14/1/11

Αφιέρωμα: Νεκροψία της Δημοκρατίας. Μέρος πρώτο "Εξεταστικές Επιτροπές"

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJRoJt790YeHwy15jKDyEMMyf880xRsSeafzXtsgpRBLslXjgyPCTudz_K0QSepyNhGG-S2SutXIn8kQP9Cnm_qSxFcFjvr7pzpfeaxdjXrsgQNv8sH32TEIPImF43InTi-BXp0nPS93Ke/s1600/%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%82+%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B5%CF%82.jpg

Η Ελληνική Δημοκρατία είναι νεκρή. Επί 36 ολόκληρα χρόνια αδιάκοπα εκτεθειμένη στο δηλητήριο των Borgia της ελληνικής πολιτικής εξουσίας, νδ και πασόκ, δεν άντεξε τελικά και υπέκυψε στο μοιραίο.

Πάει στον διάολο η Ελληνική Δημοκρατία πριν μπορέσει καν να ενηλικιωθεί! Τα τίναξε μόλις έσκασε το πρώτο δοντάκι, ούτε να περπατήσει δεν πρόλαβε!

Το βρωμερό πτώμα της Ελληνικής Δημοκρατίας παραμένει άταφο εκτός τοιχών, έρμαιο των αρπακτικών πτηνών και των άγριων ζώων. Τετέλεσται!

Πέθανε η Ελληνική Δημοκρατία παίρνοντας μαζί της και τους δράστες! Ψόφιοι από καιρό οι δηλητηριαστές, καταδικασμένοι να γυροφέρνουν τις κοινοβουλευτικές νύχτες (και μέρες), ζωντανοί-νεκροί, στις ζωές μας και να πίνουν μέσα από το αίμα μας τις ελπίδες και τα όνειρά μας.

http://www.uegp.de/download/Sektionssaal%20Wetzlar.jpg
  
Καιρός για νεκροψία!

Με αυτόν τον τίτλο ξεκινάμε ένα αφιέρωμα στην μικρή ζωή και τον αργό, μεγάλο θάνατο του πολιτεύματος της χώρας μας.

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος θα ασχοληθούμε με ένα από τα πτωματικά φαινόμενα: Την θόλωση του κερατοειδούς!

Η Θόλωση του κερατοειδούς δεν έχει να κάνει με την...θολούρα των κερατάδων με τους οποίους θα ασχοληθούμε αργότερα, αλλά με την σταδιακή αδιαφάνεια του κερατοειδούς λίγες ώρες μετά το θάνατο.

Αδιαφάνεια λοιπόν ο πρώτος σταθμός του αφιερώματος, και τι πιο αντιπροσωπευτικό από τις


Εξεταστικές Επιτροπές! 


http://s.enet.gr/resources/2009-09/23-14-thumb-large.jpg

Τι κάνεις όταν η συνταγή δεν πετυχαίνει ποτέ; Αν ο...μάγειρας προέρχεται από την μεγάλη του δικομματισμού κουζίνα, η απάντηση θα είναι μόνο μία: Τίποτα! Συνεχίζεις απτόητος χωρίς "ούτε γραμμούλα να αλλάξεις".

Όχι, οι εκάστοτε κυβερνήτες της Ελλάδας κάθε άλλο παρά τυφλοί ή ηλίθιοι ήταν, να επιμένουν με τόσο φανατισμό σε αυτήν την απολύτως αποτυχημένη μέθοδο κοινοβουλευτικού ελέγχου. Οι εξεταστικές επιτροπές δεν δημιουργήθηκαν προς δόξα της διαφάνειας, για την διαλεύκανση σκανδάλων, για την πάταξη της διαφθοράς, για επίσειση ευθυνών και την τιμωρία τυχόν ενόχων. Οι εξεταστικές επιτροπές δημιουργήθηκαν και υπάρχουν για ένα μόνο λόγο: Για την άφεση των αμαρτιών! Όλων των πολιτικών αμαρτιών και ιδίως των ημετέρων! Και πάντα μέσω της (δήθεν) στηλίτευσης των...ξένων αμαρτιών.

Απέτυχαν οικτρά ΟΛΕΣ οι μέχρι τώρα εξεταστικές επιτροπές στην συνταγματική τους αποστολή: Ούτε ένα σκάνδαλο δεν διελευκάνθηκε, ούτε ένας πολιτικός δεν πήρε τον δρόμο για τις Αγροτικές Κερκύρας. 100% αποτυχία λοιπόν η εξεταστική, το απόλυτο στάνταρ!

Η εγγυημένη αποτυχία των εξεταστικών επιτροπών και η επιμονή των εκάστοτε κυβερνήσεων του πασόκ και της νδ σ΄αυτές, δίνουν μια ξεκάθαρη απάντηση για τον ρόλο που καλούνται να παίξουν και την αποστολή που επιτελούν: Συγκάλυψη, αδιαφάνεια, αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης, ατιμωρησία, διαιώνηση του πελατειακού πολιτικού συστήματος, προστασία των εχόντων και κατεχόντων.

Η εξεταστική επιτροπή δίνει στον δικομματισμό το άλλοθι που χρειάζεται απέναντι στην κοινωνία. Λειτουργεί σαν γέφυρα που συνδέει την καταπάτηση θεσμών και την εξαπάτηση του λαού με τον Τιτανικό του δημοκρατικού πολιτεύματος. Όχι, δεν είναι η εξεταστική επιτροπή προϊόν δημοκρατικής ευαισθησίας ή κρίσης αυτοκριτικής και αυτοφραγγελισμού των κομμάτων εξουσίας, αλλά ακριβώς το αντίθετο: Είναι μια έννομη μορφή καταστολής του του πολιτεύματος.

Η πρώτη ανεπιτυχής εξεταστική επιτροπή μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο γεγονός, η δεύτερη με την ίδια τύχη, απλή σύμπτωση. Αν έχει και η τρίτη συνεχόμενη τα ίδια αποτελέσματα με τις δυο προηγούμενες και θέλει ο καλοπροαίρετος πολίτης να εξαντλήσει κάθε επιείκεια, χαρακτηρίζει το "φαινόμενο"  σαν "διαβολική σύμπτωση" και περιμένει πια τσιτωμένος στην γωνία. Το αργότερο μετά από μια τέταρτη ανεπιτυχή εξεταστική...προσπάθεια πέφτουν όλα τα φύλλα της συκής και έχουμε ένα μέγιστο πολιτικό σκάνδαλο!

Το ελεεινό ελληνικό σύστημα κακοποίησης της εξουσίας που λάνσαραν επί τέσσερεις περίπου δεκαετίες οι δυό "Δράκοι του Σέϊχ Σου" της ελληνικής πολιτικής σαβούρας, πασόκ και νδ, δεν καταλαβαίνει όμως από σκάνδαλα και άλλα τέτοια φαιδρά! Καρφάκι δεν τους καίγεται για το τι θα πει ο κόσμος, δεν δίνουνε μία για δημοκρατικές ευαισθησίες, δεν χαμπαριάζουν από "κούφιες" λέξεις, όπως καθήκον, ήθος και δικαιοσύνη. Έτσι συνεχίζουν να φιμώνουν και να εξαπατούν την κοινωνία με τον ίδιο επαίσχυντο τρόπο: Με τον απίστευτο χλευασμό των σικέ εξεταστικών επιτροπών!


Οι εξεταστικές επιτροπές του δικομματισμού, ιδιαίτερα του πασόκ, το οποίο λόγω...σοσιαλισμού ρέπει περισσότερο προς την εξεταστική ξεφτύλα από ότι η νδ, διαδέχονται (χωρίς αποτέλεσμα) η μία την άλλη σαν τις χάντρες ενός κομπολογιού: Ατυχία, σύμπτωση, διαβολική σύμπτωση, σκάνδαλο, μέγα σκάνδαλο, κοροϊδία, εμπαιγμός, απάτη, αποθέωση της κορόϊδίας κ.ο.κ.


Φύλλο και φτερό ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, ριάλιτι σόου το σκληρό πορνό του βιασμού της δικαιοσύνης και διαφάνειας, εκτέλεση της Αλήθειας στο όνομα της κομματικής "νομιμοφροσύνης".

Στημένο παιχνίδι, με την ίδια πάντα κατάληξη η κάθε εξεταστική. Στημένο παιχνίδι στην πλάτη του λαού, με έξοδα του λαού και οι κυβερνήσεις χωρίς καμμία ντροπή! Μία, δύο, πέντε, δέκα, συνέχεια, σκοινί κορδόνι!



Βρωμάει πτωμαΐνη παντού γύρω μας και...κάτω τα χέρια από την φορμόλη!
Τέζα η "δημοκρατία" τους, αυτό ήταν!

Βάλτε μόνο ένα χέρι να την θάψουμε, μήπως και αναπνεύσουμε κάποτε επιτέλους καθαρό αέρα...





https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgackzeSg48HwGV2VndLd5poeuTpqTjO8OUaTpxBPSY8oBeXbEuBFUCtauqJnJzqH0fekligJ7Zq-dEJ0WxrfHGKeMULidiyoBztIXCzgN84C5FqPs5JxOWz1XPsX-i-r4IaQ30aHFBezU/s1600/%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7+%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B7.jpg


Άρθρα από τον τύπο και τα μπλογκ

ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ το…Ανάγνωσμα!...


Του καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ψάξτε για ιστορία, πολιτισμό, κλίμα, φυσικές καλλονές, φιλότιμο, μπέσα και κυμπαριλίκι και εάν βρείτε μια άλλη χώρα και έναν Λαό που να ξεπερνά την Ελλάδα και τους Έλληνες σας παρακαλώ να μου το πείτε…
Μη σπεύσετε να με κατηγορήσετε για Εθνοκεντρισμό (ως γιός προσφύγων - Πόντιου πατέρα και Θρακιώτισας Μικρασιάτισας μητέρας – και ξενιτεμένος από τα 18 μου, το παραδέχομαι και σας προλαβαίνω…)
Ψάξτε για ανεύθυνους πολιτικούς, καταχραστές εξουσίας, κακούς διαχειριστές Εθνικού πλούτου σε Υπουργεία, και «κλέφτες παρατρεχάμενους» της Εξουσίας σε Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία και ΔΕΚΟ και θα βρείτε πολλούς σε πολλές χώρες οι οποίοι, όμως, κάποια στιγμή εντοπίστηκαν, δικάσθηκαν, και…ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΝ!
Ψάξτε για πολιτικούς και παρατρεχάμενους που χρεοκόπησαν οικονομικά και ηθικά μια απίστευτα και μοναδικά ευλογημένη χώρα και ακόμη ΔΕΝ εντοπίσθηκαν αλλά αναζητούνται σε Εξεταστικές Επιτροπές και φυσικά ΔΕΝ…τιμωρήθηκαν αλλά μη βιαστείτε να πάτε εκτός Ελλάδος…
Ενταύθα θα βρείτε…μπόλικους!
Θέλω να ευχηθώ στους φίλους και φίλες της μπλογκόσφαιρας μέσα από το blog ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, αλλά φοβάμαι ότι το 2011, όπως μας έρχεται μετά το οδυνηρό και απογοητευτικό 2010, δεν θα είναι και τόσο καλό και έτσι, με σφιγμένη την καρδιά, οι ευχές μου για όλους τους Έλληνες, τις Ελληνίδες, τα παιδιά και τα εγγόνια μας συμπυκνώνονται σε 4 λέξεις: ΥΠΟΜΟΝΗ, ΑΝΤΟΧΗ, ΚΟΥΡΑΓΙΟ και ΔΥΝΑΜΗ!
Φοβάμαι ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας», όπως μας είπε στην Δεκεμβριανή ολιγόωρη επίσκεψή του στην Αθήνα και ο Επικεφαλής του ΔΝΤ Dr Dominique Strauss - Kahn, οπότε οι 4 ευχές μου είναι απαραίτητο στήριγμα…
Η ΕΛΠΙΔΑ που γεννήθηκε ξανά με την συμβολική ενανθρώπηση του Ιησού μας τα Χριστούγεννα που μόλις γιορτάσαμε, και η διαχρονική μέριμνα της Παναγιάς για τον ευλογημένο τόπο που λέγεται Ελλάδα, ως Ορθόδοξος Χριστιανός, πιστεύω ότι θα μας ενισχύσουν ακόμη μια φορά…
Αλλά και ως Έλληνας κατά το «συν Αθηνά και χείρα κίνει…» θα προτρέψω χρονιάρες μέρες την Πολιτική Ηγεσία του τόπου, επιτέλους, να προχωρήσει στην ΤΙΜΩΡΙΑ των κλεφτών ΧΩΡΙΣ άλλη καθυστέρηση…
Το στυλ ζωής, η νοοτροπία, η εγκληματική αδιαφορία για τις επιπτώσεις από την ανέντιμη διαχείριση της περιουσίας του ελληνικού λαού μπλε και πράσινων Κυβερνήσεων και των χιλιάδων «στελεχών» τους (που μας έφεραν στην οικονομική καταστροφή) ΔΕΝ θα αλλάξουν εάν οι ένοχοι ΔΕΝ τιμωρηθούν, και εάν δεν κληθούν να επιστρέψουν τα κλεμμένα!
ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ, Κυρίες και Κύριοι πολιτικοί και Δικαστές, πρέπει ΑΜΕΣΑ να κλείσει αυτό το αίσχος της ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ!
Λειτουργείστε ως Έλληνες και φιλέλληνες και κλείστε επιτέλους το ΧΥΔΑΙΟ «ατιμωρησίας…ανάγνωσμα» πριν «κλείσει» για τα καλά…η Ελλάδα μας!Του καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ψάξτε για ιστορία, πολιτισμό, κλίμα, φυσικές καλλονές, φιλότιμο, μπέσα και κυμπαριλίκι και εάν βρείτε μια άλλη χώρα και έναν Λαό που να ξεπερνά την Ελλάδα και τους Έλληνες σας παρακαλώ να μου..............
το πείτε…

Ψάξτε για ανεύθυνους πολιτικούς, καταχραστές εξουσίας, κακούς διαχειριστές Εθνικού πλούτου σε Υπουργεία, και «κλέφτες παρατρεχάμενους» της Εξουσίας σε Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία και ΔΕΚΟ και θα βρείτε πολλούς σε πολλές χώρες οι οποίοι, όμως, κάποια στιγμή εντοπίστηκαν, δικάσθηκαν, και…ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΝ!
Ψάξτε για πολιτικούς και παρατρεχάμενους που χρεοκόπησαν οικονομικά και ηθικά μια απίστευτα και μοναδικά ευλογημένη χώρα και ακόμη ΔΕΝ εντοπίσθηκαν αλλά αναζητούνται σε Εξεταστικές Επιτροπές και φυσικά ΔΕΝ…τιμωρήθηκαν αλλά μη βιαστείτε να πάτε εκτός Ελλάδος…
Ενταύθα θα βρείτε…μπόλικους!
samiakignomi

 http://assets.tovima.gr/files/Article%20Photos/20100930/357720.jpg


...Όλα αυτά τά χρόνια αποκαλύφθηκαν σωρεία σκανδάλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά δυστυχώς κανείς δεν τιμωρήθηκε ποτέ.

Τα σκάνδαλα της SIEMENS,
όπου κυριολεκτικά και τά δύο κόμματα πιάστηκαν «με την γίδα στην πλάτη» όπως λέει ο Λαός μας,

του ΟΤΕ,
του Βατοπεδίου,
του Χρηματιστηρίου,
των δομημένων ομολόγων,
των προμηθειών των εξοπλισμών,
των υποκλοπών,
των Εθνικών Κληροδοτημάτων

και πολλών άλλων, οδηγήθηκαν με κεντρική καθοδήγηση σε παραγραφή και οι κατά καιρούς εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής λειτούργησαν  απλώς για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του Ελληνικού λαού...

proinoslogos

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiAMoN-VWTzn4ki-95FGtA35a5T3UIcMR26dtEyCmGKA_-6bW7-KRz69stft7K6EEiIY4csxT_JbvOmQO0Mz2QVZTk_qOTB7uDWQBELl_-auwjdzfZezWX7wwlLog3v9cUjhZVWQLMFOI7H/s1600/lkpsgomrtz4be8da49db252.jpg

Ισλανδία: μια καταθλιπτική σύγκριση.

....Μόλις 15 μήνες μετά , η εξεταστική επιτροπή που συνέστησε το Κοινοβούλιο από ανεξάρτητους ειδικούς έβγαλε πόρισμα 2.400 σελίδων, με το οποίο όχι μόνο καταλόγισε ευθύνες, αλλά και τις προσωποποίησε. 

Κατονομάζονται ο πρώην πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε, τρεις πρώην διοικητές της κεντρικής τράπεζας, υπουργοί, ενώ ποινικές ευθύνες καταλογίζονται σε στελέχη των τριών ιδιωτικών τραπεζών. 

Ήδη ο εισαγγελέας έβγαλε διεθνή εντάλματα σύλληψης, καθώς πολλά golden boys διέφυγαν στο εξωτερικό, κάνοντας μία μέρα πριν από την εκδήλωση της κρίσης τεράστιες αναλήψεις από τους λογαριασμούς τους. Τρεις συνελήφθησαν και κρατούνται. Η κυβέρνηση έκανε μηνύσεις και ζητάει πίσω τα κλεμμένα.

Η εξεταστική επιτροπή είχε στη διάθεσή της 80 υπαλλήλους, δικό της προϋπολογισμό και δικαίωμα να ζητήσει -ακόμη και να κατασχέσει- στοιχεία από κρατικές υπηρεσίες και ιδιώτες.

Επίσης, ανεξάρτητη επιτροπή ετοιμάζει συστάσεις για να γίνουν μεταρρυθμίσεις ώστε να αποφευχθεί παρόμοια κρίση στο μέλλον. Στο πλαίσιο της διαφάνειας, αναρτήθηκε τον Απρίλιο στον ιστότοπο της Βουλής (http://sic.althingi.is/) το πλήρες κείμενο που η κυβέρνηση ονομάζει «Έκθεση της αλήθειας» και οι Ισλανδοί αποκαλούν «Μαύρο πόρισμα» καθώς και εκτεταμένη περίληψη στα αγγλικά. Κανείς, ούτε καν οι κατηγορούμενοι, δεν αμφισβήτησαν την αμεροληψία των συντακτών του πορίσματος...

tvxs

Οι εξεταστικές επιτροπές





Ουδεμία αντίρρηση, εάν η συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών οδηγούσε στην εξυγίανση των πολιτικών ηθών, αντί να αποτελεί άλλοθι νέων υπερβάσεων -όπως συνέβη κατ’ εξακολούθηση στο παρελθόν- ή αποσπάσεως της προσοχής της κοινής γνώμης από τα βασικά προβλήματα που απασχολούν τη χώρα.
Η πρώτη μείζων απόπειρα «εξυγιάνσεως» του δημοσίου βίου στα χρόνια της μεταπολιτεύσεως έγινε με την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ απηλλάγη από τις κατηγορίες, πέρασε μια τρομερή δοκιμασία υγείας, επανεξελέγη πρωθυπουργός της χώρας. Το κυριότερο, όμως, όλων είναι ότι η διαφθορά επανήλθε με διαστάσεις περίπου εφιαλτικές επί των κυβερνήσεων του κ. Κώστα Σημίτη.

Ακολούθησε η σύσταση πλείστων άλλων εξεταστικών επιτροπών που συγκροτήθηκαν από διάφορες κυβερνήσεις, δίχως να καταλήξουν πουθενά, δίχως να καταδικασθούν οι ένοχοι.

Είναι ολέθριο να εθίζεται η κοινωνία στην ιδέα ότι η πολιτική διαφθορά αποτελεί διαδικασία τρέχουσα και συνήθη, πράγμα που δυστυχώς συμβαίνει, αλλά ακόμη σοβαρότερο όταν οι μηχανισμοί ελέγχου και αποδόσεως ευθυνών δεν καταλήγουν πουθενά. Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να οδηγηθεί το πολιτικό σύστημα στην πλήρη εξαχρείωση και ευτελισμό.

Καθημερινή


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRRrls1yeMdKKhCrPL5MY2Ydur5-3nN7TroXBAOzG4RFu1VJLmZypIC6RuO7BwS2TGeVuUURFkigoFkIe3NFBvUsFLRq0GPjYL3R2e6hAhaAgCzlZjTe5GLJoKWK94EShdFsh76Iibuoq1/s400/%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7+%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B1

 Εξεταστικές Επιτροπές ή εκτροπές;


Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, οι εξεταστικές επιτροπές αποτελούν δημοκρατικό εργαλείο κοινοβουλευτικού έλεγχου και η σύσταση τους πραγματοποιείται όταν η Δικαιοσύνη, κατόπιν ενδελεχούς έρευνα, διαπιστώσει ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων για κάποιο αδίκημα.

Στις εν εξελίξει εξεταστικές συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Χωρίς η Δικαιοσύνη να έχει διαπιστώσει  εμπλοκή πολιτικών προσώπων, είχαμε μια καινοτομία. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος το οποίο στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία πλειοψηφεί, στήνει  εξεταστικές επιτροπές μέσω των οποίων – και υπό καθεστώς τρομοκράτησης, απειλών  και διαπόμπευσης των μαρτύρων, προσπαθεί (είναι πλέον εμφανές) να χειραγωγήσει  και να κατευθύνει τις αποφάσεις της  Δικαιοσύνης και εντέλει   να την υποκαταστήσει κρατώντας για τον εαυτό του (το ΠΑΣΟΚ δηλαδή)  και μόνο επιλεκτικά ως προς τους πολιτικούς του αντιπάλους , τον ρόλο και του εισαγγελέα και του δικαστή....
Όσες εξεταστικές επιτροπές και να γίνουν, όσοι και να απολογηθούν για το Βατοπέδι ή την Siemens, ξεκαθάρισμα της υπόθεσης δεν θα υπάρξει εάν δεν έχει προηγηθεί η πολιτική βούληση να επιβληθούν οι ευθύνες και οι κυρώσεις σε αυτούς που τους αντιστοιχούν.

Η όλη ιστορία θα παραμείνει λοιπόν σε επίπεδο κοινής αντιπαράθεσης, με μια εικαζόμενη απαίτηση ερευνών και εξιχνίασής της, την στιγμή που το Πανελλήνιο βοά για τις συλλογικές ευθύνες προσώπων και από τις δύο πλευρές των κομμάτων εξουσίας για το σοβαρό αυτό θέμα. Θα περάσει καιρός και οι ευθύνες αυτές δεν θα έχουν αποδοθεί.

Θα μεσολαβήσουν πολλές συζητήσεις επί των σκανδάλων αυτών για να μπει σε μια πορεία η όλη ιστορία, αλλά πάραυτα οι συζητήσεις αυτές δεν θα οδηγήσουν πουθενά αν πρώτα απ΄ όλα δεν έχει διαλευκανθεί πόσοι και με ποιο τρόπο εμπλέκονται στα σκάνδαλα και τις ποικίλες παρατυπίες.

Προηγείται λοιπόν η διάθεση αποκάλυψης των συνολικά εμπλεκομένων στην ιστορία και όχι οι αποσπασματικές απολογίες κάποιων προσώπων που ουσιαστικά δεν διαφωτίζουν την υπόθεση. Όπως είπα, πρώτα απ’ όλα πρέπει να υπάρξει πολιτική διάθεση για συνολική διερεύνηση των σκανδάλων.

Σε ένα πολιτικό τοπίο όμως που σε τίποτα δεν θυμίζει απόδοση και καταλογισμό ευθυνών παρά περισσότερο απόπειρα συγκάλυψής τους, οι ελπίδες λιγοστεύουν δραματικά για την όποια διαλεύκανση.

Την ίδια στιγμή, σύμπας ο πολιτικός κόσμος έχει απαξιωθεί από τον λαό και δεν υπάρχει πλέον καμία εμπιστοσύνη για την εξέλιξη των σκανδάλων του Βατοπεδίου και της Siemens. Όσες εξεταστικές και να γίνουν λοιπόν, αφήνουν αδιάφορους τους πολίτες.

Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενο και εντυπωσιακές αλλαγές δεν πρόκειται να υπάρξουν, δεν προσδοκούν τίποτε περισσότερο και δεν περιμένουν τίποτε άλλο πέρα από μια ακόμη προσχεδιασμένη οπερέτα, με δεδομένα αποτελέσματα και πορίσματα.

Φθάσαμε λοιπόν να μιλάμε για εξεταστικές επιτροπές σκανδάλων και κανείς να μην πιστεύει πως τα σκάνδαλα αυτά θα διερευνηθούν εις βάθος. Τι για Βατοπέδι μιλούν, τι για Siemens, στην συνείδηση των πολιτών ένα έχει περάσει: ότι γίνεται, γίνεται για να αποσειστούν οι ευθύνες και να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη. Όσα γκάλοπ και να κάνει κανείς, αυτό θα διαπιστώσει. Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι εμφανής.

Όσες λοιπόν εξεταστικές επιτροπές και να γίνουν, δεν πρόκειται να καταλαγιάσουν την οργή και αγανάκτηση του κόσμου. Και από την άλλη πλευρά, όσοι θέλουν να παραμένουν ακόμη αισιόδοξοι, δεν έχουν παρά να διαβάσουν τις δηλώσεις των ιθυνόντων από το ΔΝΤ που ήδη έχουν αποθρασυνθεί όταν αναφέρονται στις υποχρεώσεις της Ελλάδας.

Έτσι, όσες εξεταστικές επιτροπές και να γίνουν, το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει. Άσκοπες λοιπόν όλες αυτές οι διερευνητικές - τρόπον τινά - επιτροπές. Άλλο τόσο αδιάφορο και το αποτέλεσμα.

Γιατί ο λαός έχει πεισθεί πως κανείς δεν θα πάει φυλακή, ούτε θα υποστεί τις παραμικρές κυρώσεις. Εν ολίγοις το έργο έχει ξαναπαιχθεί και οι πολίτες δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να πληρώσουν εκ νέου εισιτήριο σε μια επαναλαμβανόμενη παράσταση και που τα έσοδά της πηγαίνουν μόνο για την συγκάλυψη των εκάστοτε παρανομούντων.

Κοινώς οι πολίτες, χορτάτοι από ψευδολογία και ακατάσχετη υποσχεσιολογία, έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους, και όσες εξεταστικές επιτροπές και να γίνουν, δεν πιστεύουν σε καμία διαλεύκανση υποθέσεων σκανδάλων.

πηγή Ροδιακή

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpwRFMPktN0GITvxACcvKkVt8LNVy36v52w8CyF-r9PsoI0glMoScyTv6bk8ph4YSN41wUe6uKl31wtkw9shjW4Ar4v9NkSsvaavQp9A5QewDZlSlJs8WVMNe8vQ0B_-OD-qaQ4kx0RTn3/s1600/ejetastikh-batpaidi-thumb-large.jpg

Πόσα παίρνουν οι βολευτές* στις εξεταστικές επιτροπές!

 "- Μετά τις περικοπές στους μισθούς των βουλευτών βρήκαν τις επιτροπές για να "πατσίσουν τη χασουρα".
- Παίρνουν 255 ευρώ για κάθε συμμετοχή τους σε μία συνεδρίαση Επιτροπής της Βουλής
- Σε 2,7 εκατομμύρια ευρώ έφθασε το κόστος των αποζημιώσεων για τις επιτροπές το α εξάμηνο του 2010.

Η κρίση επέφερε μειώσεις και στις απολαβές των βουλευτών,... οι οποίες από τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 15%, με απόφαση της κυβέρνησης. Ωστόσο, οι βουλευτές βρήκαν τρόπο να καλύψουν αυτό το χρηματικό κενό συμμετέχοντας σε δεκάδες Επιτροπές και λαμβάνοντας τις ανάλογες αποζημιώσεις, όπως αποκαλύπτει το Έθνος της Κυριακής.

Έτσι το λεγόμενο μηνιάτικο των βουλευτών όχι μόνο δεν μειώθηκε ουσιαστικά, αλλά στην ουσία αυξήθηκε, αφού διπλασιάστηκαν οι συνεδριάσεις των Επιτροπών, απο τις οποίες κάθε βουλευτής παίρνει 255 ευρώ την φορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί βουλευτές που μετέχουν στην τριπλή συνεδρίαση της Τετάρτης, παίρνουν ένα αξιοζήλευτο μεροκάματο, καθώς παίρνουν 255 ευρώ για κάθε μία συνεδρίαση, δηλαδή 255Χ3=765 ευρώ. Αυτό το ποσό εάν προστεθεί και το αντίστοιχο μέρος του μισθού για μία ημέρα συνειδητοποιεί κάποιος ότι παίρνουν μεροκάματο 1000 ευρώ, την ώρα που υπάρχουν πολίτες που δουλεύουν όλη την ημέρα για 20 ευρώ μεροκάματο.

Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα εάν κάποιος εξετάσει την αύξηση των συνεδριάσεων των Επιτροπών της Βουλής και δει αναλυτικά τις αποζημιώσεις. Πριν την περικοπή του 15% στους μισθούς των βουλευτών, πχ τον Ιανουάριο οι αποζημιώσεις βουλευτών από Επιτροπές έφθαναν τα 260.000 ευρώ.

Από τον Μάρτιο όμως που ίσχυσε η περικοπή αυτο το ποσό διπλασιάστηκε. Μόνο τον Μάρτιο οι αποζημιώσεις από τις συνεδριάσεις Επιτροπών έφθασαν τα 590.000 ευρώ και τον Απρίλιο το ποσό αυτό έφθασε τα 440.000 ευρώ.

Άλλη μία σατανική σύμπτωση είναι και το γεγονός ότι ενώ θα περίμενε κανείς να έχουν αυξηθεί οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών από τον Απρίλιο και λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα, η εν λόγω Επιτροπή έκανε μόνο δύο συνεδριάσεις. Τον Μάρτιο ωστόσο είχε αποζημιώσει για τα καλά τους βουλευτές της μιας και είχε κάνει 14 στον αριθμό.

Από τους πλέον τυχερούς θεωρούνται οι βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, οι οποίοι αποζημιώθηκαν για 6 συνεδριάσεις τον Μάιο, 16 συνεδριάσεις τον Απρίλιο και 13 τον Μάρτιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος για τη συμμετοχή των βουλευτών σε επιτροπές το πρώτο εξάμηνο του 2010 ανέρχεται στο τεράστιο ποσό των 2,7 εκατομμυρίων ευρώ, όταν η κυβέρνηση αποφασίζει να περικόψει τα βασικά από τις συντάξεις και τους μισθούς των πολιτών."

greekmoney.gr

http://www.infoblog.gr/wp-content/uploads/2010/09/miza-300x225.jpg

Kολυμβήθρες του Σιλωάμ

Οι πολιτικοί στην Ελλάδα έχουν μία πολύ στρεβλή αντίληψη του τί είναι η «Εξεταστική Επιτροπή». Νομίζουν ότι είναι «κολυμβήθρες του Σιλωάμ», όπου θα εμφανιστούν, θα πουν μία – δύο χαζομαρούλες, θα ανταλλάξουν φιλοφρονήσεις με τους ομογάλακτους τους, θα χαριεντιστούν με τους δημοσιογράφους και στη συνέχεια… «όλα καλά». Όλα αυτά τα …ανώδυνα, αφού πρώτα έχουν φροντίσει να ψηφίσουν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους Νόμους που τους απαλλάσουν από κάθε ευθύνη, εννοείται.

Με όλα αυτά, το μόνο που αποδεικνύεται είναι ότι τελικά οι πολιτικοί συνεχίζουν να ζουν στον … «κόσμο τους», εγκιβωτισμένοι από τους αυλοκόλακες τους και τον φεουδαρχικό τρόπο συμπεριφοράς που είχαν αναπτύξει στο πρόσφατο παρελθόν, συνεχίζοντας να νομίζουν ότι είναι στο επίκεντρο του σύμπαντος, μόνοι άρχοντες των πάντων.

newsblog.gr


Ποιοί κρίνουν;

Ο ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ των Εξεταστικών Επιτροπών που ζούµε καθηµερινά οφείλεται σε έναν πολύ απλό παράγοντα: κανείς δεν πάει εκεί για να εξετάσει µια υπόθεση, όλοι πάνε για να αποκοµίσουν κοµµατικά οφέλη. Τόσο απλό! Και αυτή η προφανής ιδιοτέλεια ευτελίζει τη διαδικασία στην οποία µετέχουν.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι απλή και πικρή. Για την ουσία της υπόθεσης την οποία εξετάζουν, ουδείς ενδιαφέρεται. Ενδεχοµένως ούτε που την κατανοούν. Το µόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βγάλουν το φταίξιµο από πάνω τους και να το φορτώσουν στους άλλους.

Δυστυχώς, βλέπετε, από τότε που η πολιτική αντιπράθεση µεταφέρθηκε στον χώρο της ηθικής δεν εξευτελίστηκε µόνο η πολιτική αντιπαράθεση. Εξευτελίστηκε και η ηθική.


ΑΠΟ ΤΗ στιγµή που η διερεύνηση µιας υπόθεσης ανατίθεται στους εµπλεκόµενους (υπό την ευρεία έννοια...) σε αυτήν, είναι προφανές οτι δεν µπορεί να υπάρξει αµερόληπτη διερεύνηση. Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, καταλήγουµε πάντα σε µια αναµέτρηση µεταξύ «πολιτικών φίλων» και «πολιτικών αντιπάλων».


ΜΕ ΤΗΝ ίδια ακριβώς λογική οι Εξεταστικές Επιτροπές δεν αποτελούνται από αµερόληπτους κριτές. Αποτελούνται από ανθρώπους οι οποίοι υπηρετούν σκοπιµότητες, ιδιοτέλειες, απόψεις ή απλώς πολιτικές επιδιώξεις. Και οι οποίοι γνωρίζουν ότι η έρευνα που διεξάγουν παράγει πολιτικά αποτελέσµατα. Μόνο αφελείς θα µπορούσαν να πιστεύουν το αντίθετο.  

ΕΤΣΙ ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ τα διαφορετικά πορίσµατα. Ετσι εξηγούνται οι γκάφες, οι παρελκυστικές τακτικές ή τα πυροτεχνήµατα που καίγονται µόνο για να εντυπωσιάσουν. Ετσι εξηγείται γιατί καµία Εξεταστική Επιτροπή δεν είχε ποτέ συγκεκριµένη και αδιαµφισβήτητη κατάληξη.

τα Νέα


http://www.proininews.gr/wp-content/uploads/2008/10/kalantzis77.JPG

Ο εκφυλισμός των εξεταστικών επιτριπών
Eksetasikimore Το λυπηρό της όλης υπόθεσης με τις εξεταστικές επιτροπές είναι πως οι επιτροπές αυτές έγιναν για να διερευνηθούν υποτιθέμενα σκάνδαλα αλλά κατέληξαν οι ίδιες να είναι σκάνδαλα! Κάθε κόμμα καταλήγει στα δικά του συμπεράσματα, βγάζει το δικό του πόρισμα και αθωώνει τα δικά του στελέχη. Η πλειοψηφία παραπέμπει τους ίδιους πολιτικούς που είχε αθωώσει, μερικούς μήνες νωρίτερα, η τότε πλειοψηφία, η οποία σήμερα είναι μειοψηφία…. κ.ο.κ.





neaoikonomiki
  




τ.105 Μετεξεταστέες… εξεταστικές επιτροπές



Το αμαρτωλό παρελθόν δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για κάθαρση του πολιτικού συστήματος έστω και τώρα.

Στο κρεβάτι του (κομματικού) Προκρούστη των δύο κομμάτων εξουσίας μπήκαν από τη μεταπολίτευση μέχρι τώρα 45 προτάσεις για σύσταση εξεταστικών ή προανακριτικών επιτροπών για υποθέσεις με βαριές σκιές ή καραμπινάτα σκάνδαλα που εξόργισαν τους πολίτες.

Η διαχρονική πολιτική υποκρισία είχε ως αποτέλεσμα από αυτές να γίνουν αποδεκτές μόνον οι 15 και καμιά απολύτως να μην καταλήξει σε ένα κοινό πόρισμα των κομμάτων.
     Τακτικισμοί, ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και με εσωτερική στόχευση προς «ημέτερα» στελέχη, κρύβονταν πίσω από τον μαραθώνιο των επίσημων συνεδριάσεων και των κομματικών συσκέψεων που γίνονταν πίσω από κλειστές πόρτες. Οι στρατηγικές εστιάζονταν σε επικοινωνισμούς αναφορικά με την «ανάκριση» των προσώπων που καλούνταν να καταθέσουν ως μάρτυρες και κατέληγαν όλες ανεξαιρέτως στο κουκούλωμα.

Η αλήθεια δεν έφτασε ποτέ σε όλες τις πτυχές της στις εξεταστικές επιτροπές που έγραψαν τη δική τους θλιβερή ιστορία, στο όνομα της εφαρμογής του άρθρου 86 του Συντάγματος (αναφέρεται στις ποινικές ευθύνες υπουργών και υφυπουργών).
Σχόλια χρηστών

nemecis

Ας τελειώνει επιτέλους η φαρσοκωμωδία των “εξεταστικών επιτροπών”!

Η γνωστή μας φαρσοκωμωδία με τίτλο «Εξεταστικές-Πρανακριτικές Επιτροπές της Βουλής» θα συνεχιστεί, μετά τις εκλογές, με… νέα επεισόδια (παραπομπή πρώην υπουργών για το Βατοπέδι, εξεταστικές για Ζήμενς, ομόλογα, κυβερνητικές αποφάσεις του 2008-09 για την οικονομία και, αργότερα, για το Μνημόνιο του 2010 και… για ό,τι άλλο ήθελε υπαγορεύσει το κομματικό συμφέρον).

Πρωταγωνιστής-εισαγγελέας στη φαρσοκωμωδία αυτή η εκάστοτε κυβέρνηση, που, με την πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή, αποφασίζει ποιοι από τους πολιτικούς της  αντιπάλους, και πάντοτε μόνο απ’ αυτούς, θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη, κατηγορούμενοι για διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Παρότι έχει παγκόσμια αναγνωριστεί ότι κριτές που έχουν σχέσεις πολιτικής, ή άλλης, εξάρτησης –συμμαχίας ή αντιπαλότητας– με τους κρινόμενους αποκλείεται να είναι αντικειμενικοί και να αποδώσουν δίκαιο.

Παρότι στη χώρα μας έχει στην πράξη αποδειχτεί ότι αυτό που επιδιώκεται πάντα με τις “εξεταστικές επιτροπές” είναι να πληγεί ο πολιτικός αντίπαλος και να αποκομισθούν κομματικά οφέλη, όχι να διερευνηθούν  αντικειμενικά οι υποθέσεις και «να λάμψει η αλήθεια»

(«Ο θεσμός των εξεταστικών επιτροπών δεν προσφέρεται για τη διαλεύκανση σκανδάλων και την απόδοση ευθυνών. Με συμμετοχή κατά πλειοψηφία βουλευτών του κυβερνητικού στρατοπέδου οι εξεταστικές επιτροπές σπανίως προχωρούν σε βάθος. Κατά κανόνα εξυπηρετούν τις επικοινωνιακές ανάγκες όσων ζητούν τη σύστασή τους» επισημαίνει ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ν. Αλιβιζάτος, («Καθημερινή», 19.10.08)).

Η άσκηση δίωξης κατά υπουργών, για ποινικά αδικήματα που διέπραξαν κατά την ενάσκηση των υπουργικών τους καθηκόντων, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τη Δικαιοσύνη, χωρίς την “αρωγή” κομματικών “εξεταστικών επιτροπών”, αν η πρόθεση είναι η εύρεση της αλήθειας και η απονομή δικαιοσύνης.

Το πώς μπορεί να γίνει αυτό –η απεξάρτηση της δίωξης των υπουργών από τη Βουλή– σήμερα, και μέχρι την αναθεώρηση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος, το έχει υποδείξει ο καθηγητής Αλιβιζάτος στο άρθο του “Ποινική ευθύνη υπουργών: υπάρχει λύση”, στην “Καθημερινή” στις 12.7.09. Αντιγράφουμε από το σημαντικό αυτό άρθρο:…….

“Με την ισχύουσα ρύθμιση (άρθρο 86 Σ. και ν. 3126/2003) ο υπουργός ή πρώην υπουργός που κατηγορείται από τη Βουλή παραπέμπεται τελικά στο ακροατήριο μόνον ύστερα από κύρια ανάκριση, η οποία διεξάγεται με όλα τα δυνατά εχέγγυα, από ανακριτή και δικαστικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου περιβάλλονται με μείζονες εγγυήσεις.

Από την άλλη, με τη σημερινή ρύθμιση ο υπουργός απαλλάσσεται αμετακλήτως και μπορεί να επιστρέψει στην κοινωνία (και στην πολιτική) άμωμος και άσπιλος, αν το ίδιο δικαστικό συμβούλιο διαφωνήσει με τη Βουλή και κρίνει ότι οι κατηγορίες εναντίον του δεν ευσταθούν.

Εν όψει των ανωτέρω, ερωτάται: γιατί τα δύο μεγάλα κόμματα να μη συμφωνήσουν ότι κάθε φορά που θα διαβιβάζονται στη Βουλή στοιχεία εναντίον υπουργών ή πρώην υπουργών τους, θα τα υποβάλλουν χωρίς χρονοτριβή στο δικαστικό συμβούλιο της παρ. 4 του άρθρου 86 Σ. προκειμένου αυτό να αποφασίσει την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων;

Για να γίνει αυτό, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ χρειάζεται να δεσμευθούν σε ένα πράγμα: ότι οσάκις διαβιβάζονται στη Βουλή στοιχεία κατά υπουργού τους, η τελευταία θα ασκεί μόνον τύποις την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα αρμοδιότητά της, δηλαδή θα διώκει τον εγκαλούμενο χωρίς να ερευνά καθόλου την υπόθεση. Και τούτο, χωρίς προηγούμενη συζήτηση, με τυπική απλώς ψηφοφορία, στην οποία, αν τα δύο αυτά κόμματα συμφωνήσουν, θα είναι πολύ εύκολο να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 151 ψήφοι, παρά τη μυστικότητα της ψηφοφορίας.

Με αυτόν τον τρόπο και ο τύπος θα τηρείται (δηλαδή, η άσκηση δίωξης θα γίνεται από τη Βουλή) και η ουσία θα διασφαλίζεται (αφού οι εμπλεκόμενοι θα παραπέμπονται μόνον έπειτα από αμερόληπτη δικαστική κρίση)”.

Η λύση λοιπόν για να σταματήσει η φαρσοκωμωδία των εξεταστικών επιτροπών  υπάρχει, είναι απλή και αμέσως εφαρμόσιμη.

Αν τα δύο κόμματα εξουσίας θέλουν πράγματι “ο λαός να μαθαίνει την αλήθεια”, αν θέλουν πράγματι “να πηγαίνουν φυλακή οι κλέφτες” πολιτικοί και να επιστρέφουν “άμωμοι και άσπιλοι στην κοινωνία (και στην πολιτική)” οι τίμιοι, δεν έχουν παρά να την εφαρμόσουν, “εδώ και τώρα”.

Αν δεν το κάνουν, θα δείξουν για άλλη μια φορά την υποκρισία των λόγων τους!

news-gr.com

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjsaRUHuwX0wKe7cxaZ3l6CMCRinw5O7CGY_jPj-MeQ-EexXCt0DiGi6WOOp65WBN9bM1TEpnanFLoEyrP6Jwa0TrIHOQjiaPIZqoY8alS_Fk8OttEQIjHEAhbtI1ddAtWfQH84KH-Ag/s400/%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%B1+2.jpg


Η διαφθορά του συστήματος ή το σύστημα της διαφθοράς;

Σύμφωνα με άρθρα του τύπου, οι εξεταστικές επιτροπές δεν έχουν φτάσει σε κάποια αποκάλυψη, η οποία να δείχνει ότι το πολιτικό σύστημα όντως εξυγιαίνεται, καθώς κανείς δεν έχει αγγίξει τα ισχυρά πολιτικά, οικονομικά και δημοσιογραφικά συμφέροντα.

Αντίθετα, αρκούνται στη διάδοση φημών και στην αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων, κάνοντας τους πολίτες να αποστρέφονται περισσότερο το σύστημα, το οποίο όλο και περισσότερο θεωρείται σύμφυτο με τη διαφθορά....

 Καθημερινή

"Το στοίχημα της κάθαρσης"
 
Η κάθαρση, όμως, ακυρώνεται ως διαδικασία εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος όταν, όπως όλα δείχνουν, χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση σαν μέσο αποπροσανατολισμού και εκτόνωσης της κοινής γνώμης.


 Το Βήμα

"Η γενιά της αμφισβήτησης"

Άχαρος ο ρόλος, μισές οι αλήθειες, οι βουλευτές άλλοτε αποκαλύπτουν τους «επικηρυγμένους» και άλλοτε προστατεύουν το κόμμα, τον αρχηγό.


Μπορεί να υπηρετεί το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στα κόμματα ή και να διευκολύνει τους αρχηγούς να ξεμπερδεύουν μια και καλή με τους διαφωνούντες, αλλά αφήνει τους περισσότερους αδιάφορους.

Και συμβαίνει αυτό γιατί τα προβλήματα είναι βαρύτερα από τα πορίσματα των εξεταστικών και επειδή οι πολίτες ή καλύτερα η πλειονότητα των πολιτών έχει βγάλει τα συμπεράσματά της...

Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι της πολιτικής είναι ότι έχουν απέναντί τους το πιο νεανικό κομμάτι της κοινωνίας.

Κάμποσες εκατοντάδες χιλιάδες νέοι μεταξύ 25 και 35 ετών, με προσόντα, γνώσεις και δυνατότητες νιώθουν αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι σε ένα περιβάλλον ευτελισμένο και αβέβαιο, χωρίς πολλές ευκαιρίες.

Βλέπουν πολιτικούς και κόμματα που παλεύουν μόνο για τη διάσωσή τους και εξοργίζονται.
Αυτή η υπαμειβόμενη γενιά που δεν βρίσκει δουλειά αντίστοιχη με τα προσόντα, τις δεξιότητες και τις ικανότητές της δεν θα αντέξει.

Θα εγερθεί κάποια στιγμή και θα «κλωτσήσει» ό,τι βρει μπροστά της, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει τα δικά της γεγονότα, να χτίσει το δικό της μέλλον."


Ελευθεροτυπία

"Τα λάφυρα του Νέρωνα..."
 
"Στο τέλος θα κάνουμε και Εξεταστικές Επιτροπές για τις Εξεταστικές Επιτροπές.
Ομως. Εκτός απ' τον εξευτελισμό του πράγματος, είτε με τα πέντε πορίσματα (σαν να 'ταν πέντε φάσκελα) εις ό,τι αφορά το Βατοπέδι είτε με τις τοστεροφρυγανιέρες του κυρ Χριστοφοράκου, είναι σκάνδαλο (μόνον) η Ζήμενς, και δεν είναι σκάνδαλο το ξεπούλημα του ΟΤΕ στην Ντόυτσε Τέλεκομ;

Είναι σκάνδαλο (μόνον) τα σιφοράι και δεν είναι σκάνδαλο τα ληστρικά επιτόκια των Τραπεζών;
 
Είναι σκάνδαλο (μόνον) τα σπίτια του Ακη, και δεν είναι σκάνδαλο η υποθήκευση όλης της χώρας; της περιουσίας της; η εκσκλάβωση του εργασιακού της συστήματος;
 
Τι άλλαξε, οκτώ μήνες τώρα; Κόπηκαν οι μίζες και οι άχρηστοι υπερεξοπλισμοί; Σταμάτησε η αιμορραγία προς τις ΜΚΟ, η διασπάθιση στα Νοσοκομεία, το μπουρδολογείν στην εκπαίδευση; Δεν είναι όλα αυτά κι άλλα τόσα το μεγαλύτερο απ' όλα τα σκάνδαλα;
 
Και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι, έλεγε το προγονικό. Και τα σκάνδαλα θα έπρεπε να έχουν εξιχνιασθεί και η παθογένεια που τα γεννά θα έπρεπε να έχει αντιμετωπισθεί.
Αντιθέτως η κυβέρνηση τα θεραπεύει (με την έννοια του υπηρετεί) και τα δύο! και τα σκάνδαλα και τον μηχανισμό που τα γεννά.

Δεν ξέρει τι να διαλέξει κανείς όταν αναρωτιέται τι τον βλάπτει περισσότερο! Τα σκάνδαλα ή το σύστημα; Και δεν χρειάζεται! Το σύστημα είναι τα σκάνδαλά του. Μόνον με σκάνδαλα μπορεί να λειτουργεί πλέον, μάλιστα στην πιο απεχθή του μορφή. (Που πάει και για πολεμική)

Παγιδευμένη η κυβέρνηση (εκουσίως) μέσα σε αυτόν τον μονόδρομο της υποτέλειάς της στην άρχουσα τάξη (η οποία συνεχίζει να κονομάει, η οποία ετοιμάζει την επόμενη κρίση για να κονομήσει ακόμα περισσότερο), γενίκευσε αυτήν την υποτέλεια σε εθνικό επίπεδο..."

newstime.gr

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhlYG5BaCMGoLvcUnvYyxH_ZRMU5GirBVetYweEC1aHcAHYBdV9v24zCKUI4jkccDBte45aVy59ow_AthCRBWQrsKcGfpXmWDgeGDVZWPWBS1cjueCUY3AZif-L8yv_gZANPSQwpNW2sKM/s320/klefthis.jpg

....Δείτε τι γίνεται στις εξεταστικές επιτροπές. Βοά το πράγμα. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είναι χωμένα μέχρι τον λαιμό στις ακαθαρσίες και στην αρπαγή του δημοσίου συμφέροντος. Ένα πλήθος ανθρώπων πολύ μεγαλύτερο απ' όσο υποψιαζόμαστε προσπορίστηκε ίδια οφέλη πολύ μεγαλύτερα απ' όσα φανταζόμαστε και οι εξεταστικές επιτροπές μας πετάνε στα μούτρα την τάχαμου φίλεργο προσπάθεια έρευνας. Ποια, άραγε, είναι αυτά τα δύο κόμματα εξουσίας; Κανένα στόμα δεν το 'βρε και δεν το 'πε ακόμα. Κάπου πάει το μυαλό μας, αλλά δεν είμαστε και σίγουροι. Αλλά αυτό ακριβώς είναι το σχέδιο πολιτικής εξόντωσης. Του ελληνικού λαού. Ένα σχέδιο για να βουλιάξει μέσα στην ίδια του την καταισχύνη της ψοφοδεούς σιωπής και απραξίας. Και προς το παρόν πετυχαίνει.

αυγή


Ονόματα που είναι σβησμένα με διορθωτικό υγρό περιελάμβανε η κατάσταση που έφερε στη Βουλή ο πολιτικός προϊστάμενος της ΥΠΕΕ, καθιστώντας έτσι αδύνατο τον εντοπισμό αυτών που πήραν διάφορα «δωράκια» από τη Siemens. 

Ο ίδιος είπε ότι τα «δώρα» ήταν διάφορα αντικείμενα «ευτελούς αξίας», το θέμα όμως που προκύπτει από την όλη διαδικασία είναι τεράστιο. Από τη μία είναι ευθύς εμπαιγμός του ελληνικού Λαού και από την άλλη είναι σαν να βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσπάθεια για «κουκούλωμα» του όλου θέματος. 

Ονόματα δημοσιογράφων ουδέποτε ακούστηκαν, ενώ τα ονόματα των πολιτικών περιορίζονται σε αυτά του Α.Τσοχατζόπουλου και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ονόματα δηλαδή που ήταν γνωστά από παλαιότερα. Είτε λοιπόν είναι τελικά «άνθρακε» ο δήθεν θησαυρός είτε τα «παιχνίδια» που παίζονται στην εξεταστική θα οδηγήσουν στην πλήρη και ολοκληρωτική συγκάλυψη του θέματος…

newsblog.gr

Κόλαφος για το ελληνικό κοινοβούλιο και το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι το κοινοβουλευτικό φιάσκο της Γερμανίας.


Το πολυδιαφημισμένο και πολυσυζητημένο ταξίδι στο Μόναχο κλιμακίου βουλευτών της Εξεταστικής Επιτροπής κατέληξε στην απόλυτη αποτυχία. Ο Σίκατσεκ παρέπεμψε στον Χριστοφοράκο και ο Χριστοφοράκος είχε πάθει… αμνησία!

Τους κορόιδεψε μπροστά στα μάτια τους, ουσιαστικά τους χλεύασε, δηλώνοντας ότι δεν ξέρει τίποτε από όλα όσα ο ίδιος είχε καταθέσει ενώπιον της γερμανικής δικαιοσύνης (βλέπε εδώ) προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στην Ελλάδα, να δικαστεί στην Γερμανία και τελικά να μην είναι δυνατόν να ξαναδικαστεί στην Ελλάδα για το ίδιο αδίκημα.

Ερώτηση: Τι ακριβώς περίμεναν να τους πει ο Χριστοφοράκος; Στην καλύτερη περίπτωση και αν ήσαν τυχεροί, θα τους επαναλάμβανε όσα είπε στην γερμανική δικαιοσύνη. Αν τους έκανε την χάρη, θα επέστρεφαν με το ύφος του θριαμβευτή, κομίζοντας γλαύκα εις Αθήνας. Φυσικά δεν τους έκανε την χάρη.

Αποδεικνύεται άχρηστη η διαδικασία της εξεταστικής. Έχει καταλήξει σε οπερέτα, στην απόλυτη γελοιοποίηση....

...Ιώβεια είναι η υπομονή του λαού που εδώ και έναν χρόνο ανέχεται να βλέπει τους εκπροσώπους του να αναλώνονται – και μάλιστα σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης – με υποθέσεις που δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας.

Και να σκεφθεί κανείς πως όταν δόθηκε το περίφημο ημερολόγιο του Χριστοφοράκου, το έκαναν «χαρτοπόλεμο» μοιράζοντας ο καθένας στους δημοσιογράφους ό,τι τον συνέφερε.
Την ίδια ώρα που οι Έλληνες βουλευτές έπαιζαν χαρτοπόλεμο, την ίδια ώρα που η δικογραφία της Ζήμενς μπλόκαρε τα φωτοτυπικά των δικαστηρίων, με… εννέα εκατομμύρια αντίτυπα, προκειμένου αυτά να σταλούν στην Εξεταστική Επιτροπή, τον Μάρτιο του 2010, ο Χριστοφοράκος τα έβρισκε με την γερμανική Δικαιοσύνη, που εξέδιδε απόφαση, σύμφωνα με τον οποία ο κύριος αυτός καταδικαζόταν σε κάθειρξη 10 μηνών με αναστολή για το αδίκημα της συνέργειας σε απιστία σε βάρος της Ζήμενς. Επρόκειτο για ένα απλό πλημμέλημα που αφορούσε την διακινδύνευση χρημάτων της Ζήμενς!

Όλα αυτά αποτελούν μια απέραντη ντροπή. Με δεδομένο ότι οι μίζες δε αμφισβητούνται, με δεδομένο ότι ο Χριστοφοράκος έχει ομολογήσει ότι έδινε μίζες στην Ελλάδα, θα θέλαμε να μάθουμε το περιεχόμενο των ερωτήσεων που του υποβλήθηκαν και όλα όσα διαμείφθηκαν μεταξύ των βουλευτών και του Χριστοφοράκου.

Στο πρόσωπο των βουλευτών, ο Χριστοφοράκος δεν έφτυσε την Ελλάδα. Έφτυσε το ελληνικό πολιτικό σύστημα για το οποίο γνωρίζει πολλά και έχει κάθε λόγο να το περιφρονεί.

ο τύπος




Οι εξεταστικές της Βουλής, δεν θα μπορούσαν να βρουν ούτε τον ένοχο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου


Δηλαδή οι επιτροπές αυτές μας είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΧΡΗΣΤΕΣ ως κοινωνία. Μέχρι και επιζήμιες.

Διότι αθωώνουν, μη δυνάμενες να εντοπίσουν ενόχους και ευθύνες, πλευρές ενός πολιτικού συστήματος, του οποίου η σήψη, για να το πω κομψά, έχει ξεπεράσει κάθε όριο λήψης έκτακτων μέτρων. Κοινώς "μας πνίγουν τα σκατά" και οι αξιότιμοι και ακριβοπληρωμένοι βουλευτές μας, δεν μπορούν να βρουν ούτε μία από τις τρύπες του βόθρου.

Εχουμε έγκλημα. Οχι ένα. Εχουμε πολλά εγκλήματα. Εγκλήματα διαρκείας. Και όμως δεν έχουμε ενόχους. Ούτε έναν ένοχο. Ακόμη και όσοι ομολόγησαν κυκλοφορούν ελεύθεροι. Τέτοια παραγωγικότητα οι εξεταστικές των βουλευτών ...;

Θα σας πως γιατί δεν βρίσκουν ενόχους οι κ.κ. βουλευτές-αντιπρόσωποί μας (ο θεός να τους κάνει).

Δεν βρίσκουν ενόχους, όχι γιατί οι δράστες έκαναν τόσο καλά την δουλειά τους και έσβησαν όλα τα ίχνη τους. Δεν βρίσκουν ενόχους γιατί ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΟΥΝ. Μάλιστα.

Και δεν θέλουν να τους βρουν γιατί αν γίνει παραπομπή κάποιου με σοβαρές κατηγορίες και κινδυνέψει αυτός ο κάποιος να πάει φυλακή με σοβαρά χρόνια, θα αρχίσει να μιλάει. Τι να μιλάει! Να κελαηδάει. Και τότε θα αρχίσει το πραγματικό πανηγύρι. Διότι, όλοι έχουν στοιχεία για όλους.

Γι' αυτό επιμένω για εξεταστικές στις οποίες θα μετέχουν και ΚΛΗΡΩΤΟΙ πολίτες. Ναι, κληρωτοί πολίτες. Με κλήρο, με λαχνό. Οπως προβλέπει η δημοκρατία. Εξεταστική από βουλευτές ΚΑΙ κληρωτούς πολίτες. Διακόσιοι είναι αρκετοί.
Και τότε όλα τα εγκλήματα θα βρουν τον ένοχό τους.

 forza-grecia.pblogs.gr



Αχ αυτοί οι Έλληνες... Σκάνδαλα κι εξεταστικές στην εποχή του Τρικούπη
0 σχόλια

Οι παραπομπές πολιτικών σε προανακριτικές επιτροπές από εκδίκηση ή για καθησυχασμό της εξαγριωμένης κοινής γνώμης, ήταν φαινόμενο πολύ παλιό. Για κάθαρση δεν ετίθετο θέμα, διότι τότε, κάποιος θα πήγαινε φυλακή… 
Το 1891, ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, που κέρδισε τις εκλογές και ανέλαβε την εξουσία για να σπιλώσει τον αντίπαλο του Χαρίλαο Τρικούπη, συνέστησε εξεταστική επιτροπή για να τον παραπέμψει σε δίκη με τους υπουργούς του Γ. Θεοτόκη, Στ. Δραγούμη, Ν. Τσαμαδό και Δ. Βουλπιώτη για αιωρούμενα δήθεν σκάνδαλα…

Η σπίλωση του Τρικούπη είχε αρχίσει πριν από τις εκλογές και συνεχίστηκε μετά την ανάληψης της εξουσίας από τον Δηλιγιάννη και τον φιλικά προσκείμενο σ’ αυτόν Τύπο. Ο «Ρωμηός» μάλιστα είχε γράψει τότε: « Ως πότε παλληκάρια θα ζούμε νηστικοί, και θάναι σα μανάρια οι κυβερνητικοί;»

Η πολιτική του Τρικούπη, την εποχή εκείνη στηρίχθηκε περισσότερο στον δανεισμό παρά στη φορολογία, ευελπιστώντας στην αύξηση των κρατικών εσόδων από την οικονομική ανάπτυξη. Αργότερα στηρίχτηκε στους φόρους, ενώ ο Δηλιγιάννης στα εξωτερικά δάνεια.
Είναι γεγονός, ότι την εποχή εκείνη η Ελλάδα, σ’ ένα μεγάλο ποσοστό όφειλε την επιβίωσή της στους «Δανειστές» κι αυτά τα δάνεια μετατράπηκαν σε θηλιά στο λαιμό της. 
Το « δυστυχώς επτωχεύσαμε» το είπε ο Τρικούπης το 1893 στη Βουλή όταν επανήλθε στην εξουσία…Το Μάρτη του 1891, είκοσι Δηλιγιαννικοί βουλευτές καταθέτουν στη Βουλή πρόταση παραπομπής του Τρικούπη στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορητήριο για σκάνδαλα από: -Την προμήθεια χόρτου δια τα κτήνη της Φρουράς Αθηνών και Πειραιώς, την εκποίηση κτηνών του Στρατού, τις προκαταβολές στους υποστρατήγους Καραϊσκάκη ( 3.000 δρχ) και Ζυμβρακάκη(2.500 δρχ), την προμήθεια αρβυλών και καττυμάτων ( χονδρά δέρματα για μπάλωμα των φθαρμένων αρβυλών) και τα ενοίκια των στρατώνων της Χωροφυλακής Άρτας.
Στο κατηγορητήριο αναφερόταν ακόμα, οτι δάνεια 56 εκατ. δρχ. εις χρυσόν τα οποία, αντί να δαπανηθούν για τον σκοπό που ελήφθησαν, σπαταλήθηκαν στις λεγόμενες «συνήθεις και τακτικές ανάγκες της υπηρεσίας»…

Όταν ο Τρικούπης ανέβηκε στο βήμα, προτίμησε να επιτεθεί με δριμύτητα κατά της κυβέρνησης παρά να αμυνθεί. Δεν θα δώσω είπε εξηγήσεις στην πλειοψηφία της Βουλής που με παραπέμπει, αλλά στην δικαστική αρχή και τόνισε ότι πρόκειται για εκδίκηση που εκπορεύεται από ευτελή κομματικά συμφέροντα. Όσο μιλούσε, ο Δηλιγιάννης αμήχανος έπαιζε το κομπολόγι του...

Η δυναμική στάση του Τρικούπη έφερε σε δύσκολη θέση τον Δηλιγιάννη που επεδίωκε αναβολή της παραπομπής για να σέρνονται οι κατηγορίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην αγόρευση του εμφανίστηκε ως παντελώς αμέτοχος του κατηγορητηρίου, ότι τελούσε εν αγνοία, αλλά αφού ετέθη, είπε, ο μηχανισμός του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έπρεπε να προχωρήσει. Όσο μιλούσε, ο Τρικούπης διάβαζε την «Παλιγγενεσία»…

Με απούσα την αντιπολίτευση, ψήφισαν 91 βουλευτές και όταν ανακοινώθηκε η παραπομπή του Τρικούπη (64 ψήφους υπέρ, 27 κατά), ξέσπασαν επευφημίες και παρατεταμένα χειροκροτήματα. Το ίδιο έγινε και στις περιπτώσεις των υπουργών…

Όταν ο Δηλιγιάννης, που εκμεταλλεύτηκε κομματικά την δίωξη των αντιπάλων του, διαπίστωσε ότι η κοινή γνώμη πείστηκε ότι οι κατηγορίες ήταν ασήμαντες, δεν υπήρχε δόλος και δεν συνέτρεχε εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ανέκρουσε πρύμνα! Επικαλούμενος λόγους εθνικού συμφέροντος, εμφανίσθηκε στη Βουλή δηλώνοντας, ότι, αν και το πόρισμα της Ανακριτικής Επιτροπής είναι ορθό, εν τούτοις κατέληξε σε αντίθετο συμπέρασμα και παρακάλεσε τη Βουλή «να δειχθεί μεγάθυμος και δώσει αθωωτικήν ψήφον υπέρ του πρώην πρωθυπουργού».

Με νέα ψηφοφορία, η Βουλή απεφάνθη να μη γίνει κατηγορία εναντίον του Τρικούπη και των υπουργών του …. Ο Δηλιγιάννης αποχώρησε από τη Βουλή με αστυνομική συνοδεία ενώ μέγα πλήθος οπαδών του Τρικούπη συγκρότησε συλλαλητήριο από την Βουλή έως την κατοικία του ( στεγάζει σήμερα την ΑΤΕ στην Πανεπιστημίου) από τον εξώστη της οποίας ο μέγας πολιτικός τούς ευχαρίστησε θερμά.

Η κομματική αυτή εκμετάλλευση και πράξη εκδίκησης του Δηλιγιάννη εντάσσεται στις περιπτώσεις των σκευωριών που κατά καιρούς έχουν εμφανισθεί στον δημόσιο βίο της χώρας.

greekpanorama.blogspot.com


Συνέντευξη Δημ. Παπαδημούλη στο «Βήμα 99,5» (Π. Τσίμα) για πόρισμα του σκανδάλου Siemens



-    Τι σας κάνει να φοβάστε ότι το πόρισμα της Εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens θα είναι κατώτερο των προσδοκιών που έφταναν ακόμα και στην πρόβλεψη για την κατάθεση κοινού πορίσματος;

Πρώτον η έλλειψη ισχυρής πολιτικής  βούλησης από τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να βγάλουν τους σκελετούς που κρύβουν τα ντουλάπια τους στην υπόθεση της SIEMENS. Μην ξεχνάτε ότι οι βουλευτές-μέλη των εξεταστικών επιτροπών δεν κληρώνονται αλλά διορίζονται. Δεύτερον, η παράδοση των Εξεταστικών επιτροπών στην Ελλάδα, οι κομματικές σκοπιμότητες να υπερτερούν έναντι της απαίτησης της κοινής γνώμης.

Τρίτον οι πραγματικές δυσκολίες που προκύπτουν από το γεγονός ότι η Εξεταστική επιτροπή συστάθηκε με καθυστέρηση πολλών χρόνων και στο μεταξύ πάρα πολλά στοιχεία έχουν σβηστεί ενώ κρίσιμοι μάρτυρες έχουν διαφύγει, Καραβέλας-Χριστοφοράκος επί ΝΔ και Φόλκερ Γιούνγκ επί ΠΑΣΟΚ.

Τέταρτον, στην Γερμανία απ’ όπου και εισήχθη το σκάνδαλο SIEMENS-Ελλάς γιατί δεν πρόεκυψε από εθνικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες, από κρατική έρευνα ή από τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, εκεί λοιπόν το σκάνδαλο έχει κλείσει και θέλουν να το κλείσουν και το κομμάτι Ελλάς που παραμένει η μοναδική εκκρεμότητα.

Η Siemens έχει πληρώσει για τις δωροδοκίες που έχει κάνει παγκοσμίως και στην Ελλάδα. Μόνο  400 εκατ. ευρώ πρόστιμο πλήρωσε στις ΗΠΑ γιατί είναι εταιρία εισηγμένη και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στην Ελλάδα όμως το δημόσιο δεν έχει καν προσδιορίσει το ύψος της ζημίας και δεν έχει ζητήσει ούτε ένα ευρώ, με αγωγή για αστική αποζημίωση.

Επιπλέον έχουμε αυτή τη νομοθεσία περί ευθύνης Υπουργών που οδηγεί στην παραγραφή και την ατιμωρησία και η μόνη δυσκολία που έχουν τα δυο κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για να κουκουλώσουν το σκάνδαλο, όπως έκαναν και στο παρελθόν σε άλλες περιπτώσεις είναι ότι εδώ έχουμε δύο καραμπινάτες ομολογίες:

Πρώτον, μια απόφαση Γερμανικού δικαστηρίου που λέει ότι χρηματοδοτήθηκαν εκτός των άλλων και τα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και δεύτερον την ομολογία κάποιων προσώπων, συγκεκριμένα του κ. Μαντέλη  ότι ο ίδιος πήρε λεφτά και του κ. Τσουκάτου ότι πήρε λεφτά από τον κ. Χριστοφοράκο και τα έδωσε στο κομματικό ταμείο, γιατί εκεί έχουμε μια εξαίρεση ότι τα χρήματα πήγαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών και όχι σε σακούλες και βαλίτσες, όπως έγινε η διακίνηση του κύριου όγκου των μιζών.

Παράλληλα, ένα γεγονός που με κάνει απαισιόδοξο για την ποιότητα του πορίσματος και την αποκάλυψη της αλήθειας είναι ότι η Εξεταστική επιτροπή αφέθηκε μόνη της αβοήθητη. Αν την συγκρίνει κανείς με την αντίστοιχη Εξεταστική επιτροπή της Ισλανδίας, όπου ζήτησε την παραπομπή του ίδιου του πρώην Πρωθυπουργού μεταξύ άλλων, και είχε την βοήθεια 80 ειδικών «κομμάντος», η γεύση που μένει είναι πικρή.

Στην Γερμανία, στην έναρξη του σκανδάλου Siemens, οι δικαστές «μπουκάρισαν» με την βοήθεια ειδικών αστυνομικών για τους υπολογιστές και τους είπαν: «κάτω τα μολύβια» και πήραν τους υπολογιστές και τους σκληρούς δίσκους. Στην Ελλάδα ο κ. Ζαγοριανός είπε τηλεφωνικά: «αύριο θα έρθω να κάνω κατάσχεση, πείτε μου τι να κατασχέσω και ποιος θα μου τα δώσει».

Το δε υλικό χιλιάδων σελίδων από τον σκληρό δίσκο του κ. Χριστοφοράκου ακόμα δεν το έχουμε πάρει, για να το αξιολογήσουμε αφού μόλις πριν μερικές μέρες παραδόθηκε από την αρμόδια υπηρεσία Ηλεκτρονικού εγκλήματος του κ.Σφακιανάκη. Ψάχνουμε, δηλαδή «ψύλλους στα άχυρα».

Tο κυριότερο όμως είναι ότι δεν έχει διαφανεί μέχρι τώρα καμία διάθεση των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να τολμήσουν κάτι διαφορετικό από τα τετριμμένα. Μπορούν, αν το θέλουν. Στο κάτω-κάτω όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Siemens, ούτε ο κ. Παπανδρέου ούτε ο κ. Σαμαράς ήταν αρχηγοί των κομμάτων.

Aπό την άλλη, αν γίνουμε στο ίδιο έργο θεατές και δούμε πέντε πορίσματα όσα είναι και τα κόμματα της Βουλής, καταλαβαίνετε ότι το κοινωνικό σοκ θα είναι μεγάλο.

Η εικόνα συγκάλυψης υπάρχει σκάνδαλο αλλά δεν υπάρχουν ένοχοι θα εξοργίσει τον κόσμο και όλοι το φοβούνται αυτό, κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα  που εμπλέκονται στην σκανδαλώδη υπόθεση. Με αλλά λόγια, είναι πολύ «χοντρό το πράγμα για να το κουκουλώσεις».

Παραταύτα, είμαι  επιφυλακτικός γιατί αν ήθελαν τα δύο κόμματα να επιδείξουν ισχυρή πολιτική βούληση ανεξάρτητα από την δράση της Εξεταστικής επιτροπής και της Δικαιοσύνης θα είχαν προχωρήσει και στο πεδίο της κομματικής κάθαρσης.

Το ΠΑΣΟΚ για το περίφημο 1 εκατομ. μάρκα που πήρε ο κ. Τσουκάτος δεν έχει δώσει σαφή και πειστική απάντηση. Στην περίπτωση του κ. Τσοχατζόπουλου η αναστολή της κομματικής ιδιότητας μόνο, όταν υπάρχει όλο αυτό το προκλητικό και περίεργο  περιουσιακό απόθεμα δεν αρκεί. Σημειώστε ότι σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη, το ΣΔΟΕ μόλις πριν λίγες μέρες άρχισε να ψάχνει την υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

Η δε Εξεταστική επιτροπή με ευθύνη του κ. Προέδρου κ. Βαλυράκη εμφανίζει μια εξάμηνη καθυστέρηση στην υποβολή του αιτήματος να ψαχθούν και τα περιουσιακά στοιχεία του κ.Τσοχατζόπουλου, ενώ ομοφώνως για τους υπολοίπους, είχε αποφασισθεί από τον Ιούνιο να πραγματοποιηθεί ενδελεχής έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων τους.

Για τον κ. Τσοχατζόπουλο η έρευνα ξεκίνησε μόλις τον Δεκέμβριο μετά από δική μου ένσταση.

-    Υπάρχει ένα πρακτικό πρόβλημα. Πρέπει 20 Ιανουαρίου να παραδώσετε το πόρισμα, την στιγμή που δεν έχετε στα χέρια σας τις 15.000 σελίδες από τα αρχεία του σκληρού δίσκου του κ. Χριστοφοράκου κι ενώ το ΣΔΟΕ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τις εργασίες του. Τι πόρισμα μπορεί να βγει;

Να λάβετε υπόψη σας  επιπρόσθετα, ότι ενώ είχαμε συμφωνήσει από 10 Ιανουαρίου κάθε μέρα εντατικές συνεδριάσεις προκειμένου να αυξήσουμε τους ρυθμούς των διεργασιών ακόμα δεν έχει οριστεί η εναρκτήρια συνεδρίαση. Αναγκάστηκα να στείλω επιστολή στον κ. Βαλυράκη. Μαθαίνω ότι συνεδριάζουν στο Μαξίμου γι’ αυτό και ότι εχθές υπήρξε πολύωρη συνεργασία μεταξύ του κ. Βαλυράκη και του κ .Τζαβάρα για το ίδιο θέμα του πορίσματος αλλά η Εξεταστική Επιτροπή, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, οι νόμοι και η δεοντολογία δεν κάνει αυτό που πρέπει.

-    Εσείς, προσωπικά, με την συμμετοχή σας στην Εξεταστική όλο αυτόν τον καιρό, έχετε καταλήξει σε ώριμα συμπεράσματα για την απόδοση ευθυνών για το σκάνδαλο Siemens;

Επιλέγω προσωπικά να μην υποκαθιστώ την λειτουργία μου στην Εξεταστική επιτροπή από τις δημόσιες συνεντεύξεις. Πρώτον, επιβάλλεται να προχωρήσουμε στην σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Δεύτερον, αναμένω την πρόταση Βαλυράκη για την απόδοση ευθυνών σε πρόσωπα για να διαβουλευθούμε με τους συναδέλφους μου εντός της λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής.

Τρίτον, πολύ φοβούμαι ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της αλήθειας για το σκάνδαλο Siemens δεν πέρασε από την αίθουσα της Εξεταστικής Επιτροπής. Τέταρτον, δεν είχαμε την παραμικρή βοήθεια σαν Εξεταστική Επιτροπή, από τις αρμόδιες αρχές, που η φύση τους το επιβάλλει, να ψάχνουν το οικονομικό έγκλημα ανεξάρτητα  αν υπάρχει ή όχι Εξεταστική επιτροπή ή όχι.

Μακάρι να διαψευστώ και να πέσω έξω. Δεν έχει οριστεί καν δίκη, η προκαταρτική έρευνα για το σκάνδαλο της Siemens διεξήχθη από τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς με όρους ντροπής για την Ελληνική Δικαιοσύνη.  Έρχεται ενεχόμενος στην υπόθεση ο εκάστοτε καταθέτει ένα πολυσέλιδο υπόμνημα που έχει συνταχθεί από έναν πολύπειρο και ακριβοπληρωμένο δικηγόρο και η μοναδική ερώτηση του δικαστικού-ανακριτή είναι: «έχετε να συμπληρώσετε κάτι;»

Μ ‘ αυτό τον τρόπο εμφανίζονται κάποιοι μεγαλοσχήμονες στη χώρα μας, να μας «τρίβουν στη μούρη» δεκάδες απαλλακτικά βουλεύματα για υποθέσεις που το κοινό αίσθημα κατά συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί σκανδαλώδεις.


Γράφει ηΣοφία Βούλτεψη
Αν ο Αυστριακός οικονομολόγος που κατέθεσε την μηνυτήρια αναφορά για τα swaps της περιόδου 2000-2001 ήξερε πώς, πού και ..
γιατί θα έληγε τόσο άδοξα η πρωτοβουλία του, θα προτιμούσε να του κοβόταν το χέρι!

Η περιπέτεια του συγκεκριμένου εγγράφου είναι κάτι το απίστευτο: Κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από εκεί διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, έγινε προκαταρκτική έρευνα όπου διαπιστώθηκε η εμπλοκή πολιτικών προσώπων, η δικογραφία διαβιβάστηκε (ελέω κατάπτυστου άρθρου 86 του Συντάγματος) στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εκείνος ανέθεσε σε αντεισαγγελέα να εξετάσει αν έπρεπε να διαβιβαστεί στη Βουλή και ο τελευταίος (πάντα ελέω άρθρου 86) έκρινε πως ναι, έπρεπε, «αμελλητί» να διαβιβαστεί στη Βουλή – το γνωστό κενοτάφιο όλων των υποθέσεων.

Αν τελικά στηθεί άλλη μια εξεταστική – αυτή τη φορά για την οικονομία, αφού πρόκοψαν όλες οι άλλες – η υπόθεση των swaps δια των οποίων τεχνητά μειώθηκε το ελληνικό χρέος, πιθανότατα να μην εξεταστεί.

Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός, αφού αρχικά είπε ότι στο μικροσκόπιο θα μπει και αυτή η περίοδος, μετά υπαναχώρησε (για να μην κακοκαρδίσει τον κ. Σημίτη) και είπε έβαλε «φράχτη» στην έρευνα, δηλώνοντας πως αυτή θα περιοριστεί στην περίοδο 2007-2009!
Αλλά ακόμη και αν εξεταστούν όλα, ποιοι θα τα εξετάσουν;

Δεν είναι η πρώτη φορά που το λέω: Εξεταστικές επιτροπές απαρτιζόμενες από εκπροσώπους κομμάτων, πρόσωπα δηλαδή που δεσμεύονται από τις πολιτικές αποφάσεις των κομμάτων τους, είναι μια σκέτη κοροϊδία.

Σε καμιά άλλη χώρα οι κρίνοντες δεν είναι και κρινόμενοι. Και αυτό το έχω ξαναγράψει: Στη Βρετανία, τα γελοία έξοδα των βουλευτών ελέγχθηκαν από τον συνταξιούχο ανώτατο υπάλληλο Σερ Τόμας Λεγκ, ο οποίος έκανε την έρευνά του ταχύτατα, έβγαλε πόρισμα με το οποίο αποκαλούσε αναξιοπρεπείς τους Βρετανούς βουλευτές και αμέσως ψηφίστηκε νόμος με αναδρομική ισχύ, βάσει του οποίου ήδη ένας βουλευτής καταδικάστηκε σε 18μηνη φυλάκιση.

Στην Ισλανδία, η έρευνα που οδήγησε (επίσης ταχύτατα) στην παραπομπή δύο πρώην πρωθυπουργών ήταν τριμελής, αποτελούμενη από έναν δικαστικό, έναν κοινοβουλευτικό και μια Ισλανδή καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Yale.

Αλλά ακόμη και αν στηνόταν αυτή η επιτροπή, είναι βέβαιο ότι οι εργασίες της θα κρατούσαν χρόνια και πάλι δεν θα έβγαινε τίποτε, διότι τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου ΔΕΝ γνωρίζουν Οικονομικά.

Συμφωνώ με τον υπουργό Άμυνας Βαγγέλη Βενιζέλο ότι τώρα πρέπει να επιδιωχθεί η σύμπνοια και επομένως δεν πρέπει να στηθεί εξεταστική για την Οικονομία. Διαφωνώ, όμως, με την πρότασή του για δημιουργία διακομματικής επιτροπής που θα εξετάσει το παρελθόν και θα λάβει αποφάσεις για το μέλλον. Για τον απλούστατο λόγο ότι ΔΕΝ θα βρεθούν πρόσωπα που γνωρίζουν από Οικονομία, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των μελών της Επιτροπής.

Υπό αυτήν την έννοια, συμφωνώ και με τον πρώην υφυπουργό Πέτρο Δούκα, που υποστηρίζει ότι η υπόθεση πρέπει να ανατεθεί σε επιτροπή σοφών και όχι σε «ασχέτους». Διαφωνώ, όμως, με τα πρόσωπα που προτείνει. Ο κ. Παπαδήμος είναι αυτή τη στιγμή σύμβουλος του πρωθυπουργού και επομένως δεν μπορεί να αναλάβει ρόλο ελεγκτή. Και ο νομπελίστας Πισσαρίδης δεν γνωρίζει πολλά από την ελληνική πραγματικότητα.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι δύσκολο να βρεθούν τα πρόσωπα. Για παράδειγμα, μπορούν να αναλάβουν το έργο αυτό προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους και εντιμότητας, όπως οι δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Αγαπητός και Μανώλης Δρεττάκης, στους οποίους δεν επετράπη να κάνουν την δουλειά τους.

Έτσι, οι άνθρωποι, αν και γνωρίζουν πολύ καλά τα θέματα, βρέθηκαν (για ευνόητους λόγους) στο περιθώριο και αυτή την στιγμή δεν συνδέονται, ούτε εξαρτώνται από κανένα κόμμα.
Οπωσδήποτε πάντως, την κατάσταση πρέπει να πάρουν στα χέρια τους άνθρωποι που γνωρίζουν από Οικονομία. Για να σταματήσουν οι πειραματισμοί και οι αλαζονείες που καταστρέφουν τη χώρα.

Όσο για την (νέα) εξεταστική για την σπατάλη στη δημόσια υγεία που πρότεινε χθες η κ. Μπακογιάννη, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως, αν στηνόταν, θα είχε την τύχη των άλλων. Την ίδια τύχη που θα έχει και η άρτι αφιχθείσα στη Βουλή δικογραφία για τις ρουσφετολογικές προσλήψεις στην ΑΜΕΛ.

Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό από όλους: Η Βουλή δεν είναι δικαστήριο. Και οι βουλευτές δεν είναι δικαστές. Διότι οι δικαστές μελετούν και ενημερώνονται προκειμένου να φθάσουν σε ασφαλή κρίση. Δεν ασχολούνται με ρουσφέτια…
http://www.elzoni.gr/

Τελικά οι εξεταστικές επιτροπές θα κοστίσουν περισσότερο από τα …σκάνδαλα


Αν αυτό δεν είναι σκάνδαλο – πρόκληση προς το λαό που καλείται να κάνει θυσίες, τότε η έννοια του σκανδάλου στην Ελληνική δημοκρατία δεν υφίσταται. Οι βουλευτές, που μας κάνουν κήρυγμα για την οικονομική κρίση, την πάρτη τους την βολεύουν μια χαρά. Μάχες δίνουν για να συμμετάσχουν στις εξεταστικές επιτροπές ( άλλη παρωδία κι αυτή ) για να πέφτει το παραδάκι στη τσέπη. 
Πιστοί στο γνωστό «είναι πολλά τα λεφτά Άρη» τσεπώνουν τα ποσά συμμετοχής στις επιτροπές, λές και δεν είναι η συμμετοχή τους μέρος των βουλευτικών καθηκόντων τους. Κατά τη γνώμη μας, εκτός από το κακό παράδειγμα που δείχνουν, πρέπει να μπει τέλος σ’ αυτό το βο(υ)λευτικό σκάνδαλο που η βουλευτική συντεχνία καθιέρωσε για τον εαυτό της. Διότι στο τέλος το ερώτημα που προκύπτει, είναι αν τα σκάνδαλα κόστισαν περισσότερο ή λιγότερο από τις εξεταστικές επιτροπές με τις βουλευτικές αμοιβές!

Παρωδία εξεταστικών


Οι εξεταστικές επιτροπές έχουν αναδειχτεί σε ένα θαυμάσιο μέσο ανακύκλωσης και απόσβεσης της διαφθοράς, αυτού του εντελώς απαραίτητου λιπαντικού της μηχανής της «υγιούς επιχειρηματικότητας».
Όπως έχει πανηγυρικά αποδειχτεί, από τη Siemens έως τα δομημένα ομόλογα και τα οπλικά συστήματα, οι ρίζες βρίσκονται στο αμαρτωλό πλέγμα: πολυεθνικό κεφάλαιο – εγχώριοι υπεργολάβοι – δικομματισμός. Εξυπηρετούν ταυτόχρονα οι εξεταστικές τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες αποπροσανατολισμού και κατασκευής ενός στημένου σκηνικού.
Αυτά ακριβώς τα αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης του δικομματικού αστισμού επιβεβαιώθηκαν με την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. 
Δύο νέα στοιχεία έχουν αξία εδώ. Το πρώτο: έχουν συσσωρευτεί πολλά και δεν είναι εύκολη υπόθεση η συγκάλυψη, πολλές υποθέσεις έχουν διαχρονικό χαρακτήρα και προφανή δικομματική συνενοχή. 
Το δεύτερο: η χρονική συγκυρία δημιουργεί ένα εκρηκτικό δυνητικά μείγμα της οικονομικής κρίσης, της λαϊκής οργής και της απαξίωσης του πολιτικού κατεστημένου. Η κυβερνητική πλειοψηφία αξιοποιεί τις εξεταστικές επιτροπές ως επικοινωνιακές επιδείξεις κάθαρσης, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ως ευκαιρία εσωκομματικής εκκαθάρισης ή συσπείρωσης.
Έχουμε, πλέον, τα δεδομένα για το Βατοπέδι και τη Siemens. Η ολοκλήρωση της επιτροπής για το Βατοπέδι καταλήγει, κατά το σύνηθες, σε διαφορετικά πορίσματα. 
Το ΠΑΣΟΚ αθωώνει τα στελέχη της δικής του κυβερνητικής θητείας, που άνοιξαν το δρόμο της άθλιας συναλλαγής και αφού φέρθηκε με το γάντι στον πρώην πρωθυπουργό, παραπέμπει όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς της Ν.Δ., εκ του ασφαλούς, αφού για την παραγραφή θα αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο. 
Η Ν.Δ. από την άλλη, από κοινού με το ΛΑΟΣ και το συγκρότημα Αλαφούζου (με ασυγκράτητη βουλιμία προσβλέπει στις «μεγάλες δουλειές» στην καρδιά της κρίσης), επιχείρησε την ολοκληρωτική «κάθαρση»: δεν υπήρξε κανένα σκάνδαλο! 
Ενδιαφέρουσα πρόβα για τι σημαίνει στο θαυματουργό «μείγμα πολιτικής» η «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, που αποτελεί την προμετωπίδα του προγράμματός της Ν.Δ. για απαγκίστρωση από το μνημόνιο. Κατά τα άλλα, η ηγεσία Σαμαρά επιβεβαίωσε τη συμμαχία της με την πλευρά Καραμανλή στις δύσκολες ισορροπίες της δεξιάς παράταξης.

Η πορεία της εξεταστικής για τη Siemens δεν αντέχει σε σχολιασμό. Το τελευταίο επεισόδιο της φαρσοκωμωδίας: ταξίδι στη Γερμανία, όπου απαγορεύεται η ερώτηση «πού πήγαν τα λεφτά»....
e-dromos.gr

Τα λερωμένα τ’ άπλυτα, τα... παραγεγραμμένα

thumb

Η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη συναγερμού σε ό,τι αφορά τις εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή που εξετάζουν την υπόθεση της Siemens, του Βατοπεδίου και των ομολόγων, έχει ξεκινήσει στα κόμματα, «φυσικά» χωρίς να έχει προκύψει κάποιο πόρισμα που να καταλογίζει ευθύνες στα πολιτικά πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση. Οι περιβόητες υποσχέσεις των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων ότι θα ματώσουν αρκεί να βρεθεί η αλήθεια, φαίνεται ότι ανήκουν στο μακρινό παρελθόν....

ποντίκι







White Collar Crime

Βιομηχανία Εξεταστικών Επιτροπών

Ε, όχι και δεν παράγει η χώρα, κύριοι της Ε.Ε., της Κομισιον, του Eurogroup, του ECOFIN, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και των 8 Ισχυρών του πλανήτη! Υπάρχουν προϊόντα που η χώρα μας παράγει εδώ και χρόνια, μοναδικά στον κόσμο. Απλώς ο κόσμος δεν τα έχει πάρει χαμπάρι. Παράδειγμα; Οι εξεταστικές επιτροπές που συστήνονται κάθε τόσο στη Βουλή.

Καμία χώρα της ευρωζώνης δεν έχει να επιδείξει τέτοια παραγωγικότητα σε ανάλογες επιτροπές, για όλων των ειδών τα «φρούτα». Τι θέλετε; Για το Χρηματιστήριο; Για οπλικά συστήματα; Για τα σκάνδαλα; Για ρασοφόρους; Για το πώς κάποιοι έδιναν δωράκια σε πολιτικούς για να σπρωχτούν οι συμβάσεις κάποιων εταιρειών;

Θα μου πείτε, εκτός από την «παραγωγή» εξεταστικών, μετράει και το αποτέλεσμα. Εντάξει, εδώ χάνουμε λίγο. Γιατί, συνήθως, το ένα κόμμα εξουσίας δείχνει το άλλο ως υπεύθυνο και στο τέλος κανείς δεν τιμωρείται. Ούτε καν κοινή εκτίμηση για το «τις πταίει» δεν γίνεται κατορθωτό να συνταχθεί.

Εξού και το παράπονο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου ότι θα ήθελε, βρε αδερφέ, να δει κάποιον να μπαίνει φυλακή για την υπόθεση «λαδώματος» της Siemens – για την οποία υπόθεση έχει επίσης συσταθεί εξεταστική επιτροπή, μία από τις πέντε για το 2010 με τη νέα κυβέρνηση....

....Χαμένη σε έναν ελληνικό «λαβύρινθο του Πάνα», η όποια επιτροπή, δέσμια των πολιτικών σκοπιμοτήτων, δεν πρόκειται βεβαίως να αποκαλύψει τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή, λόγω ακριβώς του δημόσιου χρέους, κάθε ελληνική οικογένεια αυτή τη στιγμή χρωστάει κατά μέσο όρο 90.000 ευρώ. Επίσης λόγω του δημόσιου ελλείμματος για το 2009, κάθε οικογένεια ξόδεψε 10.000 παραπάνω απ’ ό,τι αντιστοιχούσαν στην εγχώρια παραγωγή προϊόντων.

Επίσης οι παροικούντες στο ελληνικό κοινοβούλιο –που δήλωσαν ότι στο Δημόσιο παγώνουν οι προσλήψεις και από του χρόνου για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα προσλαμβάνεται μόλις ένας– δεν θα μας πουν ποτέ ποιος φταίει που το 2009 για κάθε έναν που αποχωρούσε για σύνταξη, προσλαμβάνονταν δύο! Τέτοια «παραγωγικότητα»...

Κι όμως, η εξεταστική επιτροπή για την οικονομία κατά πάσα πιθανότητα θα συσταθεί και θα προβληθεί στο εξωτερικό ως ένα ακόμη βήμα αυτογνωσίας της χώρας για το χάλι μας. Αλλά είπαμε. Ορισμένα προϊόντα εγχώριας παραγωγής είναι υπεράνω πάσης φαντασίας. Απορώ πώς οι «κουτόφραγκοι» δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη τον τρόπο μέσω επιτροπών να διορθώνουν τα κακώς κείμενα στις χώρες τους.

Πάντως, για τον κ. Πάγκαλο, βλέπω να μένει με το παράπονο. Δυστυχώς, της φυλακής τα σίδερα είναι –μόνο– για τους λεβέντες...

athensvoice.gr



Τίτλοι τέλους για το Βατοπέδι! Δεν ήταν τελικά ποτέ σκάνδαλο;



- Α.Πάγος: Δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για Δούκα, Μπασιάκο και Κοντό
- Είχαν παραπεμφθεί από το πόρισμα της προανακριτικής στο δικαστικό συμβούλιο
- Το είχε αποκαλύψει το Newsit από τη νύχτα της παραπομπής των τριών!

Δεν υπήρξε τελικά ποτέ σκάνδαλο στην υπόθεση του Βατοπεδίου; Σε πολιτικό επίπεδο απ' οτι φαίνεται όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του Αρείου Πάγου θεωρεί οτι έχουν παραγραφεί οι όποιες ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών της ΝΔ, Πέτρου Δούκα, Ευάγγελου Μπασιάκου και Αλέξανδρου Κοντού....
 























newsit.gr




Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος: Η βουλευτική ασυλία