21/4/12

Περί τρίχας. Μια κομμωτική ιστορία

 http://www.corinnaclaassen.de/bilder/haare3.jpg
 
Σας αρέσει το κούρεμα; Εμένα πολύ! Όχι ότι τρελλαίνομαι κι΄όλας, αλλά όταν πετυχαίνω "αλαφροχέρα" κομμώτρια, το διασκεδάζω απίστευτα. Νάσαι λυώμα από τη δουλειά, και να απλώνεις τις αρίδες σου στην καρέκλα και αρχίζει να σε λούζει με ζεστό έως καφτό νεράκι, και να πλακώνεις εσύ το μέτρημα προβατακίων και να της λες, κυρία κοψομαλλού μου κάνε εσύ δουλειά σου, αλλά εγώ την κάνω προς υπνικής μου ανάγκης, ερασιτεχνικά, καμμιά διακοσαριά δωδεκάδες ροχαλητό μόνο, ψόφια πράγματα, και δεν πιστεύω όταν ξυπνήσω να μου κάνεις λογαριασμό για ξενοδοχείο αντί για κουρείο και φάμε τα τζιέρια μας!
 
Τέλος πάντων σε κουρεύει, μόλις τελειώνει βουτάει μια καθρεφτάρα και σου μοστράρει το πίσω μέρος του κεφαλιού, να δεις τι θα σκέφτεται για σένα ο τύπος που βαδίζει αργότερα πίσω σου, λες μμμ, μπράβο σας που πετύχατε όλες τις τρίχες στο ίδιο μήκος κύματος και δεν κάνατε κάποια διάκριση και δεν μου φάγατε τ΄αυτί όταν συγυρίζατε με το ξυράφι την φαβορίτα, πληρώνεις, μπουρμπουαριάζεις και πας σα μαλάκας στη γειτονιά σου να φας τις καθιερωμένες περί υγείας σφαλιάρες στον σβέρκο. Μετά από ένα μήνα, φτου κι΄απ΄την αρχή!

Έτσι λειτουργεί το καθώς πρέπει κούρεμα, και εσύ γίνεσαι γόης, και τρώει και ο κουρέψ. Την κουρεψιματική ηδονή διασφαλίζει ο παράγων "τρίχα". Είναι ξέρω γω η εγγύηση ότι θα λάβει χώρα μαλλιοκοφτική πράξη τύπου "μόνο τις άκρες ρε συ Μηνά και καθαρό το σβέρκο" κτλ. Όταν ξεφύγει όμως ο έλεγχος και αρχίζει να λείπει ντιπ καταντίπ η τριξ (της τριχός) από την ιεροτελεστία του κουρέματος, τότε η φάση εκτροχιάζεται εντελώς και αρχίζει να πιεσάει, PSI που λένε και τα παλιοτόμαρα που μας κουρεύουνε με την ψιλή.

Έχετε δει ποτέ κούρεμα τράπεζας; Α, χάνετε! Επειδή έχω κάνει την διαπλανητική αυτή εμπειρία και επειδή θάτανε μεγάλη αμαρτία να την κρατήσω για πάρτη μου, ενδίδω στις μηδαμινές έως ανύπαρκτες πιέσεις και τα ξερνάω όλα!

Πάει η τράπεζα στο κουρείο όταν αρχίζει ο κόσμος να της λέει, άει σύρε μωρή και κόψε τη μαλλούρα σου, που έχεις γίνει σαν γιεγιές και σε δείχνουνε με το δάχτυλο; Ποσώς! Η τράπεζα δεν είναι μαλάκας να παρατήσει το ταμείο της (που βάζει ο πάσας εις μαλάκας την μισθοσύνταξή του, νάχει να παίζει στη ρουλέτα η τράπεζα) και να τρέχει να γίνεται μαλλιά-ψαλίδια με τους κουρέες και τις κουρέϊσες. Την τράπεζα την κουρεύουν με το ζόρι! Ακούστε να δείτε πως την κάνουνε...γουλί παιδιά!
 
Πιάνουν πχ την Αγροτική, που είναι συνήθως ατημέλητη λόγω γεωργικών ενασχολιών, γιατί τι να την κάνεις την κόμμωση άμα έχεις πιάσει την βέργα και κοπανάς την κακόμοιρη την ελίτσα, να πέσει χάμου; Μωρή χαμένη, έχεις αφήσει τα ομόλογά σου μέχρι τσι ώμοι σου μωρή; -Ε τι να κάνω, σοδειά έχουμε. Αλλά μετά λέω να τα κάνω πλεξούδες και να τα τυλίξω γύρω από την μάπα μου όπως εκείνη η ξανθιά ουκρανίδα, πως την είπαμε ρε γαμώτο;

Τήνε βάζουνε κάτω την Αγροτική που λέτε (τι; Δεν λέτε; Πέστε ρε!), βουτάνε τη μηχανή, πως να στα πάρουμε μωρή χωριατοπούλα; Και δεν τα παίρνετε ρε όπως θέλετε, απαντάει σιχτιρισμένη η τράπεζα, μήπως δικά μου είναι; Σωστή και ματσακονισμένη κουβέντα, από πότε έχει κάτι δικό της η τράπεζα; Του μαλάκα είναι όλα. Ε, ξεκινάνε! Την άλλη μέρα θριαμβολογεί η κυβέρνηση: Το πιεσάει και δεν κρυώνει η Αγροτική! Το ελληνικό χρέος έγινε τώρα βιώσιμο!

Πόσα κουρέψανε συνολικά από τις Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς; 26,8 δις. Τρίχες δηλαδή. Όχι γιατί το ποσό είναι μηδαμινό, αλλά γιατί το αποτέλεσμα του κουρέματος (γουλί) των τραπεζών είναι ιδιαίτερα...τριχοφυικό! Ακούστε φάση!

Δεν προλαβαίνει η κουρεμένη με την ψιλή Αγροτική να δει τον γλόμπο στον καθρέφτη της και μπουκάρει ξαφνικά ένας μάγος, Ταμείο Τριχοπιστωτικής Σταθερότητας το όνομά του, βουτάει το μαγικό του ραβδάκι, και σιμ σαλαμπίμ, να πάλι μαλλούρα μέχρι τσι ώμοι η κυρία Αγροτική! Περίμενε και ο κοσμάκης με αγωνία στις τιβές να μάθει τι έγινε με την κόμμωση της τράπεζας της υπερήφανης ελληνικής υπαίθρου, και βγαίνει μία (σίγουρα) αλοίθωρη τηλεπαρουσιαστρού και τους λέει, παιδιά καλά νέα για την τράπεζα: Ολημερίς την κούρευαν, το βράδυ χτενιζόταν!

Σου λέει τώρα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας "να μην τις αφήσουμε χειμώνα καιρό γουλί τις τραπεζούλες μας και μας κρυώσουνε", και τους κοπανάει μία βαρβάτη τριχοσταθεροποίηση-ανατριχοποίηση ίσαμε 25 δις, να έχουνε να χτενίζονται. Και ούτε κούρεμα, ούτε ζημιά! Άσε που έχουν εγκριθεί και άλλα 25 δις για περαιτέρω...τριχοπτώσεις.
 
(Λες τώρα, καλά πως γίνεται το χρέος βιώσιμο, άμα κουρέψεις 25 δις και δανειστείς άλλα 25 για να αγοράσεις περούκα; Μη πεις καλύτερα!)

Τώρα έρχεται ο Μπάμπης, ο Μπάμπης ντε! και αρχίζει τα δικά του: Κουφάλες τα λεφτάκια μου! Κουφάλες μου λέγατε, αγόρασε μαλάκα ελληνικά ομόλογα, μόνο ο θάνατος είναι πιό σίγουρος! Κουφάλες μου τα φάγατε!

Ο Μπάμπης και ο Νίκος και ο Γιώργος και ο Διονύσης Σαββόπουλος, για να χρησιμοποιήσουμε και ένα τυχαίο ονοματεπώνυμο, να ζωντανέψει λίγο η ιστορία, κουρεύτηκαν επίσης με το ζόρι. Γουλί! Εκτός του Σαββόπουλου φυσικά, που από τρίχες άλλο τίποτα. Και τώρα φωνάζουν και χτυπιούνται οι κουρεμένοι! Εκτός του Σαββόπουλου, που χτυπιέται μη μείνει η χώρα "ακυβέρνητη" μετά τις εκλογές. Και χτυπιούνται και φωνάζουνε επειδή δεν φιλοτιμείται κάποιο Ταμείο να τους επιστρέψει μέρος της κουρεμένης κόμης τους. Χέστηκαν τα Ταμεία, αν φωνάζουν οι Μπάμπηδες, οι Γιώργηδες και οι Νικόλες! Γιατί οι τελευταίοι είναι ασήμαντα ανθρωπάκια και όχι τράπεζες!

Και τα ανθρωπάκια;

Τα ανθρωπάκια συνήθως δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Να, λίγες φωνές, κάνα γιαουρτάκι, καμμιά δυομισάωρη Πανανωλιοσιακή, καμμιά πορεία. Λίγα πράματα...

Μόνο μιά φορά στα τέσσερα χρόνια αντιστρέφονται λιγάκι οι όροι: Τότε παίρνει ο λαουτζίκος το ψαλίδι και την τσατσάρα στα χεράκια του και περιμένει να κοπιάσει ο πελάτης του, που δεν είναι άλλος από τον κουρέα του! Στις 6 Μαΐου θα το ξαναδούμε πάλι το εργάκι αυτό. Και αυτή την φορά είμαι πολύ περίεργος να δω την κρεασιόν που αποφάσισε να λανσάρει ο σαλταρισμένος μαιτρ....