11/6/11

Περί Αμνησίας

http://view.stern.de/de/picture/2008689/AMNESIE-Schwarz-Still-%26-Objektfotografie-510x510.jpg

Το πολιτικό σύστημα που επέλεξε το Κεφάλαιο για να κάνει την δουλίτσα του, από την μία η συντηρητική παράταξη της Δεξιάς που καλύπτει η νέα δημοκρατία και από την άλλη η θατσερική νεοφιλελεύθερη παράταξη της Δεξιάς που καλύπτει το μεταλλαγμένο πασόκ , στηρίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό στο υπέροχο φαινόμενο της Αμνησίας.

Ένα φαινόμενο που καλλιεργείται φυσικά και τεχνηέντως από τα επικοινωνιακά επιτελεία των δύο αυτών κομμάτων, αλλά φυτρώνει με απίστευτη ευκολία και από μόνο του στον μεγάλο μπαξέ του δικομματισμού. Το φαινόμενο της Αμνησίας εμφανίζεται περιοδικά και εκδηλώνεται επιλεκτικά. Δεν είναι φυσικά αμιγώς ελληνικό φαινόμενο, παρουσιάζεται σε όλα τα κράτη του κόσμου, αλλά στην χώρα μας έχει αναβιβαστεί σε υψηλή Τέχνη και πρωτοπόρα Επιστήμη.

Το πρώτο κρούσμα Αμνησίας παρουσιάζεται ως εκ θαύματος ένα δευτερόλεπτο μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών! Μαζικά, μπαμ και κάτω! Ένα μικρό παράδειγμα: 4 Οκτωμβρίου 2009 και ώρα 21.00 "Λεφτά υπάρχουν"- 4 Οκτωμβρίου 2009 και ώρα 21.00 και ένα δευτερόλεπτο "Τι; Λεφτά υπάρχουν; Ποιός το λέει αυτό; Μα δεν υπάρχει ούτε σάλιο"!

Αλλά, ω θαύμα, ταυτόχρονα με το πρώτο κρούσμα Αμνησίας εμφανίζεται στον "ασθενή" και η πρώτη ένδειξη...ανάρρωσης! Όχι φυσικά γενικά σε όλο το μέτωπο, αλλά τέλος πάντων προς μία κατεύθυνση, κάτι είναι κι΄αυτό: Ο "ξαφνικά ασθενής", ας τον ονομάσουμε χάρην ευκολίας εντελώς τυχαία, πασόκ, ο οποίος ξέχασε τα πάντα που έχουν να κάνουν με τον ίδιον, εμφανίζει εντελώς απροσδόκητα οξεία κρίση...μνημονικού: Θυμάται τα πάντα που αφορούν τον αντίπαλο! Κάνατε αυτά, κάνατε εκείνα, να σας χώσουμε μια εξεταστική τώρα που τα θυμηθήκαμε, μη πάει χαμένη η ευκαιρία, τέτοια. Τι σου κάνει η φύση!....

Η ασθένεια διαρκεί περίπου μία τετραετία, τόση είναι η ταρίφα της! Στον τέταρτο χρόνο ο ασθενής παρουσιάζει εικόνα μνημονιακής αποσύνθεσης. Ούτε γνωρίζει πλέον τι είναι, τι ήταν, ούτε καν αν ήταν ποτέ κάτι, τύφλα νάχει η Άλτσχάϊμερ! Αλλά, πάλι ξαφνικά, εκεί που ο "μνημονιακά" κλινικά νεκρός ασθενής δεν θυμόταν μήτε το ΠΑ για να κάνει την  πολιτική που είχε υποσχεθεί, με αποτέλεσμα να την έχει πέσει στην δόλια την κοινωνία με ότι είχε απομείνει, ΣΟΚ και ΣΟΚ και ΣΟΚ δηλαδή, εκεί που λες "ε να δεις τι αγγούρι έχουν να λάβουν σε ένα μήνα στις εκλογές τα καθήκια", εκεί λοιπόν επιστρέφει η μνήμη τους σαν να μην είχε χαθεί ποτέ! Θαύμα! Απίστευτο μεν αλλά αληθινό, μέσα από μυστήριες και άγνωστες στην επιστήμη διεργασίες αυτοΐασης ξεπετάγεται από το τίποτα ένας Κολοσσός Μνήμης, τύφλα νάχει ο Φόρεστ Γκαμπ!!

Με την μία ρε σεις! Να τους βλέπεις στην μία παραπέντε να μην μπορούν να συλλαβίσουν την λέξη "παπατζηλίκι" και στην μία ακριβώς να σου απαγγέλουν απ΄έξω κι΄ανακατωτά τα απομνημονεύματα της Λένχεν Ντέμουτ και το Κεφάλαιο του Μαρξ απ΄ την ανάποδη! Εκεί να δεις παραλήρημα σοσιαλιστικής μνήμης, εκεί να δεις όργια Αλλαγής και Πρώτα ο μαλάκας ο Πολίτης, που είχε εξαφανιστεί στα Τάρταρα της κυβερνητικής Λήθης όταν το καθεστώς ήταν...ξεχασιάρικο και μαστιζόταν από την Amnesia forte neoliberalis.

Κάθε περίπου τέσσερα χρόνια ο ίδιος κύκλος. Οι κυβερνήσεις αλλάζουνε, μα η Αμνησία μένει, που λέει και το γνωστό λαϊκό τραγούδι. Στην παράξενη αυτή ασθένεια της Μνήμης επιδίδονται μάλιστα και οι...οπαδοί των κύριων ασθενών! Ααα μάλιστα! Χωρίς την συμμετοχή των οπαδών, Αμνησία γιόκ, που λένει και οι φίλοι μας οι Τούρκοι! Λειτουργεί εντελώς διαφορετικά μεν, αλλά με τα ίδια...ευεργετικά αποτελέσματα.

Η οπαδική Αμνησία χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες: Στην...μπαγιάτικη και στην...φρέσκια! Η πρώτη κάνει την εμφάνισή της κάθε φορά που ο ψηφοφόρος αποφασίζει να τιμωρήσει την κυβέρνηση, ψηφίζοντας την μέχρι τότε αντιπολίτευση! Εκεί που ο...ασθενής ξεχνάει ως διά μαγείας όλα όσα έπραξε αυτό το κόμμα στο παρελθόν ως κυβέρνηση! Αλλά μόνο αυτά, όλα τα άλλα παραμένουν ολοζώντανα στην μνήμη του! Μέγα Θαύμα!

Η φρέσκια οπαδική Αμνησία είναι η πιό βαρειά και αλλόκοτη μορφή αυτής της ασθένειας! Εδώ διαγράφονται από τον εγκέφαλο φαστ τρακ, με μαχαίρι, όλα όσα αφορούν το κόμμα στην τωρινή θητεία του ως κυβέρνηση! Και το πιό μαγικό και παράδοξο στην υπόθεση είναι, ότι η Αμνησία εμφανίζεται με την μία από το τίποτα, με την έναρξη της νέας προεκλογικής εκστρατείας! Και γαμώ τα θαύματα!

Ουδείς γνωρίζει ακριβώς τι προκαλεί αυτήν την όσο διαδεδομένη ασθένεια της πολιτικής μνήμης. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι τα αποτελέσματά της είναι καταστροφικά! Ιδιαίτερα όταν η πολιτική και η οπαδική Αμνησία συνοδεύεται, όπως στην περίπτωση της χώρας μας, από το τερατούργημα στο όνομα της Δικαιοσύνης που ακούει στο όνομα βουλευτική Αμνηστία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου