25/2/16

Εκτός Σένγκεν η Ελλάδα; Υπάρχουν σαφώς καλύτερες λύσεις



Καλή η κρίση, καλά τα μνημόνια, καλό και το προσφυγικό ταρακούνημα που φοριέται τόσο πολύ τον τελευταίο καιρό. Καλά από μιά άλλη οπτική γωνία φυσικά: Από την οπτική γωνία της εμπειρίας.

Θα πείτε, καλές οι εμπειρίες, αλλά να μάθουμε και κάτι. Να αλλάξουμε και κάτι. Τουλάχιστον τον τρόπο σκέψης μας, αυτό δηλαδή που μας έφτασε εδώ που είμαστε.

Δίκιο έχετε, αλλά μην είστε τόσο πολύ απαιτητικοί. Πάμε μπροστά, σιγά σιγά, μικρά βηματάκια, να μη πέσουμε και θύματα της ταχύτητας. Ξεκολλήσαμε από το Πασοκοσκουπιδαριό, ξεκολλήσαμε από τα Σκουπιδοσάμαρα, θα ξεκολλήσουμε και από τα...αριστερά απόβλητα του Σύριζα. Είναι θέμα χρόνου. Μπορεί να μεσολαβήσει κάνα νούμερο α λα Λεβέντη, α λα Ποτάμι ή ένας νέος συνδυασμός σωτήρων του Έθνους και ιδίως σωτήρων των αγίων ημών δανειστών ή ακόμα και μιά νέα παραλλαγή του πολιτικού έπους ονόματι ΜΗΤΣΟΤΑΚ, αλλά στο τέλος δεν θα έχουμε άλλη επιλογή, από το να ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ και αναλόγως να ΠΡΑΤΤΟΥΜΕ. Όχι ότι τώρα δεν ξέρουμε, αλλά κάθε φρούτο θέλει το χρόνο του, μέχρι να ωριμάσει.

Όλα όσα περνάμε, όλα όσα βιώνουμε είναι το τίμημα γιά την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, στην Ευρωζώνη, στην γή της Επαγγελίας όπως αυτή οριοθετήθηκε από την συνθήκη του Σένγκεν και του Δουβλίνου. Η επιμονή μας να "ανήκουμε εις την Δύσην" χάνει φυσικά από παντού: Και πήδημα άγριο πέφτει, και φτύσιμο της αρκούδας, και φτώχεια και των γονέων, και ανεργία, και εξαθλίωση, και καταρράκωση της εθνικής αξιοπρέπειας, και ξεπούλημα ορατών τε και αοράτων, και όλα αυτά τα υπέροχα που λαμβάνουν χώραν τα τελευταία πέντε χρόνια προς...σωτηρίαν της χώρας. Αλλά είπαμε, σιγά σιγά. Μαθαίνουμε ακόμα. Και γιατί μαθαίνουμε ακόμα; Επειδή υπάρχει ακόμα παραδάκι. Υπάρχει ακόμα το λίγο, το μισό, το πετσοκομμένο, η συνταξούλα της γιαγιάς και του παππού, υπάρχει και ότι περίσσεψε από τα ευρώπουλα που είχαμε γιά ώρα ανάγκης στην μπάντα. Αλλά ιδίως υπάρχει ακόμα η ψευδαίσθηση, η ουτοπία της επιστροφής στον χαμένο παράδεισο του παρελθόντος.

Όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, δεν θα δίνουμε πλέον μία, γιά την παραμονή μας στην ζώνη του Σένγκεν, ή την Ευρωζώνη ή ακόμα και γιά την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και δεν θα δίνουμε μία, γιατί πλέον θα έχουμε εγκαταλείψει την ρουφιάνα την ΕΕ. Και κάθε ζώνη ή ζωνάρι της.