Τι γίνεται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας; Ε, λίγο πολύ το γνωρίζουμε όλοι. Φυσικά χοντρικά, μέσες άκρες, γιατί το φάσμα είναι ατέλειωτο και εκατομμύρια οι λεπτομέρειες. Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε μία εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης που ρίχνει λίγο φως στην σοσιαλιστική ξεπούλα στον τομέα των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκή και αιολική ενέργεια.
Η μετάφραση είναι σκόπιμα στο περίπου, να γελάσουμε λιγάκι. Η ξεφτύλα πάντως είναι στο κόκκινο και ο σοσιαλισμός στο πράσινο, μην ανησυχείτε.
Wie Griechenland mit fragwürdigen Subventionen Anleger anlockt. Wirtschaftsboom im Pleitestaat
Πως ψαρεύει η Ελλάδα επενδυτές με επιδοτήσεις της κακιάς ώρας. Οικονομική Νιρβάνα στην χώρα της χρεωκοπίας
Griechenland. Das ist heutzutage kaum möglich, jetzt an eine schöne Insel, an die Akropolis oder an die großen Philosophen zu denken, an Platon, Sokrates oder Diogenes. Letzterer soll ja so bescheiden gewesen sein, dass er in einem Fass lebte. Wahrscheinlich in einem ohne Boden. Und schon sind wir wieder in der Gegenwart.
Der Internationale Währungsfonds, die Europäische Zentralbank und die Europäische Kommission, sie alle schauen in das griechische Fass und hoffen, dass es da doch ganz unten noch einen Boden gibt.
Getragen von dieser Hoffnung hat die Regierung Griechenlands unter anderem Investitionsanreize geschaffen. Auf Deutsch: Der griechische Staat gibt Geld, damit Investoren ins Land kommen. Ob das funktioniert? Fest steht, auch hier gibt es Verlierer und Gewinner. Daniel Hechler.
Ελλάδα. Πού να συνδέσεις σήμερα την λέξη με γαμάτα νησάκια ή με την Ακρόπολη ή με κάναν από τους μεγάλους φιλόσοφους όπως ο Πλάτωνας, ο Σωκράτης ή ο Διογένης. Ο τελευταίος μάλιστα ήταν τόσο ολιγαρκής, που την έβρισκε μέσα σε ένα βαρέλι. Μάλλον ένα χωρίς πάτο. Και με αυτή τη λεπτομέρεια προσγειωνόμαστε πάλι στο παρόν!
Der Internationale Währungsfonds, die Europäische Zentralbank und die Europäische Kommission, sie alle schauen in das griechische Fass und hoffen, dass es da doch ganz unten noch einen Boden gibt.
Το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν που την έχουν πέσει ως γνωστόν καθέτως στο ελληνικό βαρέλι, ελπίζουν από καρδιάς ότι θα βρούν κάτω κάτω και κάνα πάτο.
Το ίδιο ελπίζει και η κυβέρνηση της Ελλάδας (σκατά κυβέρνηση, τσογλάνια της τρόϊκας, αλλά είπαμε να μεταφράσουμε και όχι να γράφουμε ότι μας κατέβει) δημιουργώντας μεταξύ άλλων και επενδυτικά κίνητρα.
Bericht:
Η εκπομπή
Τα φωτοβολταϊκά σκίζουν κανονικά και με το νόμο στην χρεωκοπημένη χώρα Ελλάδα! Στην οθόνη βλέπουμε γερμανούς μάνατζερ από εταιρείες φωτοβολταϊκής και αιολικής ενέργειας σε ένα χλιδάτο εστιατόριο του Πειραιά. Παρόλη την κλαψούρα για Τράπεζες της πλάκας και δημόσιους υπαλλήλους που δεν μπορούν να πάρουν τα ποδάρια τους: Δουλειές με φούντες!
O-Ton, Haris Christidis, General Manager SMA:
»Wir sind sehr zufrieden, auf jeden Fall.«
"Δεν χωράει συζήτηση: Παιδιά κατηφορικό το γήπεδο. Γαμάμε και δέρνουμε!"
O-Ton, Stefan Mittmann, Managing Director Solarwatt:
»Ich glaube, es wird einen Boom geben.«
"Μάγκες, πάω στοίχημα ότι θα έχουμε οικονομικό Boom!"
O-Ton, Efthimios Mouratidis, Manager REnInvest:
»Für Griechenland wird es eine Erfolgsstory, und da wir hier in Griechenland investieren, wird es für uns auch eine Erfolgsstory.«
(Δεν τον πάω τον τύπο και δεν μεταφράζω. Αλλά μη νομίστε ότι χάνετε κάτι!)
Sie erleben ihr Land irgendwie anders. Massenproteste vor dem griechischen Parlament gegen immer neue Steuererhöhungen und Kürzungen.
Οι έλληνες μάνατζερ βρίσκουν την χώρα τους κάπως διαφορετική: Μπροστά από την Βουλή διαδηλώνουν οι φίλαθλοι εεεε, οι πολίτες μαζικά κατά της πολιτικής του πετσοκοψίματος μισθών, συντάξεων και επιδομάτων και κατά της φοροκαταιγίδας που έχουν ξαμολύσει οι ρουφιάνοι οι σοσιαλιστές του κερατά, γαμώ τη φύτρα τους!
O-Ton, Demonstrant:
Διαδηλωτης:
»Sie haben mir alle Zulagen gestrichen und meine Frau kann wegen ihrer Gesundheit nicht mehr arbeiten.«
"Τι λε ρε που δε μας ηκανάνε τίποτα οι σκερβελέδες! Ρε συ εμένανε που με βλέπεις, μου ηκοψάνε απαξάπαντα τα ηπιδόματα και η κυρά είναι άρρωστη η δόλια και δεν μπορεί να δουλέψει. Τι να κάνω ρε φίλε; Να πάρω κάτι παλιές νταμιτζάνες που έχω στον ημιυπαίθριο, που μας τόνε φλομώσανε φόρο κακό χρόνο νάχουνε, και να τις γεμίσω βενζίνα περί μολοτοφικού περαδώθε; Ξέρς ρε φίλε που έχει φτάκει η βενζίνη; Ούτε τα αναρχικά σου ένστιχτα δε μπορείς ρε συ να ικανοποιήσεις σήμερα!"
O-Ton, Demonstrant:
Άλλος διαδηλωτής:
»Sie haben uns sogar die Medikamente gekürzt. Ich brauche diese Medikamente. Sie haben uns einfach alles gekürzt.«
"Mας κόψανε ρε και τα φάρμακα οι ξε...μπίιιπ! Και τα ντεπόν, και τα υπόθετα και το μπίιιπ της μπίιιιπ ρε! Και τα χρειάζομαι ρε συ τα φάρμακα, μπίιιιπ την μπίιιιπ τους! Ρε σου λέω μας τα κόψανε όλα οι μπίπππ, που να τους κοπεί η μπίιιπ και να την χώσουν μετά στον μπίιιπ τους! "
Εκατό χιλιόμετρα βορειότερα, αισιοδοξία του κερατά! Αυτό το αιολικό πάρκο του Ευθύμη Μουρατίδη άρχισε να λειτουργεί μόλις πρόσφατα. Δύο άλλα έχει στα καλούπια και για άλλα οχτώ περιμένει έγκριση από τα λαμόγια του υπουργείου. Έχει φυσικά και κάτι ψιλά φωτοβολταϊκά για γαρνιτούρα. Ο μάνατζερ της γερμανοελβετικής εταιρείας ζογκλάρει τώρα με κάτι ζεμπίλια ευρά στα χέρια...
O-Ton, Efthimios Mouratidis, Manager REnInvest:
»Wir gehen davon aus, dass wir in den nächsten Jahren 500 Millionen hier investieren.«
Frage: Und sie hoffen auf eine entsprechende Rendite?
"Μαγκίτες, υπολογίζουμε για τα επόμενα χρονάκια επενδύσεις ίσαμε 500 μιλιούνια εδώ "
Ρεπόρτερ: Και φυσικά ελπίζετε και σε γαμάτα κέρδη;
O-Ton, Efthimios Mouratidis, Manager REnInvest:
»Die Rendite ist zweistellig, zwischen 15 und 20 Prozent.«
"Ε λες να μην είναι μεταξύ 15 και 20%; Το μπρίκια κολλάμε;"
Frage: Das ist ja enorm!
Ρεπόρτερ: Τι λε ρε πούστη μου!
O-Ton, Efthimios Mouratidis, Manager REnInvest:
»Das ist sehr gut, für jeden Investor ideal, so was bekommt der nirgendwo sonst.«
"Φυσάει σου λέω! Πρώτη φάση! Μιλάμε για την ονείρωξη κάθε επενδυτή! Τέλεια, δεν βρίσκεις πουθενά αλλού τέτοια κονόμα!"
Αφού έχει ξεκωλωθεί η ελληνική κυβέρνηση να τα ακουμπάει χοντρά περιμένουν ένα κάρο ευρωπαϊκές εταιρείες στην ουρά! Φυσικά και γερμανικές. Και σιγά να μην έλειπε η Ζήμενς! Όπου πέσει το μάτι σου, Αιολικά και Φωτοβολταϊκά Πάρκα! Oι ρυθμοί ανάπτυξης; Διαπλανητικοί ρε! Ταχύτητα του φωτός! Σκίζει ή δεν σκίζει; Ναι, αλλά λίγο ακριβά ρε φίλε! (φυσικά για την χώρα!)
Für Solarstrom garantiert der Staat den Firmen bis zu 47 Cent pro Kilowattstunde, und das 20 Jahre lang. In Deutschland sind es höchstens 28, Tendenz stark fallend. Und in Spanien nur etwa 14.
Γιατί ακριβά για την Ελλάδα; Δώσε βάση! Για ηλεκτρικό ρεύμα από ηλιακή ενέργεια εγγυάται στις φίρμες αυτές το Ελλάντα πεθαμένα 47 λεπτά την κιλοβατώρα, μεγάλε! Και όχι για μια εκλογική περίοδο ή για δύο ή τρεις! Γιά είκοσι χρονάκια φίλε μου, φύσα αεράκι του βοριά κι΄αγέρα του πελάου, δηλαδή! Η τελευταία τρύπα του ζουρνά, το χρεωκοπημένο Ελλάντα ξηλώνεται στις αξιαγάπητες μιζορίχτρες εταιρειούλες, δια είκοσι έτη και τα μυαλλά στα κάγκελα, τεσσαράκοντα επτά λεπτούλια από τον ιδρώτα του συνήθη και αποκλειστικού μαλάκα, του φορολογούμενου, για να φάει την κουφάλα ανταγωνίστρια Γερμανία - που προσφέρει για τα ίδια το πολύ 28 λεπτά - πάνω στο...νήμα! Ή την Ισπανία που δίνει μόνο 14!
Traumtarife gibt es auch für Windenergie. Und das bei viel mehr Wind und Sonne als anderswo.
Frage: Würden Sie es denn für 10, 15 Cent weniger auch machen?
Γαμάτη ταρίφα κόβει ο σοσιαλισμός και για την αιολική ενέργεια. Και όλα αυτά έχοντας πολύ περισσότερο ήλιο και άνεμο από όλους τους άλλους!
Ρεπόρτερ: Θα την κάνατε την επένδυση και με 10 με 15 λεπτά λιγότερα;
O-Ton, Efthimios Mouratidis, Manager REnInvest:
»Rentabel ist es auch für 10, 15 Cent weniger, weil auch die Modulpreise stark gefallen sind in den letzten Jahren, aber als Investor nimmt man eben mit, was man bekommt.«
"Κέρδη θάχαμε και με 10 με 15 λεπτά λιγότερα, αλλά δεν είμαστε ντε και τόσο μαλάκες, να επιμείνουμε να μας δώσουν λιγότερα!" Επί λέξει: Σαν επενδυτής παίρνεις ότι σου δώσουν!
Über so großzügige Geschenke kann sich der Energieexperte Professor Gernot Klepper nur wundern. Er rechnet mit Milliardenkosten, die am Ende der fast bankrotte Staat Griechenland bezahlen muss.
Ο ειδικός σε θέματα Ενέργειας, καθηγητής Πανεπιστημίου Gernot Klepper, έπαθε την πλάκα του με τα πλουσιοπάροχα δώρα της ελληνικής κυβέρνησης προς τους επενδυτές. Σύμφωνα με υπολογισμούς του η χρεωκοπημένη Ελλάδα θα πρέπει να στάξει στους επενδυτές στο τέλος δισεκατομμύρια!
»Ich glaube, es ist volkswirtschaftlich Unfug, wenn man in so einer dramatischen Situation dann noch großzügig Investitionsanreize macht, die weit über das hinausgehen, was man erreicht mit weitaus geringeren Anreizen. Und da, denke ich, werden einfach volkswirtschaftliche Ressourcen unsinnig vergeudet.«
Πιστεύω ότι από οικονομικής άποψης είναι κουταμάρα, αν βρίσκεσαι σε μια τόσο δραματική θέση, να καταφεύγεις σε τέτοια γαμάτα κίνητρα που ξεπερνούν κατά πολύ τον επιθυμητό στόχο, ο οποίος θα ήταν με σαφώς λιγότερα έξοδα εφικτός. Πρόκειται για μια αναίτια σπατάλη.
Doch es gibt noch mehr Bonbons für Investoren. Der klamme Staat schenkt Windkraftunternehmern zusätzlich auch noch bis zu 40 Prozent der Investitionskosten.
Αλλά υπάρχουν και άλλα...σοκολατάκια για τους αξιότιμους επενδυτές! Το μπατηριμένο κράτος δωρίζει στις επενδυτικές εταιρείες αιολικής ενέργειας μέχρι και τα 40% των επενδυτικών εξόδων τους! Ήμαρτον!
O-Ton, Efthimios Mouratidis, Manager REnInvest:
»Es ist nicht nur das Sahnehäubchen, sondern auch noch die Kirsche auf dem Sahnehäubchen.«
Frage: Sie sind happy damit?
"Δεν πρόκειται μόνο για την σαντιγύ πάνω στην τούρτα, αλλά και για το κερασάκι πάνω στην σαντιγύ!"
Ρεπόρτερ: Μη μου πείτε ότι είστε ευτυχισμένοι με αυτό!
O-Ton, Efthimios Mouratidis, Manager REnInvest:
»Ja, sehr, sehr zufrieden. Man kann sagen, etwas einfach ausgedrückt: Es ist einfach unverschämt gut.«
"Ουυυ, μαλάκας είσαι; Και γαμώ! Μπορώ να το εκφράσω και διαφορετικά: Τρέχει με 200 στην Ποσειδώνος και όλοι οι μπάτσοι στην Κερατέα!"
Spanien. Hier hat man das schon hinter sich. Irre Profite, Wildwuchs von Windparks, ausufernde Subventionen. 2006 beschloss die Regierung dort ähnlich hohe Tarife wie in Griechenland. Scharenweise kamen Investoren. Auch Fred Schaub hat als Projektentwickler damals kräftig verdient, wie er uns erzählt. An den Boom erinnert er sich nur zu gerne.
Στην συνέχεια γίνεται αναφορά σε παρόμοια γεγονότα το 2006 στην Ισπανία, όπου με ανάλογα δωράκια στους επενδυτές έγινε αρχικά χαμός, τρελλές δουλειές, μέχρι που μαζεύτηκαν πάνω από 5 δις γαμησιάτικα και το όλο οικοδόμημα έπεσε σαν πύργος στην άμμο. Η Ελλάδα δεν δείχνει να έχει μάθει κάτι από αυτή την ιστορία. Βάλτε το στον γούγλη άμα έχετε κόλλημα με την Ισπανία, εγώ βαριέμαι και επανέρχομαι παρακάτω που ξαναμπαίνει η Ελλάδα στο γήπεδο.
O-Ton, Fred Schaub, CEO Spires:
»Aufbruchsstimmung, ne so genannte Goldgräberstimmung in Spanien durch die neuen Energien Sonne und Wind. Durch die hervorragenden Tarife wurden in Spanien sehr viele, unheimlich viele Wind- und Solaranlagen errichtet.«
Dummerweise explodierten dann auch die Kosten für den Haushalt auf über fünf Milliarden Euro. Die Regierung kürzte die Tarife notgedrungen zusammen. Der ganze Markt brach wieder ein. Erst jetzt kann Schaub in Spanien langsam wieder Geschäfte machen. Dass die Griechen daraus nichts gelernt haben, wundert ihn doch sehr.
O-Ton, Fred Schaub, CEO Spires:
»Ich habe da meine Zweifel, ob man damit langfristiges Wachstum erreicht oder nur ein kurzfristiges, fährt die Maschinerie hoch und wenn sie oben ist, bremst man sie dann ab, weil man merkt, man muss sie auch noch finanzieren.«
Το εκτρωματάκι, η Μπιρμπίλω (εγώ δεν την πάω ούτε με χειροβομβίδες) δεν καταλαβαίνει από τέτοια ισπανικά και παρακαλάει τον Γιαραμπή της τρόϊκας να στείλει πενήντα καραβιές επενδυτές στην χώρα. Όλα υπό έλεγχο, λέει.
Die griechische Umweltministerin aber will davon nichts wissen. Ganz im Gegenteil. Sie hofft auf noch viel mehr Investoren und hat angeblich alles im Griff.
O-Ton, Tina Birbili, Umweltministerin Griechenland:
»Ja, wir haben sehr gute Tarife, weil wir ein Zeichen setzen wollen und Investoren nach Griechenland einladen möchten. Aber es gibt eine Obergrenze. Gerade im Solarbereich kontrollieren wir die Kosten, die wir zahlen müssen, sehr genau.«
Έχουμε μερακλαντάν ταρίφες για να μη κατεβεί κανενός μαλάκα επενδυτή η ιδέα να πάει πουθενά αλλού. Αλλά έχουμε και τα μάτια μας ανοιχτά, μη μας ξεφύγουν τα νούμερα και μας πουν ότι είμαστε νούμερα, που είμαστε φυσικά, αλλά άλλο νάσαι και άλλο να στο λένε.
Frage: Aber würden sie die Investitionen dann einfach stoppen?
Ρεπόρτερ: Μη μου πείτε ότι θα σταματήσετε τις επενδύσεις, αν δείτε ότι τα έξοδα ανεβαίνουν στα ουράνια.
O-Ton, Tina Birbili, Umweltministerin Griechenland:
»Ja, natürlich.«
"Φυσικά θα τις σταματήσουμε. Για μαλάκες μας πέρασες;"
Also erst Vollgas und Notbremse, wenn die Kosten explodieren. Davon hält Dimitris Ibrahim von Greenpeace Griechenland herzlich wenig.
Άγνωστο τι απάντησε ο ρεπόρτερ και άγνωστο αν απλά την φασκέλωσε και την έκανε. Από την κυβερνητική τακτική "πρώτα γκαζάρω σαν τρελλός, μετά ξεσκίζω το φρένο" δεν είναι και τόσο ενθουσιασμένος ο Δημήτρης Ιμπραήμ από την Greenpeace Hellas.
O-Ton, Dimitris Ibrahim, Greenpeace Griechenland:
»Das wäre eine Katastrophe. Das würde eine stabile und gesunde Entwicklung bei den erneuerbaren Energien zerstören. Deshalb sollten die Einspeisetarife in den nächsten Jahren gesenkt werden.«
"Kάτι τέτοιο θάταν καταστροφή. Θα έδινε τέλος στην σταθερή και υγιή ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για αυτό το λόγο πρέπει τα επόμενα χρόνια να μειωθεί σταδιακά η ταρίφα τροφοδότησης"
Denn sonst bleiben sie auf der Milliardenrechnung sitzen, garantiert für 20 Jahre. Und wenn die Griechen nicht mehr können, zahlt eben die EU, also vor allem Deutschland.
Αλλιώς θα κάθονται να κλωσσάνε έναν λογαριασμό εκατομμυρίων για είκοσι ολόκληρα χρόνια. Και αν δεν μπορούν οι Έλληνες να πληρώσουν πια, ε τότε θα πληρώσει η ΕΕ, δηλαδή ιδίως οι Γερμανοί.
Στην Ελλάδα μπορούν να αναπτυχθούν πολύ τα φωτοβολταικά αρκεί να τα αξιοποιήσουμε σωστά και με μέτρο ώστε να μην βλάψουμε το περιβάλλον μας.
ΑπάντησηΔιαγραφή