22/2/12

Σωθήκαμε μεν, αλλά το Εμπόριο...παρασώθηκε!

http://now24.gr/wp-content/uploads/2011/11/%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5.jpg


Ένα σωρό μπαρούφες πάλι στην τύπο της χώρας! Ο καθένας το κοντό του και το μακρύ του, κάθε αναλφάβητος και ειδικός, κάθε τούβλο και εμπειρογνώμων. Δεν προλάβαμε ούτε να σκουπιστούμε (όλοι εμείς που χεστήκαμε από την χαρά μας για την νέα δανειακή σφαλιάρα) μετά τον νέο...θρίαμβο των Βρυξελλών και πέσανε πάνω μας να μας φάνε!

Σιγά ρε κόπανοι, πως κάνετε ρε έτσι; Σας στοκάρανε ότι σωθήκατε και το ρουφήξατε αμέσως αμάσητο; Ξου ρε!

Εγώ...τάχασα! Καλά ρε φίλε, λέω, τι κάνανε τότε ο Παπατράπεζας και ο Χοντροβαζελίνος στην Βρυξέλλα; Τις σωστικές λέμβοι δεν κατέβασαν από το ναυάγιο του (ψωρο)Κόστα(ινα) Κονκόρντια στο πέλαο να σωθούμε όλοι μας;

Α ρε αγαθέ βραχόκηπε...

Και μου κοτσάρει με μιά κόπυ πεϊστάρα να, ένα πανέμορφο που γράφει σήμερα ο Πρώτος Θέμας αλλά και καμμιά πεντακοσαριά άλλες σελίδες, το οποίο με συγκλονίζει οριζοντίως και αυτεπαγγέλτως. Να το πετσοκόψω λίγο, να μικρύνει και σας το βάζω να χαρείτε κι΄εσείς.

Οκέϋ, λάβετε θέσεις...

Έρχονται 180.000 λουκέτα και 240.000 απολύσεις στο εμπόριο!
  • "....επιχειρήσεις με προσωπικό έως 49 άτομα, που αποτελούν το  99,6% των ελληνικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ (επιστημονικό όργανο των επαγγελματοβιοτεχνών) περίπου 180.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος το επόμενο δωδεκάμηνο! 
 Αν συνυπολογιστεί ο συντελεστής βιωσιμότητας, εκτιμάται ότι 61.200 θα είναι η καθαρή μείωση επιχειρήσεων τους επόμενους δώδεκα μήνες – εκ των οποίων περίπου 12.000 μέσα στο επόμενο τρίμηνο .

Η ΓΣΕΒΕΕ κάνει λόγο για κίνδυνο απώλειας 240.000 θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί) στο επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για κάθε μία πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν εφτά απολύσεις.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται απώλεια επιπλέον 106.000 θέσεων μισθωτής εργασίας έως τον Ιούλιο του 2012 και περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Εκτιμάται ότι ήδη χάθηκαν τουλάχιστον 65.000 θέσεις μισθωτής εργασίας το 2ο εξάμηνο του 2011.

Στην έρευνα καταγράφεται αύξηση των επιχειρήσεων που μείωσαν ώρες και ημέρες εργασίας (37,4%), ενώ το 28,6% μείωσε αποδοχές στο προσωπικό του. Προβλέπεται δε ότι για το 1ο εξάμηνο του 2012, το 43% θα μειώσει με μεγάλη βεβαιότητα μισθούς και ώρες εργασίας, ενώ στα πλέον χαρακτηριστικά συμπεράσματα εντάσσεται και το ότι μόνο το 22% θεωρεί ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή στην τράπεζα, το 29,2% στο εξωτερικό, ενώ το 37,1% σε άλλες τοποθετήσεις.

 Το 46,5% θεωρεί ως σημαντικότερο εμπόδιο τα λειτουργικά έξοδα, το 36,5% τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ μόλις το 5% τους μισθούς. Πάνω από 8 στις 10 επιχειρήσεις προτιμούν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ενώ μόλις το 2,5% επιθυμεί τη μείωση του κατώτατου μισθού, ενώ μία στις τρεις επιχειρήσεις έχει καθυστερημένες οφειλές και υποχρεώσεις (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, Δημόσια Ταμεία, Προμηθευτές)

Το δε ποσοστό των επιχειρήσεων που οφείλει στον ΟΑΕΕ ξεπερνά το 38%.
Και εν κατακλείδι, η πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων (55%) θεωρεί ότι δεν θα αποφύγουμε την χρεοκοπία κάτι που από μόνο του έχει άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις στον οικονομικό κύκλο…

Το προφίλ της έρευνας

Η έρευνα που παρουσιάζεται είναι η πρώτη για το 2012 και η πέμπτη κατά σειρά που διεξάγει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρία MARC AE σε εξαμηνιαία βάση από τον Μάιο του 2009. Έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), στο διάστημα 10 έως 18 Ιανουαρίου 2012 και έχει ως βασικό στόχο την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών, που αποτελούν το 99,6% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα των ερευνών του Ιουλίου 2011, του Ιανουαρίου 2011, του Ιουλίου 2010 και του Φεβρουαρίου 2010. Οι έρευνες αυτές ξεκίνησαν τον Μάιο του 2009 και επαναλαμβάνονται πλέον σε εξαμηνιαία βάση ενώ αποτελούν το μοναδικό εργαλείο, σε πανελλαδικό επίπεδο, για την καταγραφή της κατάστασης και της πορείας του μεγαλύτερου τμήματος της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα.

Οι εκτιμήσεις της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ του Ιουλίου 2011 όσον αφορά τη συρρίκνωση της απασχόλησης, επιβεβαιώθηκαν και από τις έρευνες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Μάλιστα, παρά την απουσία συστηματικών και αξιόπιστων στοιχείων για την κατάσταση των μικρών επιχειρήσεων, η εικόνα που έχουμε (π.χ. από ασφαλιστικά ταμεία και άλλους δημόσιους φορείς) επιβεβαιώνει και τις αντίστοιχες, δυσοίωνες εκτιμήσεις για τη διακοπή λειτουργίας σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων.

Όπως και στις προηγούμενες έρευνες, έτσι και τώρα, επιχειρείται μια σαφής καταγραφή των τάσεων του οικονομικού κλίματος καθώς και η παρακολούθηση των βασικών δεικτών λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων κατά το 2ο εξάμηνο του 2011, ενώ παράλληλα προχωρά και σε πρόβλεψη για το 1ο εξάμηνο του 2012. Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι οι δείκτες του οικονομικού κλίματος βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από τότε που ξεκίνησαν οι έρευνες.

Θέμα: Πρώτη Πηγή

Μη μασάτε, προπαγάνδα! Μιά χαρά σωθήκαμε προχθές, μη μου την σωτηρία τάραττε, που έλεγε και ο Αριστοφάνης στην κωμωδία του "Οι Αφελείς". Ή ήταν στις "Κότες"; Όχι, αυτό το έγραψε για την ΚΟ του πασόκ. Ή στις "Μνημονιάζουσες"; Μπα. Μάλλον δεν τόγραψε ο Αριστοφάνης γιατί είχε κόλλημα να γράψει την "Λυσιστράτη", εξ΄ου και το "λύσε Στράτη να φας τριφύλλι"...

Δίδαγμα: Μας έσωσες που να σωθείς, σαν το κεράκι της Λαμπρής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου