15/9/10

Ο ιστός της αράχνης: Θέλω να γίνω και εγώ πολιτικός, μπαμπά!Αν έχεις πατέρα πολιτικό διάβαινε, και άλλο συγγενή πολιτικό περπάτει! Να μια όμορφη παράφραση της γνωστής παροιμίας! Ελλάδα εν έτει 2010! Θα μπορούσε να ήταν και Καμπούλ τον περασμένο αιώνα! ΝΔ και Πασόκ, μπροστάρηδες του ιερού θεσμού της πολιτικής γονικής παροχής! Να μια ακόμα απόδειξη, ότι ΑΥΤΗ Η ΒΟΥΛΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΔΙΚΗ ΜΑΣ, όσο νομίζαμε! Όσο υπάρχει Πασόκ και ΝΔ, δεν δίνεται στον λαό ούτε με αντιπαροχή! Αλιευμένα από το διαδίκτυο από διάφορες πηγές, χωρίς σχόλιο.

Την κάθοδο στον πολιτικό στίβο για μία εκ των δίδυμων θυγατέρων του, σχεδιάζει ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας.
Βέβαια, κάποιες από τις ισχυρές οικογένειες λαμβάνουν υπόψη το αρνητικό για τη ΝΔ κλίμα και απλώς... προπονούν τους γόνους τους για μελλοντικές καλύτερες εποχές. Ο γιος του επιτρόπου Σταύρου Δήμα, πανεπιστημιακός Χρίστος Δήμας, φαίνεται να σχεδιάζει -με τη συμβολή του πατέρα του- την πολιτική του καριέρα με πρώτο του μέλημα να «χτίσει» ένα θετικό προφίλ προς τους εκλογείς του στην Κορινθία.
Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις σκέψεις της οικογένειας Δήμα είναι ο Χρίστος να μην κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής στις εθνικές εκλογές, με δεδομένο το γεγονός ότι ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος εκλογικός μηχανισμός του Σ. Δήμα στην Κορινθία έχει εν πολλοίς διαλυθεί, αλλά ως πρώτο πολιτικό βήμα να συμμετέχει στις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Τη σκυτάλη από την υπουργό Ανάπτυξης Φάνη Πάλη Πετραλιά φαίνεται να παίρνει η κόρη και στενή συνεργάτιδά της στο υπουργείο, Αλεξάνδρα.
Εξαργύρωση. Την κάθοδο στον πολιτικό στίβο σχεδιάζει για μία εκ των δίδυμων θυγατέρων του, Κωνσταντίνας και Μαργαρίτας, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, με επικρατέστερη την πρώτη, η οποία φαίνεται να επιθυμεί να ασχοληθεί με τα κοινά. Και άλλοι όμως γόνοι ηχηρών πολιτικών «τζακιών» φέρεται να επιθυμούν να εξαργυρώσουν τη φήμη των γονιών τους.
Μετά την αποχώρηση του βουλευτή Σερρών και θείου του πρωθυπουργού Α. Καραμανλή από την πολιτική, τη σκυτάλη φαίνεται να παίρνει ο γιος του Κώστας και όχι η κόρη του Φωτεινή, η οποία ασχολείται με τα ναυτιλιακά.
Στην Α Αθηνών αναμένεται να «κατέβει» ο κ. Διονύσης Παπαδόγγονας (γιος του πρώην βουλευτή της ΝΔ κ. Αλέξανδρου Παπαδόγγονα).
Στην Αιτωλοακαρνανία θα δοκιμάσει για δεύτερη φορά τις δυνάμεις του (με τη ΝΔ) ο κ. Σπήλιος Λιβανός, γιος του Διονύση Λιβανού, που είχε διατελέσει βουλευτής της ΝΔ και υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ενώ στη Μεσσηνία ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος ο κ. Γ. Μπουλούκος, γιος του επί σειρά ετών βουλευτή Αριστείδη.
Δεύτερη ευκαιρία. Αναμένεται να θέσει και πάλι υποψηφιότητα στον Βόλο, μετά την αποτυχία εκλογής της στις προηγούμενες εκλογές, η πρώην βουλευτής Ζέττα Μακρή, κόρη του Μιχάλη Μακρή, βουλευτή της ΕΡΕ στα Γρεβενά.
Στην Κέρκυρα θα κατέβει ως υποψήφιος ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας Στέφανος Γκίκας, ο οποίος προέρχεται επίσης από πολιτική οικογένεια, αφού ο πατέρας του ήταν βουλευτή της ΕΡΕ, ενώ στη Ροδόπη θα συμμετέχει στις επόμενες εκλογές η κ. Ολγα Τσετινέ, κόρη του βουλευτή Δημήτρη Τσετινέ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο βήμα της Βουλής στις 20 Δεκεμβρίου του 1989 όταν μιλούσε για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αυτοί που πήραν ήδη τη σκυτάλη από συγγενείς τους
Και τα έδρανα της συμπολίτευσης στην παρούσα Βουλή χαρακτηρίζονται από την παρουσία γόνων πολιτικών «τζακιών». Πέραν του πρωθυπουργού και της Ντόρας Μπακογιάννη, στη Β Αθήνας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση
Ο Μιχάλης Λιάπης, είναι γιος της αδελφής του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώτος ξάδερφος του πρωθυπουργού, ενώ ο πατέρας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο Γιάννης Μεϊμαράκης, υπήρξε βουλευτής της Ενωσης Κέντρου.
Ο Πέτρος Δούκας δε είναι γαμπρός του Μιλτιάδη Εβερτ, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκης είναι ανιψιός του Ευάγγελου Αβέρωφ.
Λίγο απ όλα. Πολιτικές και όχι μόνο είναι και οι ρίζες του υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, εγγονού της Πηνελόπης Δέλτα, απογόνου του υπουργού του Βενιζέλου Αλέξανδρου Ζάννα και ανιψιού του Παύλου Ζάννα της Δημοκρατικής Αμυνας.
Στη Φθιώτιδα εξελέγη ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, γιος του κ. Κ. Σταϊκούρα, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου της ΝΔ. Από το Ρέθυμνο η Ολγα Κεφαλογιάννη, κόρη του πρώην υπουργού και νυν συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη κατέλαβε μία έδρα στη Βουλή, ενώ από την Α Θεσσαλονίκης ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, γιος του Γιώργου Τζιτζικώστα, ο οποίος εκλεγόταν βουλευτής ΝΔ από το 74 έως τον θάνατό του το 2000, πέρασε τις πύλες του Κοινοβουλίου.
Ο βουλευτής Καρδίτσας και υφυπουργός Παιδείας Σ. Ταλιαδούρος είναι γιος του υπουργού της ΕΡΕ και της ΝΔ Αθ. Ταλιαδούρου και ο βουλευτής από την ίδια περιοχή Γ. Αναγνωστόπουλος είναι γιος του πρώην υπουργού της ΝΔ Θ. Αναγνωστόπουλου.
Στη Βοιωτία ο Ευάγγελος Μπασιάκος πήρε τη σκυτάλη από το θείο του, ενώ από πολιτική οικογένεια είναι και ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Κωνσταντίνος Αγοραστός.
Στην Καρδίτσα ο Σπύρος Ταλιαδούρος είναι γιος του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Αθανάσιου Ταλιαδούρου, ενώ στα Ιωάννινα ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης ακολουθεί την παράδοση του πατέρα του Ελευθέριου Καλογιάννη.
Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης διαδέχτηκε στο Ηράκλειο τον συνονόματο θείο του που εκλεγόταν για δεκαετίες με την ΕΡΕ. Στις Κυκλάδες η βουλευτής της ΝΔ Αριάδνη (Αρια) Μανούσου - Μπινοπούλου είναι η εγγονή του πρώην βουλευτή Σ. Μπινόπουλου.
Στον Νομό Εύβοιας ο Σίμος Κεδίκογλου μπορεί να εκλέγεται με τη ΝΔ, όμως πατέρας του ήταν ο Βασίλης Κεδίκογλου, υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Η Αλεξία Εβερτ, κόρη του πρώην προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ, είναι ένα όνομα που «παίζει» για τις υποψηφιότητες των επόμενων εκλογών.
Η Αλεξία σπούδασε επικοινωνία και διοίκηση επιχειρήσεων στη Βρετανία, εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ασχολείται με τα κοινά προσφέροντας έργο επί του αντικειμένου της στο πλευρό του Ν. Κακλαμάνη στον Δήμο Αθηναίων.
Η κόρη της κυρίας Φάνης Πάλλη - Πετραλιά, Αλεξάνδρα τρέφει σοβαρές φιλοδοξίες για την κάθοδό της στον πολιτικό στίβο, ενώ ένα πρώτο βήμα της πορείας αυτής είναι ότι έχει ακουστεί επανειλημμένως το όνομά της για τη διεκδίκηση της δημαρχίας στη Γλυφάδα, χωρίς αυτό να γίνει πράξη, αφού στόχος της είναι το Κοινοβούλιο.
Ο γιος του πρώην υπουργού της ΝΔ και στενού συνεργάτη του τότε πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη Σωτήρη Κούβελα, Δημήτρης, έχει εκδηλώσει πρόθεση να συμμετέχει στις επόμενες εκλογές στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος είχε αποσύρει την τελευταία στιγμή την υποψηφιότητά του στις εκλογές του 2007, θεωρώντας ότι δεν ήταν ακόμα ώριμα τα πράγματα.
Ο γιος του αείμνηστου βουλευτή ΝΔ Χρήστου Βυζοβίτη, Τάσος δεν αποκλείεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον στην Πέλλα. Το ενδιαφέρον είναι ότι η αδελφή του κ. Βυζοβίτη, Ντόρα, διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την οικογένεια του πρωθυπουργού, αφού είναι διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του γραφείου του Κ. Καραμανλή, και διατηρεί στενή φιλία με τη σύζυγο του πρωθυπουργού Νατάσα.
Στη μονοεδρική της Ευρυτανίας θεωρείται πολύ πιθανή η κάθοδος του γιου της υπουργού Εξωτερικών, Κώστα Μπακογιάννη στις μεθεπόμενες και όχι στις ερχόμενες εκλογές. Οπως μάλιστα λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, θεωρείται σίγουρη η εκλογή του Κώστα Μπακογιάννη, μη παραλείποντας να υπενθυμίσουν και την επιλογή της Ντόρας Μπακογιάννη να τον έχει πάρει στο υπουργείο ως σύμβουλό της.
Ο κ. Αθανάσιος Κουλουμπής (γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ) θα είναι και πάλι υποψήφιος της ΝΔ στη Β Αθηνών.
Πελοπόννησος
Η «πρωτεύουσα» των εκλεκτικών συγγενειών
Οι πιο χαρακτηριστικές πάντως εκλεκτικές συγγένειες, κυριαρχούν στην Πελοπόννησο, όπου οι περισσότεροι νομοί διαθέτουν τουλάχιστον ένα βουλευτή που είναι πολιτικός γόνος.
Η Αχαϊα έχει τον Μιχάλη Μπεκίρη, που από τις προηγούμενες εκλογές αντικατέστησε στα βουλευτικά έδρανα τον πατέρα του, πρώην βουλευτή και υπουργό της ΝΔ Βασίλη Μπεκίρη.
Η Κορινθία έστειλε στη Βουλή δύο κληρονόμους μιας βαριάς πολιτικής παράδοσης. Τον Αναστάση Παπαληγούρα, γιο του Παναγή Παπαληγούρα και γαμπρό του πρωθυπουργού Γεώργιου Ράλλη, και τον Σταύρο Δήμα, ανιψιό του υπουργού της ΕΡΕ Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου.
Στην Αργολίδα εκλέγεται η Ελσα Παπαδημητρίου, που συνεχίζει την πολιτική ιστορία που άνοιξε ο πατέρας της Δημήτρης Παπαδημητρίου, βουλευτής της Ενωσης Κέντρου.
Στην Ηλεία η Κρινιώ Κανελλοπούλου, κόρη του υπουργού της ΝΔ Αθανάσιου Κανελλόπουλου.
Στη Μεσσηνία η Σοφία Καλαντζάκου (φωτό δεξιά), που διαδέχτηκε στο Κοινοβούλιο τον πατέρα της Αριστείδη Καλαντζάκο ύστερα από τέσσερις δεκαετίες στην ενεργό πολιτική κι ενώ είχε θητεύσει σε υπουργικές θέσεις.
Στη Λακωνία τη μακρά πολιτική ιστορία της οικογένειας Δαβάκη υπερασπίζεται από το 1993 ο βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Δαβάκης.
Ο Παναγιώτης Σκανδαλάκης από το 1989 ακολουθεί τα βήματα του θείου του Γιάννη Σκανδαλάκη, παλαιού βουλευτή της ΕΡΕ.

g.pikoulas@parliament.gr


http://www.e-tipos.com/newsitem?id=6904

Πολιτικά «τζάκια» σε όλες τις περιφέρειες
Δευτέρα, 13.08.07

Τα πολιτικά «τζάκια» επανέρχονται δριμύτερα. Πάνω από τριάντα μέλη με βαθιές πολιτικές ρίζες διαθέτει σήμερα η Εθνική Αντιπροσωπία και στις κάλπες αυτό το ποσοστό δεν αναμένεται να μειωθεί – κάθε άλλο. Οι νέοι υποψήφιοι με πολιτική οικογενειακή παράδοση είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά και, όχι τυχαία, εκτίθενται συνήθως στις ίδιες περιφέρειες με τους γονείς τους. Μπορεί η «οικογενειακή έδρα» να μην είναι θεσμός, προ πολλού όμως έχει πάψει να είναι έκπληξη.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είναι ανιψιός του Προέδρου της Δημοκρατίας και πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου είχε πατέρα και παππού πρωθυπουργό (Γ. Παπανδρέου), ενώ και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μπορεί να υπερηφανεύεται όχι μόνο για τον πρωθυπουργό πατέρα της (Κώστας Μητσοτάκης) αλλά και για τη μακρινή συγγένειά της με τον εθνάρχη Ελ. Βενιζέλο.

Ολοι αυτοί βεβαίως είναι καταξιωμένοι πολιτικοί και έχουν εδραιωθεί με τις δικές τους δυνάμεις. Ωστόσο, το «τζάκι» βοήθησε σημαντικά τα πρώτα τους βήματα. Η είσοδος στην πολιτική δεν είναι εύκολη υπόθεση και ίσως αυτός είναι ο λόγος που οι πολιτικοί «κληρονόμοι», σε ευθεία γραμμή ή εξ αγχιστείας, δεν απουσιάζουν σχεδόν από καμία εκλογική περιφέρεια της χώρας.

Η Πελοπόννησος κρατά τα σκήπτρα

Το φαινόμενο ίσως να είναι πλέον χαρακτηριστικό στην Πελοπόννησο, όπου οι περισσότεροι νομοί διαθέτουν τουλάχιστον ένα βουλευτή που είναι πολιτικός γόνος. Ειδικότερα η Αχαΐα έχει τον Μιχάλη Μπεκίρη, που από τις προηγούμενες εκλογές αντικατέστησε στα βουλευτικά έδρανα τον πατέρα του, πρώην βουλευτή και υπουργό της Ν.Δ. Βασίλη Μπεκίρη. Εχει όμως και το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολο Κατσιφάρα, συγγενή του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Γιώργου Κατσιφάρα.

Το 2004 η Κορινθία έστειλε στη Βουλή δύο κληρονόμους μιας βαριάς πολιτικής παράδοσης. Τον Αναστάση Παπαληγούρα, γιο του Παναγή Παπαληγούρα και γαμπρό του πρωθυπουργού Γεώργιου Ράλλη, και τον Σταύρο Δήμα, ανιψιό του υπουργού της ΕΡΕ Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου.
Στην Αργολίδα εκλέγεται η Ελσα Παπαδημητρίου, που συνεχίζει την πολιτική ιστορία που άνοιξε ο πατέρας της Δημήτρης Παπαδημητρίου, βουλευτής της Ενωσης Κέντρου. Στην Ηλεία η Κρινιώ Κανελλοπούλου, κόρη του υπουργού της Ν.Δ. Αθανάσιου Κανελλόπουλου. Στη Μεσσηνία η Σοφία Καλαντζάκου, που διαδέχτηκε στο Κοινοβούλιο τον πατέρα της Αριστείδη Καλαντζάκο ύστερα από τέσσερις δεκαετίες στην ενεργό πολιτική κι ενώ είχε θητεύσει σε υπουργικές θέσεις. Στη Λακωνία τη μακρά πολιτική ιστορία της οικογένειας Δαβάκη υπερασπίζεται από το 1993 ο βουλευτής της Ν.Δ. Αθανάσιος Δαβάκης. Ο Παναγιώτης Σκανδαλάκης από το 1989 ακολουθεί τα βήματα του θείου του Γιάννη Σκανδαλάκη, παλαιού βουλευτή της ΕΡΕ.

Στη Β’ Αθήνας δεν είναι μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση. Ο Μιχάλης Λιάπης, γιος της αδελφής του ιδρυτή της Ν.Δ. και πρώτος εξάδελφος του πρωθυπουργού, έχει εισέλθει στο Κοινοβούλιο από το 1985. Ο πατέρας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο Γιάννης Μεϊμαράκης, υπήρξε βουλευτής της Ενωσης Κέντρου. Από το ΠΑΣΟΚ την οικογενειακή ιστορική παράδοση συνεχίζει ο Αργύρης Γιαννόπουλος, γιος του Ευάγγελου Γιαννόπουλου. Στην Α’ Περιφέρεια κάνει το ίδιο ο Νάσος Αλευράς, ανιψιός του Γιάννη Αλευρά. Στη Β’ Πειραιώς από το 1989 ο βουλευτής Γιάννης Διαμαντίδης διαδέχτηκε τον πατέρα του Δημήτρη Διαμαντίδη, που υπήρξε επί δεκαετίες βουλευτής της ίδιας περιοχής. Στο υπόλοιπο Αττικής οικογενειακές πολιτικές ρίζες δεν διαθέτει μόνο ο Θεόδωρος Πάγκαλος, εγγονός του στρατηγού Πάγκαλου. Πολιτικές καταβολές έχει και ο Ηλίας Παπαηλίας, καθώς ο πατέρας του Νικόλαος ήταν στην ίδια περιοχή βουλευτής της Ενωσης Κέντρου. Στην ίδια περιφέρεια ο Αθανάσιος Κατσιγιάννης διαδέχτηκε τον πατέρα του πρώην υφυπουργό Χρήστο Κατσιγιάννη. Ο Πέτρος Δούκας είναι γαμπρός του Μιλτιάδη Εβερτ. Από μεγάλη αριστερή πολιτική οικογένεια της Λάρισας κρατάει ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Η υπερνομάρχης Αθηνών Φώφη Γεννηματά, τέλος, είναι κόρη του αείμνηστου υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Γεννηματά.

Βαθιές οι ρίζες

Στο νομό Εύβοιας ο Σίμος Κεδίκογλου μπορεί να εκλέγεται με τη Ν.Δ., όμως πατέρας του ήταν ο Βασίλης Κεδίκογλου, υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Στη Βοιωτία ο Ευάγγελος Μπασιάκος πήρε τη σκυτάλη από το θείο του. Στην Α’ Θεσσαλονίκης ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης (ΠΑΣΟΚ) είναι γιος του Γιώργου Καστανίδη, βουλευτή της Ενωσης Κέντρου στην Κοζάνη πριν από τη δικτατορία. Από πολιτική οικογένεια είναι και ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Αγοραστός.

Στη Μαγνησία συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση η Ζέττα Μακρή, κόρη του Μιχάλη Μακρή, βουλευτή Γρεβενών με την ΕΡΕ. Στην Καρδίτσα ο Σπύρος Ταλιαδούρος είναι γιος του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Αθανάσιου Ταλιαδούρου, ενώ στα Ιωάννινα ο Σταύρος Καλογιάννης ακολουθεί την παράδοση του πατέρα του Ελευθέριου Καλογιάννη.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης διαδέχτηκε στο Ηράκλειο το συνονόματο θείο του που εκλεγόταν για δεκαετίες με την ΕΡΕ. Συγγενής του είναι και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, που διανύει την τελευταία του θητεία. Από πολιτική οικογένεια είναι και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Ηρακλείου Γιάννης Γ. Σκουλάς, που, όπως «ομολογεί» στο βιογραφικό του, μεγάλωσε «σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που είχε την πολιτική στην καθημερινότητά του». Στις Κυκλάδες η βουλευτής της Ν.Δ. Αριάδνη (Αρια) Μανούσου – Μπινοπούλου είναι η εγγονή του πρώην βουλευτή Σ. Μπινόπουλου, ενώ και στη Λέσβο η βουλευτής της Ν.Δ. Χριστίνα Καλογήρου είναι γόνος πολιτικής οικογένειας. Πολιτικές και όχι μόνο είναι και οι ρίζες του Αντώνη Σαμαρά, εγγονού της Πηνελόπης Δέλτα, απογόνου του υπουργού του Βενιζέλου Αλέξανδρου Ζάννα και ανιψιού του Παύλου Ζάννα της Δημοκρατικής Αμυνας.

Εκείνοι που έρχονται

Με την πολιτική κληρονομιά ως εφόδιο, γιοι και θυγατέρες πολιτικών των δύο μεγάλων κομμάτων διεκδικούν μια θέση στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Αθανάσιος Κουλουμπής (γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ) θα είναι και πάλι υποψήφιος της Ν.Δ. στη Β’ Αθηνών. Στην Αιτωλοακαρνανία θα δοκιμάσει για δεύτερη φορά τις δυνάμεις του (με τη Ν.Δ.) ο κ. Σπήλιος Λιβανός, γιος του Διονύση Λιβανού, που είχε διατελέσει βουλευτής της Ν.Δ. και υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Στο Ρέθυμνο η Ολγα Κεφαλογιάννη, κόρη του πρώην υπουργού και νυν συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Στην Α’ Αθηνών ο κ. Διονύσης Παπαδόγγονας (γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. κ. Αλέξανδρου Παπαδόγγονα), ενώ στην Α’ Θεσσαλονίκης ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, γιος του Γιώργου Τζιτζικώστα, ο οποίος εκλεγόταν βουλευτής Ν.Δ. από το ’74 έως το θάνατό του το 2000. Στην ίδια περιφέρεια, κατά πληροφορίες, θα είναι υποψήφιος ο γιος του κ. Σωτήρη Κούβελα, Δημήτρης.
Στη Μεσσηνία ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος ο κ. Γ. Μπουλούκος, γιος του επί σειρά ετών βουλευτή Αριστείδη. Στη Φθιώτιδα μία έδρα στη Βουλή θα διεκδικήσει και ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, γιος του κ. Κ. Σταϊκούρα, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου της Ν.Δ.
Στην Πέλλα δεν αποκλείεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον ο γιος του αείμνηστου βουλευτή Ν.Δ. Χρήστου Βυζοβίτη, κ. Τάσος Βυζοβίτης. Στην Κέρκυρα, τέλος, κατεβαίνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας Στέφανος Γκίκας, ο οποίος προέρχεται επίσης από πολιτική οικογένεια: ο πατέρας του ήταν βουλευτή της ΕΡΕ. Από το ΠΑΣΟΚ η κ. Αννα Ροκοφύλλου, κόρη του πρώην υπουργού, θα είναι υποψήφια στην Α’ Αθηνών. Στη Μεσσηνία η κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και κόρη του πρώην βουλευτή I. Γιαννακόπουλου, θα μπει στη μάχη του σταυρού. Στην ίδια περιφέρεια θα είναι υποψήφια η κ. Αρια Αγάτσα, ανιψιά του πρώην υπουργού κ. Ακριβάκη.

Στην Ημαθία ο Αθ. Γικόνογλου, γιος του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Γικόνογλου. Στην Α’ Πειραιά η Ελλη Ντεντιδάκη, κόρη του πρώην υπουργού Ναυτιλίας κ. A. Ντεντιδάκη.

Στην Εύβοια υποψήφιος βουλευτής θα είναι ο κ. Σίμος Κεδίκογλου, ανιψιός του πρώην υπουργού Βασίλη Κεδίκογλου και πρώτος εξάδελφος του βουλευτή Ν.Δ. Σίμου Κεδίκογλου, και στη Ροδόπη η κ. Ολγα Τσετινέ, κόρη του βουλευτή Δημήτρη Τσετινέ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο βήμα της Βουλής στις 20 Δεκεμβρίου του 1989 όταν μιλούσε για τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τέλος, που θα ξαναδοκιμάσει στην Κοζάνη, είναι ανιψιός του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη Μιχάλη Παπακωνσταντίνου.Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010


Πολιτικοί απο οικογένεια ... μια παλιά ιστορία

Σόι πάει το... βασίλειο, ακόμα και σε καιρούς δημοκρατίας. Μπορεί να έχει περάσει μισός και πλέον αιώνας πολιτικής ιστορίας αλλά παρ' όλα αυτά δεν έχουν αλλάξει τα ονόματα που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας. Παπανδρέου, Καραμανλής, Μητσοτάκης. Πολιτικές οικογένειες, τα λεγόμενα «πολιτικά τζάκια» που, για δεκάδες χρόνια με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και με διαφορετικούς ρόλους τα μέλη τους εκπροσωπούνται στο ελληνικό Κοινοβούλιο, μετέχουν στις κυβερνήσεις και ηγούνται των κομμάτων. Από τους 93 πρωθυπουργούς που θήτευσαν στην Ελλάδα από το 1828 έως το 2007, τουλάχιστον 21 συνδέονταν μεταξύ τους με στενή συγγενική σχέση, σε ευθεία ή πλάγια γραμμή, Το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας στην πολιτική σκηνή της χώρας το συναντάμε και……

ΝΔΝτόρα Μπακογιάννη, κόρη του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Πολιτεύτηκε το 1989 στη μονοεδρική περιφέρεια της Ευρυτανίας μετά τη δολοφονία του συζύγου της Παύλου Μπακογιάννη.

Διονύσιος Παπαδόγγονας, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Αλέξανδρου Παπαδόγγονα.

Β' Αθήνας

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, γιος του πρώην υπουργού και ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη και εγγονός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης, γιος του βουλευτή Ηρακλείου της ΕΡΕ Γιάννη Μεϊμαράκη και ανιψιός του βουλευτή Ηρακλείου με το Λαϊκό Κόμμα Βασίλη Μεϊμαράκη.

Κυριάκος Μητσοτάκης, γιος του πρώην πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και αδελφός της Ντόρας Μπακογιάννη.

Α' Θεσσαλονίκη

Απόστολος Τζιτζικώστας, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιώργου Τζιτζικώστα.

Υπόλοιπο Αττικής

Κωνσταντίνος Κατσίκης, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Θεόδωρου Κατσίκη.

Αιτολωακαρνανία

Κωνσταντίνος Καραγκούνης, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Ανδρέα Καραγκούνη.

Σπήλιος Λιβανός, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Διονύση Λιβανού, ο οποίος ήταν ανιψιός του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

Δημήτρης Σταμάτης, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιώργου Σταμάτη.

Ασημάκης Φωτόπουλος, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Χρήστου Φωτόπουλου.

Αργολίδα

Ελισάβετ Παπαδημητρίου, κόρη του βουλευτή Αργολίδας της Ενωσης Κέντρου Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Αχαΐα

Μιχάλης Μπεκίρης, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Βασίλη Μπεκίρη.

Βοιωτία

Ευάγγελος Μπασιάκος, γιος του βουλευτή Βοιωτίας του Λαϊκού Κόμματος και της ΕΡΕ Αριστείδη Μπασιάκου.

Εύβοια

Συμεών (Σίμος) Κεδίκογλου, γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου.

Ηλεία

Κρινιώ Κανελλοπούλου, κόρη του πρώην υπουργού της Ν.Δ. και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αθανάσιου Κανελλόπουλου.

Ηράκλειο

Μανώλης Κεφαλογιάννης, ανιψιός του πρώην βουλευτή Ηρακλείου Μανώλη Κεφαλογιάννη και του πρώην βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Κώστας Μπαντουβάς, δεύτερος ξάδελφος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Κώστα Μπαντουβά.

Κυριάκος Μητσοτάκης Κυριάκος Μητσοτάκης Ιωάννινα

Σταύρος Καλογιάννης, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Ελευθέριου Καλογιάννη.

Καβάλα

Νίκος Παναγιωτόπουλος, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιώργου Παναγιωτόπουλου και εγγονός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Καρδίτσα

Γιώργος Αναγνωστόπουλος, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Θεόδωρου Αναγνωστόπουλου και εγγονός του βουλευτή της ΕΠΕΚ και της Ενωσης Κέντρου Γιώργου Αναγνωστόπουλου.

Σπύρος Ταλιαδούρος, γιος του βουλευτή της ΕΡΕ και της Ν.Δ. και πρώην υπουργού Αθανάσιου Ταλιαδούρου και εγγονός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος και πρώην υπουργού Σπύρου Ταλιαδούρου.

Κέρκυρα

Στέφανος Γκίκας, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Σωτήρη Γκίκα.

Κορινθία

Αναστάσιος Παπαληγούρας, γιος του πρώην υπουργού Παναγή Παπαληγούρα και γαμπρός του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη.

Λακωνία

Αθανάσιος Δαβάκης, συγγενής των βουλευτών της ΕΡΕ και της Ν.Δ. Δημήτριου και Ιωάννη Δαβάκη.

Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ανιψιός του βουλευτή Λακωνίας της ΕΡΕ Νικόλαου Σκανδαλάκη και εγγονός του βουλευτή Λακωνίας με το Λαϊκό Κόμμα Γιάννη Σκανδαλάκη.

Μαγνησία

Ζωή (Ζέττα) Μακρή-Θεοφίλου, κόρη του πρώην βουλευτή Γρεβενών της Ν.Δ. Μιχάλη Μακρή.

Μεσσηνία

Σοφία Καλαντζάκου, κόρη του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Αριστείδη Καλαντζάκου.

Αντώνης Σαμαράς, προέρχεται από μεγάλη πολιτική οικογένεια της Μεσσηνίας, εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα.

Πιερία

Κωνσταντίνος Δημόπουλος, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιάννη Δημόπουλου και εγγονός του βουλευτή Πιερίας με τη δεξιά παράταξη Κώστα Δημόπουλου.

Ρέθυμνο

Ολγα Κεφαλογιάννη, κόρη του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Σέρρες

Αχιλλέας Καραμανλής, αδελφός του ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Καραμανλή και θείος του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Τρίκαλα

Σωτήρης Χατζηγάκης, εγγονός του βουλευτή Τρικάλων Σωτήρη Χατζηγάκη και ανιψιός του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Ευάγγελου Αβέρωφ - Τοσίτσα.

Φωκίδα

Ιωάννα Γκελεστάθη, κόρη του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Νικόλαου Γκελεστάθη και ανιψιά του πρώην βουλευτή Φωκίδας της Ν.Δ. Αθανάσιου Γκελεστάθη.

Χανία

Μανούσος Βολουδάκης, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Βολουδάκη.

ΠΑΣΟΚ


Νάσος Αλευράς, ανιψιός του πρώην προέδρου της Βουλής Γιάννη Αλευρά

Αννα Ροκοφύλλου, κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Ροκόφυλλου

Β' Αθήνας

Λούκα Κατσέλη, σύζυγος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμου Αρσένη και αδελφή της πρώην βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Νόρας Κατσέλη

Αννα Νταλάρα, δεύτερη ξαδέλφη του Γιάννη Ραγκούση, γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας

Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, γιος του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου που διετέλεσε υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 1985 έως το 1988.

Α' Θεσσαλονίκης

Χάρης Καστανίδης, γιος του βουλευτή Κοζάνης της Ενωσης Κέντρου Γεωργίου Καστανίδη

Τριαρίδου Αγγελική, ανιψιά του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ντίνου Τριαρίδη

Α' Πειραιώς

Ελλη Ντεντιδάκη, κόρη του Αντώνη Ντεντιδάκη, πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ

Β' Πειραιώς

Ιωάννης Διαμαντίδης, γιος του πρώην βουλευτή της Ενωσης Κέντρου και του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Διαμαντίδη

Αιτωλοακαρνανία

Αθανάσιος Μπασαγιάννης, γιος του Χρήστου Μπασαγιάννη, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ έως το 1989

Αρκαδία

Γιάννης Γιαννόπουλος, γιος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Γιαννόπουλου

Αχαΐα

Απόστολος Κατσιφάρας, ανιψιός του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Κατσιφάρα

Παναγιώτης Παπαγιαβής, γιος του Γεώργιου Παπαγιαβή βουλευτή Αχαΐας το '74 με την Ενωση Κέντρου

Βοιωτία

Αριάδνη (Αρια) Αγάτσα, ξαδέλφη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αλέκου Ακριβάκη

Δράμα

Χαρά Κεφαλίδου, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κεφαλίδη

Εύβοια

Αικατερίνη Καλαμακίδη, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ιωάννη Καλαμακίδη

Συμεών Κεδίκογλου, ανιψιός του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου και ξάδελφος του υποψήφιου με τη Ν.Δ. Σίμου Κεδίκογλου

Αικατερίνη Περλεπέ-Σηφουνάκη, νύφη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σηφουνάκη (σύζυγος του αδελφού του)

Ζάκυνθος

Μαρία Κλαυδιανού, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Κλαυδιανού

Ημαθία

Αθανάσιος Γικόνογλου, γιος του πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Μόσχου Γικόνογλου

Ηράκλειο

Ιωάννης Σκουλάς, μακρινός ανιψιός του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αθανάσιου Σκουλά

Κέρκυρα

Ελευθέριος Πλασκοβίτης, μακρινός ανιψιός του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σπύρου Πλασκοβίτη

Μεσσηνία

Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Γιαννακόπουλου

Λεωνίδας Φιλιππόπουλος, γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Θανάση Φιλιππόπουλου

Πρέβεζα

Ευάγγελος Παπαχρήστος, γιος του γιατρού Καλλίμαχου Παπαχρήστου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ

Φθιώτιδα

Δημήτρης Δροσογιάννης, γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αντώνη Δροσογιάννη

Θωμάς Στάικος, γιος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Στάικου

Χανιά

Ιωσήφ Βαλυράκης, γιος του βουλευτή της Ενωσης Κέντρου Ιωάννη Βαλυράκη


http://ixnos1.blogspot.com/2009/09/blog-post_3714.htmlΠαρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2009


Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ένα άρθρο των ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ και ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΕ προεκλογικά στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 26/9/09 με τους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων που είναι παιδιά ή συγγενείς πολιτικών μου κίνησε το ενδιαφέρον να ψάξω λίγο το θέμα.
Η πρωθυπουργία του ανιψιού Καραμανλή ,η πιθανή διαδοχή της Ντόρας αλλά κυρίως η εκλογή του 3ου Παπανδρέου στην θέση του Πρωθυπουργού θεωρήθηκε σαν μια επανάκαμψη της κληρονομικής δυναστείας μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών.
Όμως το φαινόμενο αυτό δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο στην ελληνική πολιτική ζωή.
Όπως γράφει ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου ,Κώστας Χρυσογόνος ( με τέτοιο επώνυμο πώς να μην γράψει για γόνους!) :
Η κρυφή (;) γοητεία την οποία ασκεί η δυναστική ιδέα στους ψηφοφόρους δεν είναι ούτε νέο ούτε αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Πολιτικές «δυναστείες» υπήρχαν στην Ελλάδα από το 19ο αιώνα και εξακολουθούν να υφίστανται και σήμερα σε όλα τα επίπεδα. Έτσι, από τους 93 πρωθυπουργούς που θήτευσαν από το 1828 έως το 2007, τουλάχιστον 21 συνδέονταν μεταξύ τους με στενή συγγενική σχέση, σε ευθεία ή πλάγια γραμμή….
…Η εξήγηση συνεπώς της σημασίας των συγγενικών δεσμών στην ελληνική πολιτική κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα πρέπει να αναζητηθεί και σε ιδιαιτερότητες του νεοελληνικού κοινωνικού σχηματισμού, όπως π.χ. η συγκριτικά μεγαλύτερη συνεκτικότητα των οικογενειακών δεσμών, απ' ό,τι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ένας περαιτέρω παράγοντας είναι ο συντηρητισμός που φαίνεται να επικρατεί στην ελληνική κοινή γνώμη, σχεδόν χωρίς διάκριση κομματικής τοποθέτησης, σε θέματα πολιτικού πολιτισμού και γενικότερα ιδεολογίας και αξιών.
Επιπρόσθετα, κατά την δική μου άποψη ,αυτή η συνεκτικότητα των οικογενειακών δεσμών οδηγεί επίσης τα περισσότερα παιδιά να ακολουθήσουν το επάγγελμα των γονιών τους.
Από τον οικογενειακό και κοινωνικό σας περίγυρο θα γνωρίζετε οι περισσότεροι παιδιά που ακολούθησαν το επάγγελμα των γονιών τους ή κοντινών συγγενών τους και έγιναν καταστηματάρχες, φιλόλογοι, δικηγόροι, γιατροί, καθηγητές, αγρότες, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι,κτλ ή ακόμα και ηθοποιοί ή τραγουδιστές !
Δεν είναι λοιπόν παράλογο τα παιδιά των πολιτικών να στραφούν σε κάτι που έχουν ζήσει από παιδικής ηλικίας στο σπίτι τους.
Η διαφορά όμως εδώ είναι ότι θα πρέπει η επιλογή τους να τύχει και της επιβράβευσης των πολιτών, αν και σε μερικές περιπτώσεις η εκλογή τους βασίζεται σε ένα σταθερό αριθμό ψηφοφόρων που έχουν από δεκαετίες εδραιώσει μια σχέση αλληλεξάρτησης με την οικογένεια μέσω ρουσφετιών και διορισμών.
Χρησιμοποιώντας σαν βάση το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ που ανέφερα παραπάνω έβγαλα μετεκλογικά μερικά στατιστικά δεδομένα που αφορούν τους υποψήφιους των δύο μεγάλων κομμάτων που έχουν σχέση με τα λεγόμενα «πολιτικά τζάκια»
Ευρύτερη οικογενειακή σχέση με πρώην βουλευτές ή υπουργούς έχουν 35 υποψήφιοι της ΝΔ και 28 του ΠΑΣΟΚ. Υπερέχουν οι υποψήφιοι γιοι και οι κόρες στην ΝΔ (85%) ενώ στο ΠΑΣΟΚ είναι λιγότεροι (68%)
Το κάθε κόμμα κατεβάζει σε όλη την Ελλάδα 412 υποψήφιους για 288 θέσεις ενώ οι υπόλοιποι 12 είναι της Επικρατείας χωρίς ψήφο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το ΠΑΣΟΚ εξελέγη το 38,8% των υποψηφίων του και από την ΝΔ το 22%
Οι υποψήφιοι «γόνοι» του ΠΑΣΟΚ ήσαν 28 δηλαδή το 6,7% των υποψηφίων και της ΝΔ 35 δηλαδή το 8,5% των υποψηφίων .
Και τα δύο κόμματα εξέλεξαν το καθένα από 15, οπότε από το σύνολο των υποψηφίων οι γόνοι που εξελέγησαν είναι μόνο το 3,6% των υποψηφίων στο κάθε κόμμα.
Στο μεν ΠΑΣΟΚ από τους 160 εκλεγέντες οι 15 γόνοι αποτελούν το 9,3% και στην ΝΔ από τους 90 το 16,4%
Σαν συμπέρασμα λοιπόν διαπιστώνει κανείς ο αριθμός των γόνων δεν είναι τόσο μεγάλος όσο οι περισσότεροι πιστεύουν ,όπως επίσης παρά την οικογενειακή παράδοση που προσφέρει ένα πιθανό προβάδισμα έναντι των άλλων υποψηφίων, λόγω του γνωστού ονόματος, ο ένας στους δύο δεν εκλέγεται.
Στην συνέχεια παραθέτω τους γόνους βουλευτών κτλ όπως δημοσιεύτηκαν στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Με κόκκινο είναι οι εκλεγέντες και στην παρένθεση στο τέλος είναι η σειρά εκλογής τους και ο αριθμός των βουλευτών που εξέλεξε το κόμμα στην περιοχή.
Με * όσοι εκλέγονται για πρώτη φορά ,με ** όσοι είχαν επανεκλεγεί στο παρελθόν αλλά δεν ήσαν στην προηγούμενη Βουλή.

ΠΑΣΟΚ

Α' Αθήνας
1-Νάσος Αλευράς, ανιψιός του πρώην προέδρου της Βουλής Γιάννη Αλευρά (4/8)

2-Αννα Ροκοφύλλου, κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Ροκόφυλλου

Β' Αθήνας
3-Λούκα Κατσέλη, σύζυγος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμου Αρσένη και αδελφή της πρώην βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Νόρας Κατσέλη (3/20)

4-Αννα Νταλάρα, δεύτερη ξαδέλφη του Γιάννη Ραγκούση, γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας (16/20)*

5-Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, γιος του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου που διετέλεσε υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 1985 έως το 1988. (19/20)*

Α' Θεσσαλονίκης
6-Χάρης Καστανίδης, γιος του βουλευτή Κοζάνης της Ενωσης Κέντρου Γεωργίου Καστανίδη (2/8)

7-Τριαρίδου Αγγελική, ανιψιά του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ντίνου Τριαρίδη

Α' Πειραιώς
8-Ελλη Ντεντιδάκη, κόρη του Αντώνη Ντεντιδάκη, πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ

Β' Πειραιώς
9-Ιωάννης Διαμαντίδης, γιος του πρώην βουλευτή της Ενωσης Κέντρου και του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Διαμαντίδη (3/3)

Αιτωλοακαρνανία
10-Αθανάσιος Μπασαγιάννης, γιος του Χρήστου Μπασαγιάννη, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ έως το 1989

Αρκαδία
11-Γιάννης Γιαννόπουλος, γιος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Γιαννόπουλου

Αχαΐα
12-Απόστολος Κατσιφάρας, ανιψιός του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Κατσιφάρα (1/4)

13-Παναγιώτης Παπαγιαβής, γιος του Γεώργιου Παπαγιαβή βουλευτή Αχαΐας το '74 με την Ένωση Κέντρου

Βοιωτία
14-Αριάδνη (Αρια) Αγάτσα, ξαδέλφη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αλέκου Ακριβάκη (3/3)*

Δράμα
15-Χαρά Κεφαλίδου, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κεφαλίδη (2/2)

Εύβοια
16-Αικατερίνη Καλαμακίδη, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ιωάννη Καλαμακίδη

17-Συμεών Κεδίκογλου, ανιψιός του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου και ξάδελφος του υποψήφιου με τη Ν.Δ. Σίμου Κεδίκογλου (2/2)*

18-Αικατερίνη Περλεπέ-Σηφουνάκη, νύφη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σηφουνάκη (σύζυγος του αδελφού του) (1/2)

Ζάκυνθος
19-Μαρία Κλαυδιανού, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Κλαυδιανού

Ημαθία
20-Αθανάσιος Γικόνογλου, γιος του πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Μόσχου Γικόνογλου (2/3)*

Ηράκλειο
21-Ιωάννης Σκουλάς, μακρινός ανιψιός του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αθανάσιου Σκουλά

Κέρκυρα
22-Ελευθέριος Πλασκοβίτης, μακρινός ανιψιός του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σπύρου Πλασκοβίτη

Μεσσηνία
23-Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Γιαννακόπουλου (2/3)*

24-Λεωνίδας Φιλιππόπουλος, γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Θανάση Φιλιππόπουλου

Πρέβεζα
25-Ευάγγελος Παπαχρήστος, γιος του γιατρού Καλλίμαχου Παπαχρήστου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ (1/1)

Φθιώτιδα
26-Δημήτρης Δροσογιάννης, γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αντώνη Δροσογιάννη

27-Θωμάς Στάικος, γιος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Στάικου

Χανιά
28-Ιωσήφ Βαλυράκης, γιος του βουλευτή της Ενωσης Κέντρου Ιωάννη Βαλυράκη (3/3)**

ΝΔ

Α΄Αθήνας
1-Ντόρα Μπακογιάννη, κόρη του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Πολιτεύτηκε το 1989 στη μονοεδρική περιφέρεια της Ευρυτανίας μετά τη δολοφονία του συζύγου της Παύλου Μπακογιάννη. (1/5)

2-Διονύσιος Παπαδόγγονας, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Αλέξανδρου Παπαδόγγονα.

Β' Αθήνας
3-Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, γιος του πρώην υπουργού και ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη και εγγονός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. (10/11)

4-Ευάγγελος Μεϊμαράκης, γιος του βουλευτή Ηρακλείου της ΕΡΕ Γιάννη Μεϊμαράκη και ανιψιός του βουλευτή Ηρακλείου με το Λαϊκό Κόμμα Βασίλη Μεϊμαράκη.(3/11)

5-Κυριάκος Μητσοτάκης, γιος του πρώην πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και αδελφός της Ντόρας Μπακογιάννη. (4/11)

Α' Θεσσαλονίκη
6-Απόστολος Τζιτζικώστας, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιώργου Τζιτζικώστα.

Υπόλοιπο Αττικής
7-Κωνσταντίνος Κατσίκης, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Θεόδωρου Κατσίκη.

Αιτολωακαρνανία
8-Κωνσταντίνος Καραγκούνης, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Ανδρέα Καραγκούνη. (3/3)*

9-Σπήλιος Λιβανός, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Διονύση Λιβανού, ο οποίος ήταν ανιψιός του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

11-Δημήτρης Σταμάτης, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιώργου Σταμάτη.( 2/3)

11-Ασημάκης Φωτόπουλος, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Χρήστου Φωτόπουλου.

Αργολίδα
12-Ελισάβετ Παπαδημητρίου, κόρη του βουλευτή Αργολίδας της Ένωσης Κέντρου Δημήτρη Παπαδημητρίου. (2/2)

Αχαΐα
13-Μιχάλης Μπεκίρης, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Βασίλη Μπεκίρη. (1/2)

Βοιωτία
14-Ευάγγελος Μπασιάκος, γιος του βουλευτή Βοιωτίας του Λαϊκού Κόμματος και της ΕΡΕ Αριστείδη Μπασιάκου.

Εύβοια
15-Συμεών (Σίμος) Κεδίκογλου, γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου. (2/2)

Ηλεία
16-Κρινιώ Κανελλοπούλου, κόρη του πρώην υπουργού της Ν.Δ. και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αθανάσιου Κανελλόπουλου.

Ηράκλειο
17-Μανώλης Κεφαλογιάννης, ανιψιός του πρώην βουλευτή Ηρακλείου Μανώλη Κεφαλογιάννη και του πρώην βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη.

18-Κώστας Μπαντουβάς, δεύτερος ξάδελφος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Κώστα Μπαντουβά.

Ιωάννινα
19-Σταύρος Καλογιάννης, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Ελευθέριου Καλογιάννη. (2/2)

Καβάλα
20-Νίκος Παναγιωτόπουλος, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιώργου Παναγιωτόπουλου και εγγονός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Νίκου Παναγιωτόπουλου. (1/1)

Καρδίτσα
21-Γιώργος Αναγνωστόπουλος, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Θεόδωρου Αναγνωστόπουλου και εγγονός του βουλευτή της ΕΠΕΚ και της Ενωσης Κέντρου Γιώργου Αναγνωστόπουλου.

22-Σπύρος Ταλιαδούρος, γιος του βουλευτή της ΕΡΕ και της Ν.Δ. και πρώην υπουργού Αθανάσιου Ταλιαδούρου και εγγονός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος και πρώην υπουργού Σπύρου Ταλιαδούρου. (2/2)

Κέρκυρα
23-Στέφανος Γκίκας, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Σωτήρη Γκίκα.

Κορινθία
24-Αναστάσιος Παπαληγούρας, γιος του πρώην υπουργού Παναγή Παπαληγούρα και γαμπρός του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη.

Λακωνία
25-Αθανάσιος Δαβάκης, συγγενής των βουλευτών της ΕΡΕ και της Ν.Δ. Δημήτριου και Ιωάννη Δαβάκη. (1/2)**

26-Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ανιψιός του βουλευτή Λακωνίας της ΕΡΕ Νικόλαου Σκανδαλάκη και εγγονός του βουλευτή Λακωνίας με το Λαϊκό Κόμμα Γιάννη Σκανδαλάκη

Μαγνησία
27-Ζωή (Ζέττα) Μακρή-Θεοφίλου, κόρη του πρώην βουλευτή Γρεβενών της Ν.Δ. Μιχάλη Μακρή.

Μεσσηνία
28-Σοφία Καλαντζάκου, κόρη του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Αριστείδη Καλαντζάκου.

29-Αντώνης Σαμαράς, προέρχεται από μεγάλη πολιτική οικογένεια της Μεσσηνίας, εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα. (1/2)

Πιερία
30-Κωνσταντίνος Δημόπουλος, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιάννη Δημόπουλου και εγγονός του βουλευτή Πιερίας με τη δεξιά παράταξη Κώστα Δημόπουλου.

Ρέθυμνο
31-Ολγα Κεφαλογιάννη, κόρη του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιάννη Κεφαλογιάννη. (1/1)

Σέρρες
32-Αχιλλέας Καραμανλής, αδελφός του ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Καραμανλή και θείος του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Τρίκαλα
33-Σωτήρης Χατζηγάκης, εγγονός του βουλευτή Τρικάλων Σωτήρη Χατζηγάκη και ανιψιός του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Ευάγγελου Αβέρωφ - Τοσίτσα. (2/2)

Φωκίδα
34-Ιωάννα Γκελεστάθη, κόρη του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Νικόλαου Γκελεστάθη και ανιψιά του πρώην βουλευτή Φωκίδας της Ν.Δ. Αθανάσιου Γκελεστάθη.

Χανία
35-Μανούσος Βολουδάκης, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Βολουδάκη.


Οι φαμίλιες της ελληνικής πολιτικήςΠληθώρα σημερινών υποψηφίων κληρονομεί το όνομα και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα να διεκδικήσει με αξιώσεις μία θέση στο Κοινοβούλιο. Την εκλογή των συγγενών πρώην βουλευτών διευκολύνει σε πολλές περιπτώσεις η έτοιμη κομματική πελατεία, δυστυχώς ουκ ολίγες φορές προϊόν και αθέμιτων πρακτικών, όπως οι χαριστικές παροχές σε πιστούς οπαδούς. Με άλλα λόγια, το ρουσφέτι.
Η έκταση της «οικογενειοκρατίας» στην ελληνική πολιτική σκηνή, μάλλον, συνδράμει στη διαιώνιση μιας αντίληψης που θέλει την προσφορά στα κοινά να προσεγγίζεται ορισμένες φορές ως οικογενειακή επιχείρηση. Ασφαλώς, η συγγένεια με έναν παλαιότερο πολιτικό δεν αφαιρεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, ούτε αποτελεί «ενοχοποιητικό στοιχείο» αυτή καθαυτήν. Με αυτή την επισήμανση, παρατίθενται μερικοί από τους υποψήφιους -γόνοι ή ανιψιοί πρώην βουλευτών- που φιγουράρουν στα ψηφοδέλτια των δύο μεγάλων κομμάτων:
ΝΔ

Αναγνωστόπουλος Γεώργιος (Καρδίτσα ΝΔ), Αντωνοπούλου Έλενα (Μαγνησία ΝΔ), Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης (Β’ Αθηνών ΝΔ), Βολουδάκης Μανούσος (Χανίων ΝΔ), Δαβάκης Αθανάσιος (Λακωνίας ΝΔ), Καλαντζάκου Σοφία (Μεσσηνίας ΝΔ), Καλογιάννης Σταύρος (Ιωαννίνων ΝΔ), Κανελλοπούλου Κρινιώ (Ηλείας ΝΔ), Καραμανλής Αχιλλέας (Σερρών ΝΔ), Καραμανλής Κώστας (ΝΔ), Κατσιγάννης Αθανάσιος (Υπόλοιπο Αττικής ΝΔ), Κεδίκογλου Σίμος (Εύβοιας ΝΔ), Κεφαλογιάννη Όλγα (Ρεθύμνου ΝΔ), Κεφαλογιάννης Μανώλης (Ρεθύμνου ΝΔ), Λιβανός Σπήλιος (Αιτωλοακαρνανίας ΝΔ),Μακρή Ζέττα (Μαγνησίας ΝΔ), Μανούσου – Μπινοπούλου Αριάδνη (Κυκλάδων ΝΔ), Μεϊμαράκης Βαγγέλης (Β’ Αθήνας ΝΔ), Μητσοτάκης Κυριάκος (Β’ Αθήνας ΝΔ), Μπακογιάννη Ντόρα (Α’ Αθηνών ΝΔ), Μπαντουβάς Κωνσταντίνος (Ηρακλείου ΝΔ), Μπασαγιάκος Ευάγγελος (Βοιωτία ΝΔ) , Μπεκίρης Μιχάλης (Αχαϊας ΝΔ), Παναγιωτόπουλος Νίκος (Καβάλας ΝΔ), Παπαδημητρίου Έλσα (Αργολίδας ΝΔ), Παπαδόγγονας Διονύσιος (Α’ Αθηνών ΝΔ), Παπακωνσταντίνου Γεώργιος (Κοζάνης ΝΔ), Παπαληγούρας Αναστάσιος (Κορινθίας ΝΔ), Πετραλιά – Πάλλη Φάνη (Β’ Αθηνών ΝΔ), Σαμαράς Αντώνης (Μεσσηνίας ΝΔ), Σταϊκούρας Χρήστος (Φθιώτιδος ΝΔ), Ταλιαδούρος Σπυρίδων (Καρδίτσας ΝΔ), Τζιτζικώστας Απόστολος (Α΄ Θεσσαλονίκης ΝΔ), Φωτόπουλος Ασημάκης (Αιτωλοακαρνανίας ΝΔ).
ΠΑΣΟΚ

Αλευράς Νάσος (Α’ Αθηνών ΠΑΣΟΚ), Γιαννακοπούλου Νάντια (Μεσσηνία ΠΑΣΟΚ), Γεννηματά Φώφη (Α’ Αθηνών ΠΑΣΟΚ), Γιαννόπουλος Ιωάννης (Αρκαδία ΠΑΣΟΚ), Αθ. Γικόνογλου (Ημαθία ΠΑΣΟΚ), Διαμαντίδης Ιωάννης (Β’ Πειραιά ΠΑΣΟΚ), Δροσογιάννης Δημήτριος (Φθιώτιδος ΠΑΣΟΚ), Κατερίνα Καλαμακίδη (Εύβοια ΠΑΣΟΚ), Καστανίδης Χάρης (Α’ Θεσσαλονίκης ΠΑΣΟΚ), Κατσιφάρας Απόστολος (Αχαϊας ΠΑΣΟΚ), Κεφαλίδου Χαρά (Δράμα ΠΑΣΟΚ), Κλαυδιανού Μαρία (Ζάκυνθος ΠΑΣΟΚ), Μπασαγιάννης Νάσος (Αιτωλοακαρνανία ΠΑΣΟΚ), Ντεντιδάκη Έλλη (Α΄ Πειραιά ΠΑΣΟΚ), Π.Παπαγιαβή (Αχαΐα ΠΑΣΟΚ), Παπανδρέου Γιώργος (ΠΑΣΟΚ), Περλεπέ-Σηφουνάκη Αικατερίνη (Εύβοιας ΠΑΣΟΚ, Ροκοφύλλου Άννα (Α΄ Αθήνας ΠΑΣΟΚ), Σκούλας Ιωάννης (Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ), Στάικου Θωμά (Φθιώτιδος ΠΑΣΟΚ), Φιλιππόπουλος Παναγιώτης (Μεσσηνίας ΠΑΣΟΚ), Χαραλαμπόπουλος Γιώργος (Β΄ Αθήνας ΠΑΣΟΚ).
Το μέγεθος και τις συχνές συνέπειες της «οικογενειοκρατίας» στην ελληνική πολιτική έχει επικαλεστεί αρκετές φορές στο παρελθόν και ο διεθνής Τύπος:
Monde: Τα μεγάλα τζάκια -Καραμανλή, Μητσοτάκη, Παπανδρέου- εναλλάσσονται στην εξουσία για δεκαετίες με τους αυλικούς τους να επωφελούνται από ένα σύστημα οι επιπτώσεις του οποίου πλήττουν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.
Liberation: Οι πελατειακές σχέσεις, ο νεποτισμός και η διαφθορά συνεχίζουν να συνθέτουν την καθημερινότητα των Ελλήνων, παρά τις δεσμεύσεις για «σεμνότητα» και «ανθρωπιά».
Times: Το πολιτικό κατεστημένο που κυριαρχείται από τις οικογένειες Καραμανλή και Παπανδρέου δεν έχει πείσει ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Δύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου