24/3/13

Όχι από τον τόπο σου...








Καλό το Κυπριακό ΟΧΙ, δεν λέμε, αλλά να είμαστε και λίγο δίκαιοι παρακαλώ. Γιατί το συνηθίζουμε αυτό εμείς οι Έλληνες: Με το τσαφ που κάνει κάτι καινούργιο, παρατάμε ότι κάνουμε στη μέση και τρέχουμε εκστασιασμένοι ξωπίσω στο νέο. Ξεχασμένο στα αζήτητα κάθε τι που μας ενθουσιάσε ή μας γοήτευσε, το παρόν είναι όλα τα λεφτά και το παρελθόν απλή ανάμνηση.

Ντάξει, δε λέω, μαγκιά και ποσότης ασήκωτη το ΟΧΙ από Λευκωσία μεριά, αλλά να μην είμαστε και εντελώς ΑΓΝΩΜΟΝΕΣ ωρέ συνμνημονιοχαντακωμένοι! Γιατί δηλαδή, μόνο τα Κυπριωτάκια τιτιβίζουνε τα Όχια, άλλοι δεν συμμετέχουν σε τέτοια "ΤΣ"; Δηλαδή τι έκαναν τα δικά μας παιδιά επί κυβέρνησης ΓΑΠ, επί Παπαδήμου  και επί τρικομματικής, μπρίκια κολλάγανε;

Συγγνώμη φίλοι αναγνώστες από την Κύπρο, αλλά αυτό το μπλογκ μπορεί να αντέχει πολλά, ακόμα και...σχόλια αναγνωστών, αλλά την αδικία ποτέ. Γι αυτό το λόγο θα αφιερώσουμε το σημερινό ποστάκι στις ελληνικές μνημονιακές κυβερνήσεις των ετελευταίων ετών και στον ανένδοτό τους αγώνα για την σωτηρία των τρα...εεε της χώρας.

Τα ΟΧΙ της κυβέρνησης του Γιωργάκη θα μείνουν στην Ιστορία σαν τα πιο αυθεντικά και ίσως πιο ηρωικά του είδους. Η αρχή έγινε με τον τόπο της αναγγελίας του πρώτου...μαρτυρικού ΟΧΙ, το Καστελόριζο. Τι πιέσεις δέχτηκε ο Γιώργος για να το πει από τη Ρόδο -που είναι σαφώς πιο τουριστικό νησί- δεν λέγεται! Αφόρητες πιέσεις! Αλλά ο πρώην πρωθυπουργός δεν λύγισε! Όχι, είπε, το ΟΧΙ μου θα το πω από το Καστελόριζο. Τέρμα!

Και ήταν μόνο η αρχή. Τα ΟΧΙ της αντιστασιακής κυβέρνησης του αξέχαστου Γιώργου πέφτανε βροχή. Δεν προλάβαινε η Τρόικα να πει ένα "ΠΕΙΤΕ ΡΕ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ ΚΙ ΕΝΑ ΝΑΙ ΡΕ, ΘΕΜΑ ΤΗ ΦΥΤΡΑ ΣΑΣ" και από του Μαξίμου ξεφυτρώνανε δύο ΟΧΙ!  Ούτε η Λερναία Ύδρα νάτανε!

Σε πόσα Μνημόνια είπανε όχι οι ηρωικοί υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δεν γνωρίζουμε ακριβώς. Αυτό που ξέρουμε είναι, ότι η Τρόικα τα είχε παίξει με την απίστευτη ταχύτητα, αλλά και ποσότητα των αρνητικών απαντήσεων των εγκάθετων τοποτηρητών τους. Καλά ρε, ακούστηκε να λέει κάποτε ο Ντερούζ, μα πότε προλαβαίνουν να μας στέλνουν τόσα όχι; Ούτε χταπόδια νάτανε οι πούστηδες! Ε που να το ΄ξεραν οι άνθρωποι, ότι οι αντιστασιακοί του ΠΑΣΟΚ ήταν αναγκασμένοι για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του...αγώνα, να υπογράφουν τα ΟΧΙ και με τα δυό χέρια;

Το επαναστατικό μένος ορισμένων υπουργών ήταν τέτοιο, που υπογράφανε ΟΧΙ πριν καν διαβάσουν τα έγγραφα της Τρόικας! Απίστευτο! Ο Χρυσοχοΐδης πχ δεν κρατιόταν! "Πάρτα μωρή Τρόϊκα τα όχι σου, που έχεις την αξίωση και να σε διαβάσω, λούγκρα ε λούγκρα", πιάστηκε να λέει κατά την διάρκεια ενός ντελίριου άρνησης με σπασμούς ασυμβίβαστου ΟΧΙ.  Διάβασέ το πρώτα ρε συ Χρυσοχοΐδη και μετά λες όχι, του έλεγε ο Λοβέρδος που ήταν τυπικός και δεν ήθελε να δίνει η κυβέρνηση γη και ύδ...εεεε δικαιώματα, αλλά που ν ακούσει εκείνος;

Ο δε Λοβέρδος μάλιστα μπορεί να ήταν τυπικός, κουλ και αθλέτικ ζαμανφουτίστας, αλλά σε θέματα ΟΧΙ ήταν ο πιο αδίστακτος από όλους! Όταν κατάλαβε η Τρόικα ότι ο άνθρωπος το είχε πάρει προσωπικά και δεν έλεγε ΝΑΙ ούτε στην γυναίκα του τη νύχτα (από κεκτημένη ταχύτητα, όχι επειδή την είχε μπουχτίσει. Αλλά ποιός ξέρει;) προσπάθησε να τον πάρει στο φιλότιμο:

Έλα ρε συ Αντρέα, κόψε λιγάκι τις συντάξεις ρε συ, έτσι μόνο για τα μάτια της Μέρκελ ρε! (Για τα μάτια του κόσμου δεν...μετράει πια).

Ο Λοβέρδος κέρβερος!

-Απαπαπαπα! Να μην έχουν τα γερόντια να φάνε; Ούτε με σφαίρες!

Τότε κόψε λίγο τα μιστά.

-Όχι!

Τα επιδόματα τότε βρε Ανδρέα.

-Όχι!

Οχιά ρε!

Ρε αμάν, ρε ζαμάν, τίποτα ο Λοβέρδος! Τόσο όχι ούτε παρθένα νάτανε ρε σεις. Και μη νομίσετε ότι βρήκε και έκανε. Κόντρα στο κύμα πήγαινε το Λοβερδάκι κύριοι, αμ πως; Είδατε τα πλήθη στο Σύνταγμα που γουστάρανε μειώσεις μισθών (για την...ανταγωνιστικότητα ρε γαμώτο), οι "Ικανοποιημένοι"; Ή το κίνημα "Τους τ΄ ακουμπάω-Τους τ΄ ακουμπάω"; Όλη η Ελλάδα είχε βγει στους δρόμους και έδινε αγώνα γιά την εφορμογή των μέτρων των Μνημονίων και ο Λοβέρδος μόνος του στις επάλξεις, ένας εναντίον όλων: Δεν θα περάσουν μέτρα αντιλαϊκάαααα, Τροϊκάααα, ΤρόϊκάαΑαααα...

Αδίστακτος Οχιατζής ο Λοβέρδος...

Η Κατσέλη; Τύφλα νάχει ο Μεταξάς! Το ένα όχι μετά το άλλο!

Ο Παπακωνσταντινοτίποτας; Δεν προλάβαινε να λέει όχι! Κάθε μέρα δεκαπέντε ώρες στο υπουργείο και δεν φτάνανε! Αφού αναγκάστηκε να...στρατολογήσει και τις ξαδέρφες του γιά να ανταπεξέλθει ο άνθρωπος! Όλη η Παπακωνσταντινοφαμελιά στα χαρακώματα! Όχι και πάλι όχι και τα μυαλά στη λίστα Λαγκάρντ, που λέει και ο εισαγγελέψ...

Ο Παπουτσής δεν ακούστηκε να ασχολήθηκε προσωπικά με το ΟΧΙ. Όχι λόγω ιδεολογικής ανεπάρκειας φυσικά. Δεν γίνεται να τραμπουκαλίζεις όλη μέρα με τα μπουζούκια της τάξεως τους αναρχοκομμουνιστές του ΝΑΙ στους δρόμους της Αθήνας και να αφιερώνεις ταυτόχρονα την ίδια μέρα στον λεκτικό υπέρ του ΟΧΙ αγώνα.

Ο Πάγκαλος όταν έλεγε ΟΧΙ, το έλεγε από το...υστέρημά του! Όταν δεν ήτανε μπουκωμένος! Μην σας πω ότι θυσίαζε που και που και μιά μπουκιά, για να μπορέσει να πει το όχι του χωρίς κίνδυνο να πνιγεί.

Ο Μπέννυ; Γιατί νομίσατε ότι έχασε κιλά; Τι (μιά μπανιέρα) στιφάδο με πατάτες φούρνου (όλος ο φούρνος) μου λέτε ρε παιδιά, που έχω εθνικό καθήκι...καθήκον μάλλον, να πω κι΄εγώ ως αντιστασιακός άνθρωπος τα όχι μου, επαναλάμβανε σε κάθε πρόταση γιά γαστρονομικό ντελαπάρισμα σε ταβερνοεστιατόρια της ευρύτερης σοσιαλιστικής περιοχής Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Καλά, ο Γιωργάκης το ψιλομπέρδευε λιγάκι το όχι με άλλα...ρήματα της καθομιλοσαρδάμ, αλλά όταν το κείμενο δεν ήταν "εκτός σχεδίου σκέψης", αλλά γραπτό και ρυμοτομημένο, το ψέκαζε δεόντως το ΟΧΙ του.

...ΟΧΙ υπάρχουν!

...ΟΧΙ στο όχι των Βρυξελλών στο δημοψήφισμά μου...

...ΟΧΙ και ηλίθιος ρε παιδιά...

Η κυβέρνηση Γιωργάκη Παπανδρέου αναβίβασε την τέχνη του ΟΧΙ σε επιστήμη. Ποτέ άλλοτε δεν είδαμε τόσο λίγους ανθρώπους να λένε τόσο πολλά όχι, σε τόσο πολλούς. Αν ζούσε ο μακαρίτης Ουίνστον Τσώρτσιλ θα έλεγε: Παλιά λέγαμε, οι ναινέκοι σκύβουν και προσκυνούν τους ξένους σαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Τώρα λέμε....(Εκεί ακριβώς έπεσε το ρεύμα και έπαψαν να λειτουργούν τα μικρόφωνα. Θα μείνουμε τελικά με την περιέργεια μου φαίνεται).

Τα ΟΧΙ της κυβέρνησης Γιωργάκη δεν ήταν ξέρω γω απλά πράσινα ή ασπρόμαυρα ή ξέρω γω τι άλλο, αλλά φανταχτερά, έγχρωμα και τίγκα στις κόκκινες γραμμές! Κόκκινη γραμμή στις μειώσεις συντάξεων, κόκκινη γραμμή στον κατώτατο μισθό, κόκκινη γραμμή στο πετσοκόψιμο των επιδομάτων, κόκκινη γραμμή στις απολύσεις στο Δημόσιο, κόκκινη γραμμή στην συλλογική σύμβαση εργασίας, κόκκινη γραμμή και δε συμμαζεύεται δηλαδή. Απόρησε ακόμα και ο Περισσός: Πολύ κοκκινίλα τα πασόκια ρε σεις σύντροφοι, λέτε να μη πάει κάτι καλά; προβληματίστηκε ανοιχτά η Αλέκα. Το αποτέλεσμα του προβληματισμού δεν μας είναι γνωστό. Πάντως απ΄ ότι ξέρουμε, ο σύντροφος Μαϊλης έχει ήδη ενεργοποιηθεί...

Μετά την...αποδημοψηφισματοποίηση της κυβέρνησης Παπανδρέου ανάλαβε εργασία η κυβέρνηση του τεχνοχικράτη Παπαδήμου. Εδώ να δείτε αντίσταση! Εδώ να δείτε ΟΧΙ! Ολημερίς ΟΧΙ έλεγε, το βράδυ πάλι ΟΧΙ, που λέει το παλιό λαϊκό άσμα! Μιλάμε γιά άγρια κατάσταση άρνησης. Ανεπίδεκτη ναι, η κυβέρνηση Παπαδήμου. Όλο κόντρα!

Κόψε Παπαδήμο.

-Δε κόβω!

Ρε κο, μη σου πά ο διά τον πατέ!

-Δε κο ρε!

Ρε κόψε μη χρεωκοπήσει το Έθνος και μας λένε μετά ότι φταίει το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ!

-Όχι, μολών λαβέ!

Οι αχάριστοι οι Νεοέλληνες δεν τον τίμησαν δεόντως τον πρώην τραπεζίτη-πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα να βλέπουμε μόνο τον Λεωνίδα όταν περνάμε από τα Θερμοπύλια. Μεγάλη αχαριστία.

Η επόμενη κυβέρνηση, η τρικομματική ή τριοχική των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΚΑΚΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΑΡΙΣΤΕΡΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ δεν είχε φυσικά άλλη επιλογή, εκτός της συνέχισης της παράδοσης των προηγουμένων. Μπαστούνια τα πράγματα για την Τρόϊκα: Μπρος Σαμαράς και πίσω Κουβέλης και στη μέση από τους τρεις ο χοντρότερος. Η επιτομή του ΟΧΙ! Πλάκα είχε, ότι πριν εκλεγεί ο Σαμαράς, έλεγε ΝΑΙ, αλλά όταν εκλέχτηκε το γύρισε σε...NO PASARAN, ελληνιστί όχι. Στο ίδιο φάρδος κύματος και ο πρώην ναινέκος (;) Βενιζέλος, ο οποίος από επώνυμος ήρωας του ΟΧΙ έγινε....έμεινε ως είχε.

Και φτάνουμε τώρα σ΄αυτόν, γιά τον οποίο γράφτηκε το μεγάλο λαϊκό σουξέ "όχι σαν και το δικό σου, δεν υπάρχει στον ντουνιά". Φώτης Κουβέλης το όνομα του γνωστού αντιστασιακού που καταφέρνει να πείθει ένα σωρό ανθρώπους, ότι τα ΣΥΝΕΧΗ ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ που λέει, δεν είναι στην πραγματικότητα ΝΑΙ, αλλά λεβέντικα εθνοσωτήρια ΟΧΙ, και ότι δεν είναι το κόμμα του καραδεξιό, γιατί αν το δεις στον καθρέφτη, το βλέπεις να έρχεται από αριστερά....

Με άλλα λόγια: Είπανε ένα όχι τα Κυπριωτάκια, αλλά οι "δικοί" μας του δώσανε να καταλάβει! ΟΧΙ σε όλα, εδώ και τρία χρόνια χωρίς απολύτως καμμία εξαίρεση. Πως γίνεται τώρα, να πηγαίνουμε μετά τόσα ΟΧΙ από το κακό στο χειρότερο, και  να καταστρεφόμαστε με έναν τρόπο που απομακρύνει την πιθανότητα...καταστροφής, αυτό μπορεί να το εξηγήσει μόνο ο γίγαντας λαός.

Ο οποίος γίγαντας λαός όποτε του ζήτησαν τα νουδοπασόκια την συνδρομή του, τους απάντησε με ένα ενθουσιώδες ΝΑΙ. Και όταν χρειάστηκε να τους τιμωρήσει (για τα χίλια μύρια "καλά" που έκαναν και κάνουν), τους τιμώρησε δίνωντάς τους την διακυβέρνηση της χώρας...εναλλάξ. Και μετά από τόσες δεκαετίες γεμάτες σκάνδαλα, διαφθορά και μούχλα κατάφερε να τους έχει και τους δύο στην καμπούρα του. Τέτοιος κόπανος ο γίγας λαός. Εμείς, οι εκατομμύρια θλιβεροί ναινέκοι...

Όχι από τον τόπο μας, κι΄ας είναι ότι νάναι ρε γαμώτο!