9/1/12

Ο Κίμων Κουλούρης ο νέος πρόεδρος του πασόκ;

http://1.bp.blogspot.com/_cd7y5Nv1OU0/SO9ui0uQEVI/AAAAAAAAAFA/TifSvj09940/s400/%CE%B2%CE%B1%CF%88%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82+%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B7%CF%82.jpg


Συνεκλόνησε όλη την χώρα η προσπάθεια του ήρωα πρώην υπουργού του πασόκ, Κίμωνα Κουλούρη, να περάσει με κόκκινο όλα τα φανάρια της πρωτεύουσας! Παρ΄όλες τις φιλότιμες προσπάθειές του δεν τα κατάφερε τελικά, αφού έπεσε σε μπλόκο της γνωστής ομάδας ΔΙΑΣ, που έχει κόλλημα με το να περνάνε τα αμάξια με πράσινο. Μυστήρια ομάδα...

Κατά την διάρκεια της ευγενικής συνομιλίας μεταξύ του πρώην οργάνου του πασόκ και των οργάνων της τάξης παίχτηκε μιά συμφωνία για τρία μπουζούκια ρε μείζωνα: Τση μάνας σου ρε, όχι τση δικιά σου ρε, φέρτα χαρτιά σου ρε, δε φέρνω τίποτα ρε, θα σε τυλίξουμε μέσα σε μιά κόλλα χαρτί ρε, θα μου μπιιιιιπ τα μπιιιιπ ρε, δώσε ταυτότητα ρε, την έχω ξεχάσει πάνω στο αριστερό κομοδίνο της κρεβατοκάμαρας ρε, φέρε τότε την άδεια οδήγησης ρε, την έχω ξεχάσει πάνω στο αριστερό κομοδίνο της κρεβατοκάμαρας ρε, στο δεξί δεν ξεχνάς ποτέ τίποτα ρε, όχι εκεί ξεχνάει μόνο η γυναίκα μου ρε. Να πάω να σας την φέρω ρε παιδιά, αλλά τι να την κάνετε, έχει λήξει η ρουφιάνα. Η γυναίκα; Όχι ρε, η άδεια!

Ωραία πράγματα.

Ήτανε και η κορούλα του πρώην υπουργού δίπλα και τσίριζε με τον χαρακτηριστικό σπαραξικάρδιο τρόπο που τσιρίζουν οι προεδρικοί καρποί, την βάψανε δηλαδή οι μαχητές των ΔΙΑΣ. Για να μη πολυλογολούμε, στην συμπλοκή που ακολούθησε πάτησε ο πρώην υπουργός του πασόκ με το αμάξι του ειδικά έναν Ελαφρύ Φρουρό, με αποτέλεσμα να διακομιστεί ο μεν Φρουρός προς ανακαίνηση σε Νοσοκομείο, ο δε ήρως προς τσαμπουκά σε τοπικό τμήμα όπου και αφέθει ελεύθερος. Τόσο μίσος η αστυνομία! Τελικά δηλαδή άνισος ο αγώνας μεταξύ Εξουσίας και Σοσιαλισμού, έληξε ισόπαλος.

Μετά από όλα αυτά χάνει κάθε ενδιαφέρον ο αγώνας για την διαδοχή του Παπανδρέου στην αρχηγία του πασόκ. Τι Λοβέρδος, τι Βενιζέλος, τι Χρυσοχοΐδης, τι Κατσέλη, τι Δαμανάκη; (τι, δεν έβαλε υποψηφιότητα η Φωνή; Δεν το πιστεύω! ) Ο Κίμωνας προβλέπεται να κάνει υγιεινό περίπατο και να σηκώσει στο τέλος θριαμβευτικά την κούπα. Ο ίδιος έδειξε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έκβαση της προεδρικής μάχης. Σε σχετική ερώτηση απάντησε: Τι να μου κάνουν τα τσουτσέκια ρε; Θα τους ΠΑΤΗΣΩ όλους ρε!


Για πλήρη κατανόηση της αξίας του μεγάλου Κίμωνα Κουλούρη αναδημοσιεύω το παρακάτω σπαρταριστό κείμενο από το μπλογκ vapsomaliades. Καλή διασκέδαση!

Κίμων Κουλούρης: το αγράμματο βάψιμο...


Ο Κίμων δεν είναι τυχαία περίπτωση. Έχει περάσει εις τας δέλτους της νεότερης πολιτικής ιστορίας, ως ο πιο γραφικός (μαζί με τον Νίκο «έλειψα ποτέ από κοντά σου;» 
Αναγνωστόπουλο) πολιτικός ανήρ της μεταπολιτευτικής περιόδου. Ξεκίνησε την γιγαντιαία πολιτική του καριέρα, την εποχή του ΠΑΚ, ως οιονεί μπάτλερ του Α. Παπανδρέου στο Λονδίνο, όπου επήγε για να κάνει αντίσταση αλλά και για να σπουδάσει. 
Ισχυρίζεται ότι εκεί έκανε μεταπτυχιακά στα οικονομικά. Όταν, όμως, τον ρωτούν σε πιο πανεπιστήμιο άφησε το στίγμα του, ο Κερκυραίος πολιτικός ξεροκαταπίνει, αλλάζοντας κουβέντα… 
Για ξένες γλώσσες, βέβαια, ούτε λόγος. Πολλοί ανακαλούν στη μνήμη τους τη δουλοπρέπεια με την οποία, το χωριατόπαιδο από τη Λευκίμμη Κέρκυρας, αντιμετώπιζε τον «Θεό» και «Πατέρα» του στο Λονδίνο
Μανιώδης κόλαξ του «Μεγάλου», διακρίθηκε ως «προμηθευτής διασκέδασης» – για να το πούμε κομψά – φροντίζοντας για τις πάσης φύσεως παπανδρεϊκές… εκτονώσεις. Έβηχε ο «Πρόεδρος», κρυολογούσε ο Κίμωνας. «Την εποχή του ΠΑΚ, ο Κίμωνας ήταν ένα αφελές και συμπαθητικό χωριατόπαιδο», θυμάται συνεργάτης του Α. Παπανδρέου από τα παλιά. «Τότε, είχε μακριά, πλούσια κόμη και μακριές, φουντωτές φαβορίτες», υπενθυμίζει. 
«Μύριζε το στόμα του ανυπόφορα εκείνη την εποχή, θυμάμαι, μάλλον από την ανέχεια, αλλά είχε μεγάλη διάθεση για αγώνα, αλλαγή και επανάσταση, ενώ η αφοσίωσή του προς τον Πρόεδρο υπήρξε παροιμιώδης» προσθέτει ο παλαιός παπανδρεϊκός συνεργάτης, για να ολοκληρώσει λέγοντας: «ο Κίμωνας μαζί με τον Άκη ήταν οι πιο αφοσιωμένοι στον Πρόεδρο. Είχαν παρόμοιο χαρακτήρα και ταμπεραμέντο. Δεν ήταν έξυπνοι ή καλλιεργημένοι (μάλλον κουτούς θα τους χαρακτήριζες), αλλά είχαν μεγάλη πίστη στον Σοσιαλισμό!».
Οι πολιτικοί αγώνες του Κίμωνα έφεραν, το δίχως άλλο, αποτελέσματα. Χάρις (και) στις δικές του δυνάμεις, η δημοκρατία απεκαταστάθη και, σε λίγα χρόνια, ο Κίμων αποτελούσε τον θεμέλιο λίθο της σοσιαλιστικής διακυβερνήσεως. Τί κι αν περιορίσθηκε στην ταπεινότατη θέση του Γ.Γ. Αθλητισμού… Και από αυτή τη θέση μπορούσε να δώσει πολλά… Άλλωστε, υπήρξε (και παραμένει) γνωστός γηπεδόβιος παναθηναϊκών φρονημάτων, ενώ η «τρίφυλλη» πίστη του μόνο με την πίστη στα ιδεώδη του σοσιαλισμού μπορεί να συγκριθεί σε ένταση.
Ουδεμία σχέση είχε με τη (γνωστή στους παλαιότερους) υπόθεση Σταματελάτου, ενώ οι σχέσεις του με την οικογένεια Βαρδινογιάννη θεωρούνται (από πλευράς του) τόσο στενές, μέχρι σημείου δουλικότητος. Διέπρεψε και σε άλλες κυβερνητικές θέσεις, ως υφυπουργός εσωτερικών (δις) και υφυπουργός εμπορίου, ενώ η… κορύφωση της πολιτικής του καριέρας ήλθε με την κατάκτηση της επίζηλης θέσεως του αναπληρωτού υπουργού μεταφορών! 
Ο Κίμων δεν κατόρθωσε ποτέ να γίνει υπουργός, μολονότι ο ίδιος, ένα φεγγάρι, δήλωνε ότι θα έθετε υποψηφιότητα για… αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και… Πρωθυπουργός! Η Ελλάδα, ως γνωστόν, πνίγει τις αξίες… Η όλη κυβερνητική του θητεία, πάντως, έχει μείνει περισσότερο γνωστή στην ιστορία για το κυνήγι της ακρίβειας μετά καμερών, καθώς και για τις πασίγνωστες δηλώσεις του για την ΕΑΜίτισσα και τα μαντήλια της, σε έφοδό του στην οδό Ερμού… 
Ο πρώην καταμετρητής της ΔΕΗ, Κίμωνας, έχει μεγάλη αδυναμία στα ακριβά πούρα Αβάνας και τις φίνες μεταξωτές ιταλικές γραβάτες, ενώ, σε ό,τι αφορά τα υποκάμισα, δεν κρύβει την προτίμηση στα cut-away collars! Διακρίνεται για τον πομπώδη, θεατρικό και ακατάληπτο (γεμάτο βαρβαρισμούς και σολοικισμούς) λόγο του. Σύμφωνα με ανθρώπους που τον γνωρίζουν καλά, έχει να ανοίξει βιβλίο από τα χρόνια των σπουδών του στην Ανωτάτη Εμπορική, όπου διέπρεψε ως συμφοιτητής του άλλου μεγάλου διανοουμένου της πολιτικής, Μιλτιάδη Έβερτ. 
Γι’ αυτό και το παρατσούκλι «αγράμματος», που του έχουν κολλήσει διάφοροι κακοήθεις. Την εποχή του «βρώμικου ΄89», η σύζυγος του τότε πρωθυπουργού, Μαρίκα Μητσοτάκη, που παρακολουθούσε μια συνεδρίαση της βουλής από τα έδρανα των κρατικών αξιωματούχων, τον απεκάλεσε «τσογλάνι» και ο Κίμων εξερράγη. 
Διαχρονικός confidante και φιλότιμος βοηθός του στις περιπέτειες της πολιτικής, ο δημοσιογράφος των Πολιτικών Θεμάτων (και βοηθός του Γιάννη Ντάσκα) Αλέκος Βέλιος, με τον οποίον μοιράζονται τις ίδιες βαθιές ανησυχίες για το μέλλον της χώρας… 
Η μεγάλη αυτή πνευματική φιλία, που έχει σφυρηλατηθεί στα βάθη του χρόνου, ίσως δεν είναι τυχαία, καθώς, εκτός όλων των άλλων κοινών, οι δύο άνδρες μοιράζονται μια… ιδιόρρυθμη συνήθεια: βάφουν τα μαλλιά τους! Διότι το πορτρέτο του σοσιαλιστή αγωνιστή Κίμωνος, δεν θα μπορούσε να κλείσει χωρίς αυτή την μικρή, αλλά τόσο αντιπροσωπευτική αναφορά. Ο κύριος «by the way» βάφει βλεφαρίδες, φρύδια και μαλλιά! 
Περίεργο, πρωτόγνωρο βάψιμο – ένα βάψιμο που θυμίζει παρηκμασμένο thespian… Βάψιμο σε μια απόχρωση γκρι-μπλε, μια απόχρωση που ο ίδιος ορκίζεται ότι του προσδίδει μια αίσθηση αριστοκρατικότητας – κάτι που πάντοτε επεδίωκε. Εις μάτην… Γιατί η βαφή είναι σπιτική, ερασιτεχνική, αφήνοντας μεγάλα σημεία της κορυφής του κεφαλιού και της φαβορίτας λευκά. Τα δε σκούρα βαμμένα φρύδια αλλά και οι βλεφαρίδες, χαρίζουν οπτικά στον Κίμωνα μια υποβλητικότητα πρωτόγνωρη – σε πλήρη αντιστοίχηση, πλέον, με την υποβλητικότητα του θεατρικού του λόγου. 
Έτσι κι αλλιώς, όμως, ο (κατά δήλωσίν του άνεργος πλέον) Κίμωνας, είτε με (κακο)βαμμένα είτε με φυσικά μαλλιά, κερδίζει την συμπάθεια όλων, χαρίζοντας πλουσιοπάροχα τον γέλωτα – πράγμα πολύτιμο στις μαύρες (σαν την κόμη του Βέλιου) εποχές που ζούμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου