% στα συνολικά έσοδα τους, ενώ στις τιμές τους παρουσιάζουν διαφορά 21%. Οι διαφορές στις πληρότητες είναι εξίσου σημαντικές, γεγονός που καταδεικνύει την σοβαρότητα του προβλήματος, που πλέον αντανακλάται και στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων γενικά και κυρίως των ξενοδοχείων.