16/2/11

Η μέρα του Νταλάρα: Αφιέρωμα. Και ξαφνικά εγέννετο...Πασόκ!

 http://media.de.indymedia.org/images/2008/08/225738.png

"Τζαμπατζής", η λέξη που καθρεφτίζει την κατάντια της χώρας. Το παράδοξο είναι, ότι δεν την λάνσαρε ο μοναδικός που πληρώνει σ΄αυτή την χώρα, ο μοναδικός που καλείται να σκάσει κάθε χαράτσι, ο συνήθης ύποπτος που πρέπει να βγάλει πάντα το φίδι από την τρύπα του, ο κοσμάκης που αγωνίζεται να βγάλει το ψωμί του, αλλά, καθόλου περίεργο για τους γνώστες των σουρεαλιστικών τεκμαινόμενων στην χώρα μας, οι ίδιοι, οι αυθεντικοί, οι γνήσιοι τζαμπατζήδες!

Οι άνθρωποι που βρήκαν τις πόρτες του λεωφορείου που έκανε την διαδρομή "Ελλάδα-Κονόμα" ανοιχτές και σάλταραν πάνω...

Οι άθλιοι που δραπέτευσαν από το βιβλίο του Ουγκώ, που πέταξαν τα κουρέλια τους και φόρεσαν χλιδάτη κουστουμιά, να κουρελιάσουνε τον τόπο...

Αυτοί που γεννήθηκαν πολιτικοί, αυτοί που κληρονόμησαν το επάγγελμα από τον πατέρα ή τον θείο τους, αυτοί που έμαθαν να υπάρχουν εις βάρος όλων...

Όλοι αυτοί οι ανεπάγγελτοι, οι αμόρφωτοι, οι ημιμαθείς, οι ξερόλες, οι έσχατοι, οι επαίσχυντοι που θριαμβεύουν εδώ και 36 ολόκληρα χρόνια επί της ουσίας, επί της αξιοκρατίας, επί του ήθους και του ύφους, επί του πολιτισμού.

Τζαμπατζήδες ταχτοποιημένοι σε κάθε μέρος του κουφαριού αυτής της χώρας: Στην μεγαλοκονόμα των κυβερνήσεων, στην κονόμα των αξιωματικών αντιπολιτεύσεων, στις Νιρβάνες του Δημόσιου, στην μάσα των ΔΕΚΟ, στην καλοπληρωμένη απαξίωση του ιδρώτα του εργαζόμενου, τον εργατοπατερισμό, στις πολυθρόνες των ΑΕΙ και ΤΕΙ, στα κολαστήρια πνεύματος των καναλιών, παντού!

Ελλάδα, η χώρα της κακοτεχνίας από πεποίθηση και της αναξιοκρατίας από ανάγκη!
Ελλάδα, η χώρα του απόλυτου δήθεν!

Τζαμπατζήδες πολιτικοί, τζαμπατζήδες συντεχνίτες-εργολάβοι, τζαμπατζήδες οι χρόνια διαπλεκόμμενοι και αιώνια αθώοι, τζαμπατζήδες κρατικοδίαιτοι κομματοφρουροί, τζαμπατζήδες οι ανάξιοι, οι ανίδεοι, και προπάντων οι επιδέξιοι, τζαμπατζήδες.

Και τζαμπατζής δεν είναι μόνο αυτός που κερδοσκοπεί εις βάρος των άλλων στην ζούλα, αυτός που όχι μόνο δεν πληρώνει εισιτήριο αλλά τσεπώνει και τα χρήματα από τις εισπράξεις, τζαμπατζής είναι και αυτός που επιβιβάζεται στο λεωφορείο προφασιζόμενος μια ιδιότητα η οποία τον απαλλάσσει από την πληρωμή ολόκληρου του αντίτιμου του εισιτηρίου.

Αυτός που προφασίζεται τον τυφλό, τον ανάπηρο, τον υπερήλικα, τον μαθητή, το μωρό, τον φαντάρο, ενώ δεν είναι. Ο Νταλάρας!

Γιώργος Νταλάρας, τζαμπατζής στο λαϊκό λεωφορείο που μεταφέρει τον εργάτη "στην δουλειά και στον αγώνα".

Το αργότερο μετά την σημερινή του συνέντευξη σε πρωινή εφημερίδα του πασόκ δικαιούται ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε "αντιμνημονιακός", ο κάθε αριστερός, να τον κράξει ως τζαμπατζή και ως λαθρεπιβάτη.


"...Αυτήν τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση η οποία κάνει λάθη όπως κάνουν όλες οι κυβερνήσεις, έχουμε και έναν άνθρωπο ήπιο και καλών προθέσεων. Αν λοιπόν αυτός ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει το κράτος και επειδή είναι καλών προθέσεων ενδεχομένως και να το θέλει, δοκίμασέ τον, στήριξέ τον για να το κάνει. Μην τον σαμποτάρεις, άφησέ τον να φτιάξει ένα κράτος και μετά τον κρίνεις. Αυτός είναι και ο ρόλος της Αριστεράς, να διορθώνει καθημερινά το κράτος, αλλά πρώτα πρέπει να υπάρξει κράτος..." 

Γ.Νταλάρας

1 σχόλιο: