13/11/10

Σχέδιο για να λάμψει ξανά το κέντρο

Με... συνταγή από το εξωτερικό, που περιλαμβάνει πάταξη της μικροεγκληματικότητας, ανακατασκευή ερειπωμένων κτιρίων, αναπλάσεις και συστηματική αστυνόμευση, το κέντρο θα αποκτήσει ξανά τη χαμένη του αίγλη, υποστηρίζουν οι ξενοδόχοι της Αθήνας

Οι ξενοδόχοι του κέντρου της Αθήνας, βλέποντας τα έσοδά τους να έχουν σημειώσει «βαθύ μακροβούτι», καταφεύγουν στη διεθνή εμπειρία και προτείνουν λύσεις που εφαρμόστηκαν σε μεγαλουπόλεις του εξωτερικού, όπως η Νέα Υόρκη, η Φρανκφούρτη, η Βαρκελώνη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Σικάγο.












Στην πολυσέλιδη μελέτη που συντάσσει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, μελετώνται βασικές θεωρίες αντιμετώπισης της αστικής εγκληματικότητας. «Σχεδόν παντού προέκυψαν αντίστοιχα προβλήματα, αλλά πουθενά δεν τα άφησαν να αλλοιώσουν την τουριστική εικόνα και τις βασικές λειτουργίες της πόλης», επισημαίνει ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΤΕΠ, Κυριάκος Ρερρές.
Ο ίδιος μιλά για τη «θεωρία των σπασμένων παραθύρων» που διατυπώθηκε από δύο Αμερικανούς κοινωνιολόγους (Wilson και Kelling) το 1982 και απασχόλησε όσο καμία άλλη τους κοινωνικούς επιστήμονες και τις αστυνομικές αρχές. Βασίζεται στην ιδέα πως η εγκατάλειψη ενισχύει την προδιάθεση ατόμων με παραβατική ή αντικοινωνική συμπεριφορά. Με άλλα λόγια, αν αφήσεις κάποια μικρά προβλήματα άλυτα, θα βρεις αργότερα μπροστά σου ένα πολύ μεγαλύτερο και δισεπίλυτο πρόβλημα...
«Ηταν προβλέψιμο ότι γκέτο θα δημιουργηθούν στην περιοχή γύρω από την Ομόνοια», λέει ο κ. Ρερρές και διευκρινίζει: «Εκεί το κτιριακό δυναμικό ήταν πολύ παλιό, οι δρόμοι εξαιρετικά στενοί, δεν υπήρχαν κοινόχρηστοι δημόσιοι χώροι». Ο ίδιος λέει πως τώρα πρέπει να «επισκευαστεί» το κέντρο και να παταχθεί η μικροεγκληματικότητα. Επόμενο βήμα είναι αυτό που έχει ονομαστεί διεθνώς gentrification -λέει η μελέτη του ΙΤΕΠ- η ενθάρρυνση δηλαδή της «επανάκτησης» του κέντρου από μεσαία και ανώτερα κοινωνικά στρώματα, συνήθως καλλιτέχνες, που υιοθετούν έναν μποέμ τρόπο ζωής. Πρωτοβουλίες τέτοιου τύπου έχουν ληφθεί σε πόλεις όπως το Ρότερνταμ, το Μπιλμπάο, η Γλασκόβη, το Παρίσι, η Ρεν.
Εικόνα

Εικόνα
Zoom in (real dimensions: 646 x 412)Εικόνα
Εικόνα
Πατησιων υψος Ιουλιανου - και τα 2 κτιρια υπαρχουν ακομα
Εικόνα

Zoom in (real dimensions: 800 x 567)Εικόνα
το αγαλμα του Κολοκοτρωνη στην αρχικη του θεση

Εικόνα

Zoom in (real dimensions: 800 x 581)Εικόνα
Πανεπιστημιου

Zoom in (real dimensions: 800 x 584)Εικόνα
Ομονοια

Zoom in (real dimensions: 800 x 538)Εικόνα
Ομονοια - κατασκευη του υπογειου σταθμου

Zoom in (real dimensions: 733 x 1023)Εικόνα
Κολωνακι

Zoom in (real dimensions: 800 x 593)Εικόνα

Zoom in (real dimensions: 800 x 587)Εικόνα
κατασκευη του μνημειου του Αγνωστου Στρατιωτη

Zoom in (real dimensions: 738 x 1024)Εικόνα
Κολωνακι

Zoom in (real dimensions: 756 x 1023)Εικόνα
αιθουσα στο κτιριο της Ακαδημιας

Zoom in (real dimensions: 800 x 618)Εικόνα


Zoom in (real dimensions: 800 x 578)Εικόνα
rex

Zoom in (real dimensions: 800 x 590)Εικόνα
απο Συνταγμα - στο βαθος το κτιριο του μετοχικου ταμειου στρατου - πριν υπηρχαν στο σημειο αυτο οι σταβλοι του βασιλεα

Zoom in (real dimensions: 800 x 569)Εικόνα
Ανακτορα

Zoom in (real dimensions: 800 x 583)Εικόνα

Zoom in (real dimensions: 745 x 1024)

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Στρατηγικές για την αποτροπή του εγκλήματος
Αρχιτέκτονες, εγκληματολόγοι και πολεοδόμοι έχουν προτείνει:
1 Παράθυρα με θέα στα πεζοδρόμια και στους χώρους στάθμευσης και όχι σε εσωτερικές περίκλειστες αυλές.
2 Ανοιγόμενα παράθυρα που προσφέρουν την αίσθηση ότι οι ένοικοι μπορούν να δουν έξω.
3 Ανεμπόδιστη θέα των διερχόμενων οδηγών αυτοκινήτων σε πλατείες, πάρκα και δημόσιους χώρους. Στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς από υαλοπετάσματα, όχι συστάδες θάμνων στα πεζοδρόμια.
4 Καλά φωτισμένα σημεία διέλευσης πεζών: χώροι στάθμευσης, στάσεις λεωφορείων, έξοδοι κτιρίων, τηλεφωνικοί θάλαμοι.
5 Πολλά φώτα χαμηλής έντασης και όχι προβολείς με εκτυφλωτικές αντανακλάσεις. Φωτισμός στο μέσο ύψος του ανθρώπου.
6 Σωστή συντήρηση των φωτιστικών σωμάτων, ώστε να μη μένουν καμένες ή σπασμένες λάμπες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
7 Αποφυγή κατασκευών που επιτρέπουν την πρόσβαση σε στέγες ή ανώτερους ορόφους.
8 Ακανθώδη φυτά δίπλα από φράκτες που διαχωρίζουν τον δημόσιο από τον ιδιωτικό χώρο, για να δυσχεραίνουν τη διαφυγή.

Ομόνοια (1940)

Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν

Η «μεταμόρφωση» ξένων μεγαλουπόλεων
Νέα Υόρκη: Το 1985 ο Τζορτζ Κέλινγκ, ο ένας από τους δύο κοινωνιολόγους που διατύπωσαν τη θεωρία των «σπασμένων παραθύρων», προσελήφθη ως σύμβουλος από τη δημοτική αρχή της Νέας Υόρκης. Στις κεντρικές συνοικίες καθαρίστηκαν οι τοίχοι από graffiti, καθώς στο μυαλό των περιοίκων συνδέονταν με την ύπαρξη οργανωμένων συμμοριών, καθαρίστηκαν οι σταθμοί του μετρό και εκδιώχτηκαν περιθωριακά άτομα.
Αργότερα εξελέγη δήμαρχος ο Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος υιοθέτησε το 1993 την πολιτική «της μηδενικής ανοχής». Η αστυνομία εφάρμοσε με μεγάλη αυστηρότητα τον νόμο στο κέντρο της πόλης. Πατάχτηκε το παραεμπόριο, απαγορεύτηκε η δημόσια κατανάλωση τροφίμων στο μετρό, η δημόσια ούρηση και εκδιώχτηκαν όλοι οι άνδρες που καθάριζαν τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων ή πωλούσαν μικροαντικείμενα στα φανάρια. Μελέτη του 2001 έδειξε πως η εγκληματικότητα στη Νέα Υόρκη σημείωσε απότομη πτώση μετά την εφαρμογή των μέτρων και συνέχισε να μειώνεται για τα επόμενα 10 χρόνια.
Φιλαδέλφεια: Με πρωτοβουλία του δήμου και ορισμένων επιχειρηματιών συνεστήθη ένας ημι-δημόσιος οργανισμός (Old Philadelphia Development Corporation), που ανέλαβε την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου. Ο δήμος έβαλε το 30% των κεφαλαίων, η πολιτειακή κυβέρνηση το 67% και οι κατασκευαστές το 3% του αρχικού κεφαλαίου. Μετά τις πρώτες πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις δημόσιων χώρων, η πρωτοβουλία των κινήσεων πέρασε στις τράπεζες που χρηματοδότησαν μαζικά την αναπαλαίωση των παλιών κτιρίων.
Φρανκφούρτη: Στο ιστορικό κέντρο της Φρανκφούρτης ανακατασκευάστηκαν όλα τα ιστορικά κτίρια και σε ορισμένες περιπτώσεις ανεγέρθηκαν νέα που σεβάστηκαν τον αρχιτεκτονικό ρυθμό των παλαιότερων κτιρίων. Σε πολλές περιπτώσεις κατασκευάστηκαν μεταμοντέρνα κτίρια, με σαφείς αναφορές στις μορφές και την κλίμακα των ιστορικών κτιρίων. Σε όλες τις περιπτώσεις η προσπάθεια ενισχύθηκε από την εγκατάσταση μεγάλων δημόσιων οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού, όπως μουσεία, γκαλερί, θέατρα και πολυχώροι καλλιτεχνικής έκφρασης. Προωθήθηκαν, επίσης, οι γραφειακές χρήσεις και η ανάπτυξη της τουριστικής υποδομής.
Αποτελέσματα
Το πείραμα της Μασαχουσέτης
Το 2005 τα πανεπιστήμια του Harvard και του Suffolk σε συνεργασία με την αστυνομία της Μασαχουσέτης μελέτησαν την εγκληματικότητα σε 34 επικίνδυνα σημεία στην πόλη Lowell. Στα μισά βελτιώθηκε σημαντικά ο φωτισμός των κοινόχρηστων χώρων, συντηρήθηκαν οι προσόψεις των κτιρίων, καθαρίστηκαν τα σκουπίδια και απομακρύνθηκαν οι περιθωριακοί. Η αστυνομία πραγματοποίησε συνεχείς συλλήψεις και οι δημοτικές αρχές ενίσχυσαν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και φιλοξενίας αστέγων. Στα άλλα μισά συνέχισαν να εφαρμόζουν τα συνήθη αστυνομικά μέτρα. Εναν χρόνο μετά οι τομείς που αναβαθμίστηκαν αισθητικά εμφάνισαν 20% μείωση στις καταγγελίες που δεχόταν η αστυνομία για εγκληματικές ενέργειες.
Κείμενο: Έθνος
Φωτο: άλλες πηγές



Παρέμβαση για την εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας.


Με πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών –Αττικής (ΕΞΑΑ) και της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΚΙ.ΠΟ.Κ.Α.), υπό την αιγίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουλίου 2010 σύσκεψη στα γραφεία του ΞΕΕ, με αντικείμενο την ταχύτατα επιδεινούμενη κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, την επαπειλούμενη περιθωριοποίησή του και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τουρίστες εξ αυτού του γεγονότος .

Στην σύσκεψη παρέστησαν, πλην των εκπροσώπων των φορέων, και οι εκπρόσωποι 37 ξενοδοχείων του κέντρου της Αθήνας.

Παραβρέθηκαν και απάντησαν σε ερωτήσεις, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών κ. Λιούγκας και ο Αντιδήμαρχος (σημείωση βραχόκηπου: Ο Δήμαρχος, και όχι μόνο, δεν θεώρησε την σύσκεψη τόσο σπουδαία, ούτως ώστε να παραστεί ο ίδιος. Θα δούμε παρακάτω και άλλες εκφράσεις κομματικής-πολιτικής αδιαφορίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος) Αθηναίων κ. Παπαδάκης.

Τη συνάντηση παρακολούθησαν και εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη κ. Καμινάρη, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΟΑΑ ( Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθήνας) κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Δεν παρέστησαν, καίτοι είχαν προσκληθεί και επιβεβαιώσει την παρουσία τους, εκπρόσωποι του υπουργού Δικαιοσύνης, που θεσμικά και ουσιαστικά ως αρμόδιος φορέας φέρει σημαντικό μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο. (!!!!!!!!!!!!!!!)

Κατά τη συζήτηση που επακολούθησε, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ Λιούγκας αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΛΑΣ στο έργο της εξαιτίας της μη συνεργασίας των εμπλεκομένων δημόσιων φορέων.

Η μαζική εισροή λαθρομεταναστών, περίπου 500 την ημέρα, είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τους αριθμούς των εξερχομένων ή απελαυνομένων,γεγονός που οδηγεί στη συσσώρευση ξένων λαθρομεταναστών στο κέντρο της Αθήνας.

Η λειτουργία των ΟΚΑΝΑ στο κέντρο επιβαρύνει επίσης την εγκληματικότητα. Η γενική διαπίστωση είναι ότι το παραεμπόριο δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από όλους τους φορείς.

Ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στη θεσμική αδυναμία του Δήμου Αθήνας να παρέμβει δραστικότερα. Υποσχέθηκε ότι οι δημοτικές αρχές θα εντείνουν τους ελέγχους τους στα παρανόμως λειτουργούντα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η δημοτική αστυνομία, της οποία ο ίδιος προΐσταται, θα ενεργοποιηθεί, ώστε να αντιμετωπίσει τις καταλήψεις πεζοδρομίων και άλλων κοινοχρήστων χώρων και τόνισε επίσης την ανάγκη να «κλείσουν τα σύνορα». Επεσήμανε τέλος το πρόβλημα των 260 οίκων ανοχής που λειτουργούν στο κέντρο, εκ των οποίων μόνο 5 εξ αυτών διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας.

Από πλευράς παρισταμένων ξενοδόχων έγινε σαφές ότι η μη παρέμβαση των αρμόδιων φορέων του κράτους θα οδηγήσει στην «γκετοποίηση» του κέντρου της Αθήνας και τελικά στην τουριστική απαξίωσή του. Τα ξενοδοχεία του κέντρου, 105 στον αριθμό, αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα και εάν συνεχισθεί η ίδια κατάσταση, πολλά εξ αυτών θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Στην συνέχεια, έγινε παρουσίαση από τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΙΤΕΠ κ. Κυριάκο Ρερρέ , των στοιχείων που αφορούν τα ξενοδοχεία, στο πλαίσιο της μελέτης που εκπονείται από το ΙΤΕΠ για τις οικονομικές επιπτώσεις της περιθωριοποίησης του κέντρου της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, τα ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας σε σχέση με αυτά που ευρίσκονται εκτός κέντρου, υστερούν κατά 48% στα συνολικά έσοδα τους, ενώ στις τιμές τους παρουσιάζουν διαφορά 21%. Οι διαφορές στις πληρότητες είναι εξίσου σημαντικές, γεγονός που καταδεικνύει την σοβαρότητα του προβλήματος, που πλέον αντανακλάται και στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων γενικά και κυρίως των ξενοδοχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου