19/3/12

Εκλογές προέδρου του πασόκ: Που πάτε παππού και γιαγιά;

Η… Νεολαία ΠΑΣΟΚ στις κάλπες


Την τιμητική τους είχαν σήμερα 18η Μαρτίου τα περήφανα γηρατειά της χώρας! Μιά ματιά στα διάφορα ΚΑΠΗ αρκούσε γιά να καταλάβεις ότι κάτι ιδιαίτερο συνέβαινε σήμερα: Ή ήταν τα ΚΑΠΗ παντέρημα, ή ασφυκτικά γεμάτα!

Χαμός και αδιαχώρητο στην δεύτερη περίπτωση, όπου τα ΚΑΠΗ φιλοξενούσαν εκλογικά κέντρα του πασόκ, καθώς εκτός των συνηθισμένων καθημερινών θαμώνων, υπήρχε αθρόα προσέλευση και υπερήλικων ψηφοφόρων, που υπό κανονικές συνθήκες δεν βγαίνουν πλέον από το σπίτι τους.

Η ανανέωση του κινήματος για την οποία έκανε λόγο ο νέος πρόεδρος του πασόκ, Βενιζέλος, πρόκειται να αρχίσει από μεθαύριο, ημέρα που αναμένεται να επιστρέψει στο κόμμα το διαγραμμένο τεκνό του κινήματος, Βασούλα Παπανδέου.

Τα κανάλια, και ιδίως το πασοκοκάναλο της ΕΡΤ, τον χαβά τους πάντως. Οι κρατικοδίαιτοι λεχρίτες πρασινοφρουροί ούτε κουβέντα περί παταγώδους αποτυχίας των πασοκοεκλογών, με συμμετοχή μόνο 23% όσων είχαν προσέλθει στις εκλογές του 2007, ούτε για τον...νεανικό χαρακτήρα των προσελθόντων οπαδών.

Με αυτήν την ηλικιακή σύνθεση των οπαδών του το μέλλον του κινήματος προβλέπεται ιδιαίτερα προβληματικό. Το ακόλουθο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του βραχόκηπου, Μπάμπη Μπλοκάκια, από το πέμπτο εκλογικό ΚΑΠΗ Περιστερίου μιλάει από μόνο του.

Μπάμπης: Καλημέρα σας παππούλη. Τι ψηφίσατε σήμερα;

Παππούς: Ψήφισα; Δηλαδή;

Μπάμπης: Κατάλαβα. Δεν πειράζει. Εσείς γιαγιά; Ψηφίσατε Βενιζέλο ή ρίξατε λευκό;

Γιαγιά: Τι λευκό παιδί μου; Τον Λευτέρη ψήφισα φυσικά. Με λευκό δεν στέλνεις ούτε πρόσκοπους στην Μικρασιατική εκστρατεία, άκου εκεί λευκό!

Μπάμπης: Τι λε ρε γιαγιάκα; Ποιόν Λευτέρη;

Γιαγιά: Τι ποιόν Λευτέρη γιόκα μου; Τον Βενιζέλο, αυτόν που κάνανε αεροδρόμιο, ποιόν άλλον;

Μπάμπης: Καλά, πόσο χρονών είσαι ρε γιαγιά;

Η προχωρημένη ηλικία της συντριπτικής πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του πασόκ ήταν σίγουρα το θέμα της ημέρας, σε ορισμένες δε περιπτώσεις πρόσφερε άφθονο γέλιο στους παρευρισκόμενους φίλους του κινήματος. Απολαύστε!

Στο πρώτο εκλογικό τμήμα υπερηλίκων Άνω Χουφταλείων έγινε χαμός όταν προσήλθε ένας τριανταπεντάρης για να ξεσκίσει το εκλογικό του δικαίωμα. Το πλήθος των ψηφοφόρων που περίμενε στην ουρά άρχισε να διαμαρτύρεται έντονα: Αίσχος! Νοθεία! Είπαμε να στηρίξουμε τον Βενιζέλο, αλλά όχι και να ψηφίζουν και τα ανήλικα!

Σε πολλά εκλογικά τμήματα παρουσιάστηκαν ειδικά προβλήματα και στην καθαρή διαδικασία απόδοσης ψήφου. Συγκεκριμένα, αρκετοί ψηφοφόροι οι οποίοι βρήκαν σχετικά εύκολα τον δρόμο προς το καμαράκι με το παραβάν, παρέμεναν έγκλειστοι επειδή είχαν ξεχάσει πως βγαίνεις, με αποτέλεσμα να φρακάρουν οι καμπίνες και να μπλοκάρει η διαδικασία.

Ένας άλλος πιστός του πασόκ, ογδονταφεύγα, προφανώς πάσχων από την νόσο του Πάρκινσον, όχι μόνο δεν μπορούσε να βρει με τον φάκελλο της ψήφου του την σχισμή της κάλπης, αλλά -υπερήφανος ων- αρνείτο κατηγορηματικά κάθε βοήθεια, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν τα γεροντάκια που περίμεναν στην ουρά σε έντονες αποδοκιμασίες: Ρίξτον μέσα, τον γαμημένο, δεν μπορώ δεν μπορώ να περιμένω, και άλλα πολλά.

Τελικά βρέθηκε η λύση και μάλιστα με έναν τρόπο, που θα φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον ανά τον κόσμο. Σηκώνεται ένας έξυπνος (μάλλον μαϊμού πασόκος ήταν και είχε έρθει γιά καλαμπαλίκι) και λέει: Παιδιά, άμα δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ! Το πρόβλημα είναι θέμα συγχρονισμού! Αφού δεν μπορούμε να σταματήσουμε το χέρι, πιάνουμε τρία άτομα την κάλπη και την κουνάμε στον ρυθμό της κίνησης του χεριού. Ο παππούς πιάνει τον ρυθμό και σβουράει την ψήφο του μέσα. Δεν είναι τώρα ανάγκη να σας ορκιστώ ότι όντως έτσι έγινε!

Ο νέος πρόεδρος του πασόκ, Βενιζέλος, δεν βρήκε ιδιαίτερα μειωμένη την συμμετοχή των φίλων και μελών του πασόκ. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου της πρωϊνής μηνιαίας λαρισινής εφημερίδας "Βγαίν΄κάαπ-κάαπ΄", ότι ψήφισαν μόνο 230.000 αντί των 970.000 του 2007, ο νέος πρόεδρος του πασόκ απάντησε με την γνωστή του ετοιμότητα:

Μη διαστρεβλώνετε την αλήθεια! 230.000 ψηφοφόροι βγήκαν από τα εκλογικά τμήματα! Δεν λέτε όμως πόσοι προσήλθαν!

2 σχόλια: